«...Москва—Донецьк» — житлу й грошам капець?

26.05.2006
«...Москва—Донецьк» — житлу й грошам капець?

Початок будiвництва може бути i окозамилюванням. (Фото Валентини ШКОЛЬНОЇ.)

      Про те, що кожна ініціатива здатна обернутися покаранням, мешканці Донецька — потенційні власники новеньких квартир — певна річ, добре знали й раніше. Однак те, що їх співпраця з ТОВ «Соціальна ініціатива: Москва—Донецьк» обернеться для них справжньою карою, їм не могло примаритися навіть у жахливому сні. Тому, бажаючи нарешті поліпшити свої житлові умови, 42 жителя обласного центру переказали на рахунок «Соціальної ініціативи» кошти для зведення житлового будинку на вулиці Бахметьєва в мікрорайоні «Текстильник». Забудовником виступила корпорація «Укрінвестбуд», і в березні 2006 року новосели мали б обживати новенькі квартири.

      Однак далі події розгорталися за вже, схоже, непогано відпрацюваним сценарієм пошиття в дурні наївних «новоселів». У березні поточного року господарський суд визнав недійсними договори між «Укрінвестбудом» та «Соціальною ініціативою». А ще через місяць усім вкладникам повідомили, що обласний господарський суд прийняв рішення про передачу будинку, зведеного вже на 70 відсотків, тим, хто його будував, — «Укрінвестбуду». Тобто «новоселам» дали зрозуміти, що квартир, за які вони заплатили гроші, їм не бачити, як власних вух. Зокрема таку позицію зайняли нові власники будинку: мовляв, кошти в донеччан брала «Соціальна ініціатива», і тому всі претензії слід адресувати туди. А щодо безпосередньо самих квартир, то за них, за словами вкладників, їм запропонували заплатити ще раз. Тепер вже не «Соціальній ініціативі», а «Укрінвестбуду».

      За подібних умов «кинуті» вкладники, звісно, звернулися в усі інстанції, щоб відновлювати справедливість. І, закономірно, невдовзі передумовами виникнення конфлікту вже зайнялася міська прокуратура. Тим більше що міськрада Донецька теж направила правоохоронцям запит щодо перевірки законності всіх перипетій навколо зведення будинку на вулиці Бахметьєва. Подібний крок був зумовлений ще й тим, що московська будівельна корпорація, м'яко кажучи, вийшла з довіри керівників Донецька. Адже кілька років тому москвичі прийшли на місцевий будівельний ринок і завоювали його досить легко й невимушено. Насамперед це тоді вдалося завдяки доступним цінам, за якими продавали донеччанам житло. Утім згодом з'ясувалося, що це була банальна приманка, бо надалі партнери навіть не думали виконувати взяті зобов'язання. Та це було потім. А спершу керівники міста виступали навіть у ролі таких собі рекламних агентів «Соціальної ініціативи».

      «Починаючи з 2003 року, — пишуть тепер у своєму зверненні до Президента України члени ініціативної групи ошуканих інвесторів, — наша місцева влада в особі мера Донецька (Олександра Лук'янченка. — Авт.) організувала широку рекламну кампанію iз залучення інвесторів, які бажають узяти участь у будівництві так званого соціального, тобто недорогого, житла. При цьому наш мер закликав бажаючих отримати недорого квартиру в новому будинку, довіривши кошти на будівництво цього житла московському Командитному товариству «Соціальна ініціатива і Компанія», з яким місцева влада уклала договір про співробітництво...»

      Як розповів журналістам прокурор Донецької області Олексій Баганець, у ході перевірки, в якій, окрім прокуратури, взяли участь також співробітники управління боротьби з економічною злочинністю та КРУ, виявлено наступне. Ще у вересні 2004 року між Командитним товариством «Соціальна ініціатива і Компанія» (Росія) та корпорацією «Укрінвестбуд» (Донецьк) справді було укладено інвестиційний контракт на будівництво житлового будинку на вулиці Бахметьєва. Сума контракту — 5 мільйонів 527 тисяч гривень. Затим у березні 2005 року було створено ТОВ «Соціальна ініціатива: Москва—Донецьк», що безпосередньо вкладає з «Укрінвестбудом» договір на зведення згаданого будинку. Далі все йде як по маслу. 42 мешканці Донецька, бажаючи мати квартиру в новенькій багатоповерхівці, внесли на рахунок ТОВ «Соціальна ініціатива : Москва—Донецьк» 4 мільйони 880 тисяч гривень (більшість вкладників — молоді люди, які взяли кредит в «Укрсоцбанку» за програмою Держфонду молодіжного житлового будівництва).

      У згадуваному договорі, з'ясувала перевірка, була важлива умова — всі кошти інвесторів повинні використовуватися тільки на зведення житлового будинку за згаданою адресою. Однак правоохоронці виявили грубе порушення цієї умови, адже «Соціальна ініціатива» перерахувала підряднику всього 711 тисяч гривень. Та ще приблизно на 100 тисяч гривень закупила будівельних матеріалів. А ось усі інші кошти — понад 4 мільйони гривень — витрачала не за призначенням. Зокрема гроші потенційних новоселів вклали у зведення будинків в інших районах Донецька і навіть у Криму. Тому нині на рахунку «Соціальної ініціативи» коштів уже немає.

      За словами Олексія Баганця, згаданих дій виявилося достатньо для порушення карної справи за статтею 191 ч. 5 КК України «Привласнення, розтрачання майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем у особливо великих розмірах». Нині слідча група прокуратури проводить досудове розслідування, і, мабуть, невдовзі «білих плям» у схемі очевидного «кидання» потенційних новоселів поменшає. Хоча як це вплине на омріяне поліпшення житлових умов отих чотирьох десятків донеччан, таки покаже майбутнє. Поки ж, схоже, їм у перспективі ще доведеться добряче пооббивати пороги владних, банківських та судових інстанцій. Хоча надій на суд у ошуканих людей нині якраз найменше. Про це вони й засвідчують у своєму письмовому зверненні до Віктора Ющенка з проханням особисто втрутитися в ситуацію і посприяти досягненню справедливості. «Дуже просимо також не обмежуватися рекомендацією звертатися до суду, бо, на жаль, наша судова система працює поки що тільки на користь тих, у кого є гроші. А ми все, що мали, витратили на зведення будинку...»

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      У Донецьку затримано двох керівників ТОВ «Соціальна ініціатива: Москва—Донецьк», яких підозрюють в організації цієї будівельної афери.

      «Слідство проходить в активній фазі. Завдяки тому, що ми своєчасно порушили кримінальну справу, вдалося вилучити необхідні документи, це найголовніше», — каже про арешт двох директорів ТОВ прокурор Донеччини Олексій Баганець.

      Крім цього, облпрокуратура внесла протест на розпорядження міського голови Донецька про передачу недобудованого об'єкта у власність товариства «Соціальна ініціатива: Москва—Донецьк». Якщо сесія міськради задовольнить цей протест, прокуратура має намір одразу заявити позов до Господарського суду. За словами пана Баганця, прокуратура буде добиватися повернення недобудованого житлового будинку у власність міста, «щоб люди, які внесли для цього свої гроші, одержали квартири».

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>