ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ

07.06.2006

       За статистикою, блискавка нечасто влучає в людей, однак від її удару у світі щороку гинуть близько трьох тисяч осіб. Українські рятувальники нагадують про правила безпеки, якщо гроза захопила на природі:

1. Негайно позбудьтеся всіх  металевих предметів, які є на вас чи при вас. Лопати, сокири, ножі, браслети, навіть годинники покладіть у захищеному місці подалі від себе.

2. Не можна ховатися від дощу під високі дерева (особливо ті, які ростуть поодиноко). Що цікаво: найнебезпечнішими з них є дуб, тополя, ялина, сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а найменш вірогідна її атака на кущі та низькі деревця.

3. На відкритому просторі краще присісти в суху яму, траншею. Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею, тому не лягайте на землю, а сядьте, трохи нагнувши голову.

4. Якщо вас двоє, троє чи більше - не скупчуйтеся в укритті, а ховайтеся  поодинці, бо розряд перебігає через контакт людських тіл.

5. Під час грози припиніть прогулянку на велосипеді або верхи на коні. Велосипед поставте якнайдалі від себе, а коня прив'яжіть до низького дерева.

6. Під дощем не можна бігти. Якщо ви їдете в автомобілі, то треба зупинитися і не виходити з салону. Як правило, у нерухомий автомобіль чи потяг блискавка не влучає.

7. Небажано купатися під час грози, краще бути на березі в наметі. Якщо гроза застала вас на човні, необхідно негайно гребти до берега (на воді людина залишається найвищим об'єктом). Якщо це зробити неможливо, то слід сидіти нерухомо, пригнувшись і витягши з води весла.

      Як поводитись, якщо під час сильної грози ви перебуваєте у приміщенні?

1. Негайно зачиніть усі двері, кватирки, вікна і відійдіть подалі від них. Тримайтеся на відстані від електроприладів, труб, взагалі будь-яких металевих предметів.

2. Не користуйтеся водогоном, у жодному разі не слід митися у ванні.

3. Не користуйтеся телефоном, а за великої потреби робіть це швидко, одразу ж після чергового грозового розряду.

4. Не рекомендується під час грози сидіти на горищі. Якщо у вашого радіо чи телевізора на даху є індивідуальна антена, то її треба відімкнути від приладів.

      Що робити, коли кульова блискавка потрапила через кватирку до вашого будинку?

1. Насамперед треба спинитися, зачаїти дихання і не рухатись. Не варто робити різких рухів і втікати - так можна викликати повітряний потік, по якому згусток енергії полетить просто за вами.

2. Тримайтеся подалі від електроприладів та електропроводки, не торкайтеся металевих предметів і постарайтеся залишити  це атмосферно-електричне явище на самоті. Блискавка  може залишити після себе дірку у дверях, а може лише запах озону.

3. Добре було б встигнути взяти в руки який-небудь предмет (не металевий) та виставити перед собою. Якщо блискавка «прилипне» до нього, обережно покладіть предмет на землю і дуже повільно вийдіть із приміщення.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>