Притулок для нас із мамою

20.05.2006
Притулок для нас із мамою

Молоді мами з малюками в кімнаті відпочинку центру. (Фото Укрінформ.)

      Днями у Чернігові зроблено хорошу справу — відкрито обласний соціальний центр матері та дитини «Батьки й дитина разом». Тут зможуть жити зі своїми малюками молоді мами, які через побутові та матеріальні проблеми збиралися відмовитися від немовлят. У центрі жінок забезпечуватимуть усім необхідним — житимуть малюки та матусі в комфортних умовах, доки період кризи у їхньому житті не мине, — це щонайменше півтора року. Директор обласного центру Світлана Васильєва певна, що психологічні проблеми, відсутність житла та підтримки сім’ї стають головними причинами відмови матері від дитини. Тим більше, якщо вона надто молода. Статистика свідчить: із загальної кількості дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (а це майже 100 тисяч, відповідно до статистичних даних в Україні), 12—15 тисяч дітей — це ті, чиї батьки відмовилися від них при народженні. Більшість батьків, які відмовляються від своїх дітей, — неповнолітні. Лише минулого року українки не забрали з пологових будинків додому 1 200 немовлят.

      У Чернігові принаймні троє жінок цього не зробили, хоча й збиралися, — нині вони мешкають у соціальному центрі. Чекають тут і ще на одну молоду жінку. Притулок для самотніх матерів розрахований, як розповідають його організатори, на вісім мам із дітьми. А «клієнти» цього центру передовсім — неповнолітні мами, матері-студентки, колишні вихованці інтернатів, вагітні жінки та матері-жертви насильства. Матері, до речі, перебувають у центрі, продовжуючи навчання, і водночас вони мають нагоду доглядати за своєю дитиною. На час відсутності мами (уроки в школі, виконання домашніх завдань, відвідування курсів абощо) професійний персонал центру допомагатиме їй доглядати за дитиною. З iншого боку, мами зобов’язані самі прибирати, доглядати й за іншими дітьми при потребі, готувати їжу. Це дасть змогу здобути їм навички, що необхідні для дорослого незалежного життя, кажуть працівники ценру. До того ж у притулку працюватиме психолог, який спілкуватиметься і з мамою, і з батьком дитини, родиною одиначки й намагатиметься повернути жінку у нормальне, домашнє середовище.

      Відкрили центр на кошти двох міжнародних благодійних організацій. За українською стороною залишається утримання мешканців будинку. На реконструкцію приміщення, виділеного міськрадою під соціальний центр, використано близько півмільйона гривень, повідомляє УНІАН. Жінки та їхні діти забезпечені усім необхідним: у восьми спальнях — хороші меблі, в кухні — усі необхідні продукти харчування, є також пральня. Працівники допомагають дівчатам по-різному — від юридичної консультації до вирішення побутових питань. Навчають сповивати малюків, мити їх, годувати, варити борщі абощо.

      Під час урочистого відкриття міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко зазначив, що подібний заклад — лише третій по всій України після херсонського й фастівського, до кінця року планується відкрити ще чотири — у Сумській, Хмельницькій, Львівській областях, а також у Криму. Юрій Павленко сподівається, що поява таких центрів зменшить кількість молодих жінок, які залишають немовлят у пологових будинках.