Виборчий тромб

27.04.2006

      У глухий кут зайшла ситуація з виборами міського голови та депутатського корпусу в Хмельницькому. Як уже повідомляла «УМ», 26 березня тамтешній електорат не мав змоги визначитися з новим складом органу місцевого самоврядування та кандидатурою градоначальника. Після рішення обласного апеляційного суду від 21.03.06 р. про зняття з перегонів чинного мера Миколи Приступи за використання адмінресурсу — територіальна виборча комісія, котрій приписувалося виконати вердикт Феміди, несподівано «посипалася». Одні з її членів раптово захворіли, інші написали заяви про добровільне вибуття. ТВК, залишившись без кворуму, виборів не провела. Хоча фактично все було готове до голосування — залишалося хіба що доставити на дільниці бюлетені.

      На початку квітня позачергова сесія міськради з кількох запропонованих варіантів стосовно долі тервиборчкому обрала найрадикальніший — повноваження комісії (тобто дев'яти наявних її багнетів із 15 необхідних) припинити та сформувати нову. Це викликало несприйняття в кандидатів на мерську посаду Віктора Коліщака, Віктора Вікарчука, Івана Рудика та місцевого осередку Партії регонів, які звернулися з позовом до Хмельницького міськрайонного суду. Вони звинуватили міськраду в перевищенні повноважень, резонно наголошуючи, що негоже розганяти тих членів ТВК, які в кризовий момент тягнули воза за двох. Зрештою, до цього аргументу суд дослухався і скасував рішення сесії, зобов'язавши міську раду до 19 квітня розглянути питання щодо заміни та доукомплектування територіальної виборчої комісії. Рішення колег нижчої інстанції своєю постановою підтвердив і Апеляційний суд Хмельницької області.

      Днями депутати міськради, хоч і не вклавшись у визначені терміни, вкотре зібралися на позачергову сесію, аби таки вирішити долю ТВК. Адже лише цей орган правочинний призначити дату наступних виборів. Присутнім запропонували замість вибулих кандидатури вісьмох нових членів комісії, висунутих місцевими організаціями політичних партій і блоків. Після жвавої дискусії і таємного голосування бюлетенями хмельницькі обранці... знову піднесли землякам дірку від бублика. Дати життя тервиборчкому захотіли тільки 23 депутати з 51 присутнього в залі. А цього замало для позитивного рішення.

      Після сесії Микола Приступа обурювався перед журналістами, що до влади безцеремонно рветься «бабло», тобто хлопці з грошима, і він цього допустити не може. Натомість команда його основного опонента Віктора Коліщака оприлюднила нові факти використання Приступою адмінресурсу та залучення до своєї кампанії працівників міськвиконкому. Головним козирем тут слугував злив компромату на шефа недавнiм завідуючим організаційно-контрольним відділом міськради та керівником виборчого штабу чинного голови Олександром Папугою.

      Що ж далі? Юристи, з якими довелося спілкуватися кореспондентові «УМ», не дають однозначної відповіді, посилаючись на недосконалість виборчого законодавства. Кажуть, треба звертатися за роз'ясненнями до ЦВК. Водночас деякі зацікавлені особи вже надіслали «викривальні документи» в Генпрокуратуру й очікують на сприятливе реагування. Є й такі діячі регіонального масштабу, які пропонують звернутися до гаранта Конституції, аби він розпустив розбалансовану міську раду і запровадив у Хмельницькому пряме президентське правління.

      Тим часом 260-тисячне місто над Південним Бугом поволі розчаровується в місцевих політиках, які в гонитві за владним портфелем, схоже, менш за все переймаються інтересами простого люду.