Клуб за євроінтересами

05.05.2006
Клуб за євроінтересами

У вільнюській конференції взяли участь президенти країн Східної Європи. «Наші шанування» — лідери Польщi Лех Качинський, Литви — Валдас Адамкус, України — Віктор Ющенко. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Учора в рамках офіційного візиту до Литви Президент України Віктор Ющенко взяв участь у представницькій конференції «Спільне бачення спільного сусідства». У конференції, яка була присвячена питанням новопосталих демократій у пострадянській Європі та євроінтеграції, взяли участь також керівники Грузії, Латвії, Польщі, Естонії, Молдови, Румунії, Литви. Крім них, почесними гостями вільнюської конференції були глава дипломатії ЄС Хав'єр Солана і віце-президент США Дік Чейні.

      Президент України мав двосторонні зустрічі з усіма президентами-учасниками конференції. Учора відбулися його переговори з пп.Чейні та Соланою. Як повідомляє УНІАН, розмова Віктора Ющенка з Хав'єром Соланою торкалася найчастіше двох питань — вирішення придністровської проблеми та перспектив вступу України у Світову організацію торгівлі. Український лідер, крім того, порушив питання щодо лібералізації візового режиму з боку ЄС для окремих категорій українців, повідомляє офіційний сайт Президента. Солані ж Ющенко, у свою чергу, розповів, як ідуть справи з формуванням урядової коаліції. У розмові з ним та Чейні український Президент запевнив, що в червні наша країна вже матиме новий уряд.

      Щодо зустрічі з Діком Чейні, то, згідно з короткими офіційними повідомленнями, вона стосувалася співробітництва у сферах ядерної енергетики та енергозбереження і такої широкої теми, яка в офіційних звітах називається «двосторонні відносини України та США». Говорити було про що — і, як передає УНІАН, зустріч тривала півтори години.

      Загалом учорашні зустрічі й сама конференція у Вільнюсі стали чудовою нагодою для того, аби вкотре оголосити програмні євроінтеграційні засади України. Так, у виступі Віктора Ющенка на конференції чітко пролунала теза: Україна сподівається найближчим часом отримати конкретний сигнал від ЄС про можливість вступу до Союзу.

      «Сподіваємося, що вже на цьому етапі Україна отримає чіткий сигнал від ЄС, що філософія наших відносин базуватиметься на принципі «відкритості дверей», — цитує главу держави його прес-служба. — Україна не може надалі залишатися там, де вона перебуває зараз, — у зоні невизначеності між Сходом і Заходом». На думку Віктора Ющенка, гарантувати безперешкодне здійснення процесу розширення об'єднаної Європи є «чи не найбільш серйозним викликом сьогодення».

      Віктор Ющенко назвав підстави для інтенсифікації діалогу з боку євроатлантичних структур. Зокрема, у своєму виступі перед учасниками вільнюської конференції він підкреслив, що чесні та прозорі парламентські вибори засвідчили не тільки європейський рівень демократії у нашій державі, а й політичну зрілість нації, її бажання жити за європейськими стандартами.

      Хоча найбільше у виступі Президента йшлося про інтенсифікацію діалогу з Євросоюзом та українські сподівання на його ще більше прискорення і конкретний ефект, Віктор Ющенко все-таки зазначив, що першим у часі стратегічним завданням є вступ у НАТО. «Вже у найближчому майбутньому ми розраховуємо на схвалення Плану дій щодо членства в НАТО, — зазначив Президент. — Це дозволить Україні вийти на завершальну стадію інтеграційного процесу».

Петро МОРОЗКО.
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>