Дав, забрав, переселив

15.07.2006
Дав, забрав, переселив

Мешканцi домоглися свого — будiвництво бiля станцiї метро «Театральна» зупинено. (Фото Укрінформ.)

Київська казна поважчала

      Бюджет Києва на поточний рік збільшився приблизно на 200 мільйонів гривень, передає УНІАН. Таке рішення було затверджене депутатами Київської міської ради. Як повідомив голова постійної депутатської комісії з питань бюджету і соціально-економічного розвитку Володимир Присяжнюк, необхідність «перекроїти» головний фінансовий документ міста пов'язана з тим, що за шість місяців прибуткова частина міської скарбниці була перевиконана на 280 мільйонів 381 тисячу гривень. Тому перш ніж піти на канікули, депутати розподілили надпланові надходження, внісши зміни не тільки до раніше затвердженого бюджету, а й до Програми соціально-економічного розвитку Києва на 2006 рік.

      Так, асигнування на будівництво метрополітену збільшені на 18 мільйонів гривень. На перекладання інженерних мереж по вулицях Саксаганського, Толстого і Жилянськiй піде 23,6 мільйона гривень. Для реконструкції полігону з утилізації твердих побутових відходів № 5 виділено 31,2 мільйона гривень. На реконструкцію і будівництво трьох шкіл в цілому направлено більш ніж 20 мільйонів гривень. На підготовку території для будівництва соціального житла — 10 мільйонів гривень, а для реконструкції парку Перемоги — майже 7 мільйонів гривень.

Свободу пішоходам!

      Київрада затвердила перелік із 26 земельних ділянок, призначених для реалізації на земельних торгах (конкурсах) під забудову. За повідомленням прес-служби КМДА, серед них — ділянка площею один гектар на розі Московської та Суворова, на якій планують побудувати підземний паркінг, три гектари для стоянки під площею Лесі Українки, 0,8 гектара для підземно-наземного паркінгу побіля станції метро «Гідропарк» тощо.

      За словами заступника голови КМДА Дениса Басса, йдеться про принципово нове розв'язання такої гострої для столиці проблеми, як паркування автотранспорту: «Земельні ділянки пропонуватимуть лише тим інвесторам, які вкладатимуть свій капітал переважно у спорудження паркінгів з торговельно-офісними приміщеннями, будівництво нових та реконструкцію існуючих підземних переходів. Ми хочемо полегшити життя всім киянам — і пішоходам, і водіям, які нині потерпають від залишених на тротуарах і узбіччях вулиць авто. А разом із тим — солідно поповнити міський бюджет, оскільки цього разу земельні ділянки вилучатимуться із комунальної власності не за символічні копійки, а за справжню ціну, що грунтуватиметься на експертних оцінках. За попередніми розрахунками, продаж земельних ділянок або права їхньої оренди додасть до бюджету столиці близько 350 мільйонів гривень».

      Водночас Леонід Черновецький сповістив, що міські служби не мають права евакуйовувати автомобілі парламентаріїв у зв'язку з депутатською недоторканністю. Про це він повідомив, відповідаючи на питання, чому на вулиці Грушевського, де постійні затори біля Верховної Ради через припарковані автомобілі народних депутатів, не працюють евакуатори, інформує УНІАН.

Зелена зона біля «Театральної»

      Для продовження скандального будівництва біля метро «Театральна», з яким так наполегливо борються місцеві жителі, більше немає підстав. Як інформує офіційний сайт Київської міської влади, на завершальному засіданні другої сесії Київради депутати проголосували за відміну прийнятого в 2003 році рішення про передачу ділянки землі площею 0,21 гектара в оренду ТОВ «Альянс-Центр» для будівництва офісно-торговельного центру.

      Відразу після голосування мер столиці Леонід Черновецький привітав усіх депутатів і киян із зупинкою «нахабного будівництва» і підкреслив, що ініціатива такого рішення належить особисто йому. За його словами, відміна землевідведення не тільки захистить права місцевих жителів, а й врятує станцію метро «Театральна» від руйнування, оскільки з початком будівництва купол станції почав тріскатися, через що виникла загроза для пасажирів.

      При цьому пан Черновецький пообіцяв інвестору будівництва вирішити питання щодо компенсації збитків. Як стверджує голова постійної комісії Київради з питань бюджету і соціально-економічного розвитку Володимир Присяжнюк, втрати, яких зазнав інвестор, становлять понад 2,5 мільйона гривень.

Русанівських дачників «переїдуть»

      На засіданні Київради депутати ухвалили рішення про переселення дачників, по ділянках яких пройде Подільсько-Воскресенський міст. Як передає УНІАН, із центру столиці людям доведеться переїхати на околицю Деснянського району.

      На засіданні Київради депутати внесли зміни до Генплану міста, виключивши ділянку площею 14,89 гектара за адресою вулиця Радистів, 73 з території лісів і лісопарків та перевівши її до категорії колективних садів і дач. Судячи з усього, з виконанням рішення ніхто не зволікатиме — Головному управлінню земельних ресурсів доручено протягом місяця визначити межі ділянки на місцевості.

      В інтерв'ю журналістам заступник київського міського голови Іван Салiй зазначив, що це вже друга ділянка, яка виділяється для відселення дачників з Русанівських садів, і тепер у них є два варіанти для вибору. Перший — землі в урочищі Горбачиха, другий — у Деснянському районі. «Фактично русанівські садоводи, які мріють мати все-таки сади, а не будинок чи квартиру, це отримають. Ми даємо реальну можливість переселитись», — розповів пан Салій. За словами чиновника, для заохочення переселенці отримають на нових територіях по 10 соток замість 6 чи 4, які русанівці мають зараз.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>