Мільйон у плавках

26.05.2006

      Стовпчик термометра із наближенням літа поповз угору, і паралельно йому піднімається настрій у місцевих любителів екстремальних видів відпочинку. Чергову порцію оптимізму вони отримали й після недавнього повідомлення міського голови Донецька Олександра Лук'янченка про відкриття на Кальміуському водосховищі ще одного міського пляжу. Саме там ось уже протягом двох тижнів старанно очищають берег від очерету, мулу та іншого сміття. Затим сюди завезуть щебінь та пісок і, після відповідного облаштування, десь у середині червня пляж буде до послуг донеччан—шанувальників гострих вражень.

      До чого тут професійні екстремали та любителі гострих вражень? Та тому, що вже традиційно фахівці радять охочим поплавати й попірнати обминати тутешні водойми десятою дорогою. А, може, ще далі. Приміром, у минулому році всі-всі 20 донецьких водойм були закриті для купання працівниками міської санепідемстанції. Ця заборона дуже актуальна й для Кальміуського водосховища у центрі міста, де вже два роки діє пляж, а ще один мають намір відкривати у червні.

      Невинна з першого погляду рідина, що хлюпоче поміж місцевими берегами, справді викликає у спеціалістів серйозне занепокоєння. Зокрема, за даними обласної СЕС, у міському ставку в парку ім.Щербакова індекс лактозо-позитивних кишкових паличок при нормі 1000 втричі більший — 3400. А у Нижньо-Кальміуському водосховищі індекс ЛКП узагалі б'є всі рекорди, бо складає мільйон!

      Зрештою, через згадані відхилення санітарні лікарі категорично не радять донеччанам ризикувати здоров'ям, оскільки банальне купання загрожує обернутися різноманітними хворобами від кишкових інфекцій до холери. Про заборону лізти у воду нагадують і щити із відповідними написами на берегах водойм (цікаво, що два роки тому відкриття міським головою пляжу на Кальміуському водосховищі відбувалося за якусь сотню метрів від такого щита).

      Нинішнього року санітарні лікарі міста тільки розпочали збирати проби води на перевірку і результати мають оприлюднити до першого дня літа. Звісно, якщо, на відміну від минулого року, фахівці таки знімуть заборону з купання у місцевих водоймах, це стане сенсацією місцевого масштабу. Втім у такий розвиток подій, чесно кажучи, мало хто вірить. Тим більше, що донеччани вже давно використовують пляжі тільки як місце, де можна повилежуватися на піску, попити пива тощо. А у воду лізуть лише відчайдухи з відчайдух. І після запланованого відкриття чергового міського пляжу на їхній берег прийде ще одне невеличке свято.