І «хатинка», і ставок

01.06.2006

      Невід'ємним атрибутом сучасного пейзажу навколо малих і великих міст стали розкішні кількаповерхові хатинки — палаци, в яких розкошують нові українці. Нерідко грошовиті власники зводять ці маєтки на прихопленій за допомогою несумлінних посадовців земельній ділянці незаконно. Втім здебільшого кричущі факти стають хіба що предметом обурливих розмов трудового люду, від яких «крутим» хлопцям ні холодно ні жарко. Бо правоохоронці зухвалі оборудки не завжди вміють помічати.

      У подолян надія на грунтовну ревізію земельних зловживань, схоже, зажевріла. Днями прокуратура Хмельниччини за матеріалами відділу державної служби боротьби з економічними злочинами обласного управління внутрішніх справ порушила кримінальну справу за ознаками кількох статей КК України (зловживання владою або службовим становищем, умисне нищення, руйнування чи псування пам'яток історії або культури) відносно посадовців управління культури облдержадміністрації, Хмельницької РДА та райуправління земельних ресурсів. Ідеться про те, що чиновники у період 2003—2004 рр. оформили громадянинові С. документи і передали у приватну власність, з видачею відповідних державних актів, земельну ділянку, що розташована на території Лісогринівецької сільської ради. Хоча, зазначив у коментарі «УМ» начальник Центру зв'язків із громадськістю обласної міліції Віктор Коверзюк, можновладці достеменно знали, що саме ця місцина перебуває під охороною держави, адже є археологічною пам'яткою. У II—IV століттях нашої ери тут розташовувалися гнізда поселень «Лісові Гринівці». Нині ж унаслідок зруйнування частини стародавніх поселень на цій, прилеглій до обласного центру, території височать два просторі приватні будинки з виритим поруч ставком.

      За попередніми оцінками фахівців, державним та громадським інтересам завдано збитків на суму близько 10 мільйонів гривень. Розслідування даної справи триває.

 

ДО РЕЧІ

      На Тернопільщині порушено кримінальну справу за фактом приватизації земельної ділянки з пам’яткою архітектури. Підозрюваними у прокуратурі Збаразького району «проходять» чиновники райвідділу земельних ресурсів та Кобильської сільської ради, яких слідчі обвинувачують у зловживанні службовим становищем, внаслідок чого державі було завдано збитків на суму майже 28 мільйонів гривень. Ця цифра не випадкова, адже саме такою є матеріальна цінність пам'ятки архітектури національного значення «Поселення Кобилля-1», що відноситься до черняхівської культури.

      Річ у тім, що у селі Кобилля місцеві чиновники підготували документи, на підставі яких у приватну власність було передано земельну ділянку площею чотири гектари. Як повідомляє прес-секретар прокурора Тернопільщини Леся Долішна, посадовці знехтували тим фактом, що саме на цій ділянці розташована черняхівська культурна пам'ятка. Правоохоронці вчасно завадили проведенню земельних робіт на ділянці, які могли завдати пам'ятці архітектури непоправної шкоди.

      Подібна ситуація i в Чернівецькій області, де обласним УБЕЗ порушено низку кримінальних справ за фактами службової недбалості посадовців Кіцманського, Кельменецького, Старожипецького райвідділів земельних ресурсів та Боровецької сільради. Під час розпаювання сільськогосподарських земель тут також надали у приватну власність наділи з пам'ятками археології та культурної спадщини (поселення Черняхівської культури IV століття нашої ери, Траянів вал I століття н. е. та давньоримські поселення ІІ—V століть н. е.). Збитки державі становлять 87 мільйонів гривень.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>