НОВИНИ ПЛЮС

02.06.2006
Візит

      Учора в Україну з візитом прибула військова делегація Євросоюзу на чолі з гендиректором Військового штабу ЄС генерал-лейтенантом Жан-Полем Перручі. Як передбачається програмою, делегація ЄС відвідає Державне підприємство Міноборони «Українська авіаційна транспортна компанія». Також пан Перручі зустрінеться з міністром оборони Анатолієм Гриценком та головнокомандувачем Збройних сил Сергієм Кириченком. У ході переговорів сторони планують обговорити великий спектр питань військового співробітництва в рамках Україна—ЄС. Зокрема, у сфері здійснення стратегічних авіаційних перевезень, утилізації надлишкових боєприпасів в Україні, а також миротворчої діяльності. Візит представників військової делегації ЄС триватиме до 4 червня.

Думка експерта

      При виході Росії з програми створення Ан-70 Україна стане власником науково-технічного заділу, отриманого при його створенні, загальною вартістю до 4 млрд., вважає льотчик-випробовувач Олександр Акименков. «У створення літака Ан-70 ще з радянських часів вкладено близько 4 млрд. доларів. Вийшовши з проекту, Росія фактично дарує ці кошти Україні. При цьому створити літак такого класу Росія зможе років за двадцять, витративши знову мільярди доларів», — заявив Акименков, коментуючи намір російського військового відомства вийти з проекту Ан-70. За його словами, офіційний вихід Росії з програми юридично розв'яже руки українській стороні , що зможе самостійно вийти з аналогом літака Ан-70 на міжнародний ринок, зазначає «Кореспондент».

Київ без бомжів

      Київський міський голова Леонід Черновецький доручив в. о. голови Київської міськдержадміністрації Івану Салію, генеральному директору корпорації «Київавтодор» Володимиру Жукову і начальнику Головного управління транспорту і зв'язку Івану Шпилевому протягом трьох днів вивчити проблему накопичення величезної кількості осіб сумнівного вигляду (бомжів, наркоманів) на майдані Незалежності та в інших місцях Києва. Також Черновецький доручив надати пропозиції щодо розв'язання цього питання у рамках чинного законодавства.

Залізничні квитки не подорожчали

      Але це поки що. Збільшити вартість квитків на залізниці з 1 червня не вдалося, оскільки Мін'юст не встиг зареєструвати наказ Мінтрансзв'язку про підвищення тарифів. Коли ж його нарешті зареєструють, чинності він набере лише через 10 днів.

Негода

      На території Бахмацького району Чернігівщини шквалистим вітром пошкоджені 37 електроопор та 9 ЛЕП. Внаслідок цього в районі знеструмлено 25 сіл. Також на автодорозі державного значення Кіпті—Глухів—Бачівськ (Київ—Москва) повалені майже 100 дерев. Рух транспорту вчора здійснювався об'їзним шляхом. Тим часом аварійно-відновні бригади розчищали дорогу.

Слово і діло

      Президент США Джордж Буш присягнувся, що буде встановлена істина в історії з розстрілом американськими морськими піхотинцями в листопаді минулого року 24 цивільних мешканців іракського міста Хадіта, включно з трирічною дівчинкою та 76-річним чоловіком, і винні будуть покарані. Вчора, через кілька годин після цієї заяви президента, агенція «Ассошіейтед пресс» повідомила, що американські військовослужбовці розстріляли в місті Самарра, північніше Багдада, двох пасажирок машини, яка не зупинилася на їхню вимогу. З'ясувалося, що брат віз до пологового будинку свою 35-річну сестру Набіху Нісаїф Джасім, матір двох дітей. Її супроводжувала 57-річна двоюрідна сестра. Жінки загинули на місці, а водій отримав поранення. Він стверджує, що не бачив і не чув жодних попереджувальних знаків із боку американців. Лікарям не вдалося врятувати дитину вже мертвої породіллі.

Занадто багато любові

      Монарх Монако, князь Альберт ІІ офіційно визнав своєю донькою 14-річну американку Джазмін Грейс. Вона є другою офіційно визнаною позашлюбною дитиною щедрого на любов монарха. В липні минулого року Альберт ІІ визнав, що є батьком трирічного на цей час сина колишньої стюардеси авіаліній «Ер Франс», негритянки родом із Того.

Президентів підводять родини

      Президент Тайваню Чень Шуйбянь, родина якого виявилася замішаною в фінансових скандалах, під тиском громадської думки передав частину своїх повноважень голові уряду Су Ценьчану, але при цьому виключив можливість своєї відставки, чого вимагає опозиція. Імпічмент президента можливий лише у випадку, якщо за нього проголосують не менше двох третин складу парламенту та не менше 50 відсотків мешканців острова на референдумі.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>