«Молоденький» борщик під суницю

21.04.2006
«Молоденький» борщик під суницю

Тепличні овочі дешевшатимуть уже з наступного тижня. (Фото Укрінформ.)

Великодні продукти — на старт!

      Традиційні свята — зірковий час для продавців різноманітних продуктів. Українці люблять смачно поїсти й завжди ретельно готуються до «мобілізації» святкових столів, запасаючись усім необхідним заздалегідь. Тим більше, коли йдеться про родинне свято — Великдень. Продавці, очікуючи на ажіотаж, звісно, піднімають ціни. «Традиційно через різке та нетривале збільшення попиту ціни на більшість «великодніх» продуктів піднімаються на 15—30 відсотків, — розповідає «УМ» Андрій Ярмак, головний спеціаліст із ринкової інформації Проекту аграрного маркетингу. — На хлібобулочні вироби, це, як правило, не впливає. На яйця та свинину ціни зростають найбільше, на молочні вироби — менше».

      У деяких регіонах овочі особливо дорогі. У Сімферополі, наприклад, за даними Проекту аграрного маркетингу, ціни на ранню капусту перевищують торішні практично вдвічі (20 гривень у порівнянні з торішніми 10), ціни на огірки вищі за торішні на 4 гривні за кілограм. На Львівщині перед Великоднем теж подорожчали тепличні овочі (помідори та огірки). У цьому році католицький та православний Великодні святкуються з різницею в один тиждень, тому на Галичинi та на Закарпаттi продукти харчування користуються підвищеним попитом протягом двох тижнів. Помідори, до речі, пояснюють фахівці Проекту аграрного маркетингу, зараз пропонуються як від вітчизняних тепличних комбінатів (із півдня України), так і імпортні (більшість із Туреччини, а також з Італії та Іспанії). Так-от, на ці продукти експерти Львівщини зафіксували ріст середніх цін із 6,50 до 11 гривень (аж на 70 відсотків). Огірки пропонуються лише від вітчизняних тепличних комбінатів, насамперед двох iз Львівщини та двох з Івано-Франківської області. Тому порівняно з помідорами зростання цін на огірки було не таким стрімким: з 7,30 до 10,5 гривні за кілограм.

      На столичних базарах продавці наразі беруть за десяток яєць на дві-три гривні більше від звичайного, за кілограм м'яса — до 5. Більше вже просять і бабці за домашні продукти: кілограм сиру теж обійдеться на дві гривні дорожче — по 8—11 гривень. Найбільш ходові товари базарники «округлюють» у сторону збільшення це майонез, риба, ковбаси. У магазинах та на базарах активно розкуповують кошики, великодні наклейки на яйця, свічки, серветки. Продавці такого краму — мало не на кожному кроці.

Ціни впадуть на все зелене й старе

      Дані моніторингу за минулі роки вказують, що ціни особливо зростають в останні дні перед Великоднем. Але поки що цьогорічні ціни по всій Україні нижчі, ніж минулорічні, —на помідори, скажімо, на 11 відсотків, а на огірки — на 22 відсотки. Поряд зі збільшенням попиту на зростання ціни, кажуть експерти, вплинуло і зниження пропозиції тепличної продукції через брак сонячних днів (зменшення збору на окремих підприємствах склало 30-50 відсотків).

      Щоправда, ціни, як обіцяють навіть самі торговці, після свята та поминальних днів знову повернуться на свої звичні позначки. А деякі товари відчутно подешевшають.

      По-перше, є всі підстави в експертів говорити про подешевшання м'яса. За оперативними даними Держкомстату, в березні в Україні виробництво м'яса зросло в порівнянні з лютим на 11 відсотків. М'яса загалом стало більше на 13 відсотків, ніж було в березні минулого року. По-друге, дешевшатимуть овочі та деякі екзотичні фрукти. «Тепличні овочі будуть дешевшати відразу після Великодня, — каже Андрій Ярмак. — І здешевлення буде досить відчутним. Уже в середині травня ціни на тепличну продукцію можуть знизитися майже вдвічі в порівнянні з сьогоднішнім рівнем. Також виходять на ринки виробники парникової продукції. Наприклад, рання капуста вже зараз потихеньку дешевшає, а в травні ціни на неї знизяться в декілька разів». Зокрема, зниження цін очікується після Великодня на банани та цитрусові. А ще — дешевшатимуть тогорічні овочі: капуста й цибуля.

Єгипет завалить нас дешевою картоплею

      Знижується відчутно ціна на тогорічну картоплю. Це зокрема й через те, що на прилавках з'явилася рання картопля за дивною, як для «молодої», ціною — 3,50 за кілограм. Експерти Проекту аграрного маркетингу кажуть, що ця картопля завезена до України з Єгипту (до речі, на смак вона особливо від нашої не відрізняється). А коштує утричі дешевше, ніж українська рання картопля торік. У експертів є побоювання, що вітчизняні виробники ранньої картоплі, які зазвичай виходили на ринок зі своєю продукцією наприкінці квітня й активно продавали її до кінця червня, можуть цього року зазнати збитків. Тим більше що, за оцінками фахівців, єгипетської картоплі завезено в Україну не менше декількох тисяч тонн.

      Зазвичай перші оптові партії ранньої картоплі вітчизняного виробництва в останній декаді квітня продавалися за цінами не менш ніж 14—15 гривень за кілограм, і до середини травня ціна не падала нижче 8—10 гривень. Цього року повторення таких же високих цін в умовах стабільного постачання ранньої картоплі з Єгипту дуже малоймовірне. На думку Андрія Ярмака, ціни на ранню картоплю до 20-х чисел травня навряд чи піднімуться вище 4—5 гривень за кілограм. При цьому рання продукція українського виробництва, найімовірніше, буде продаватися за більш високими цінами, а імпортна — за більш низькими.

Помідори з полів чекайте в червні

      Експерти Проекту аграрного маркетингу стверджують, що ми їстимемо ранні овочі з полів трохи пізніше звичайного. Інформація, яка надходить із різних регіонів України, свідчить про те, що рання овочева продукція цього року суттєво затримується. Це означає, що надходження ранніх овочів на ринок України практично в усіх областях розпочнеться в середньому на 1—3 тижні пізніше, ніж звичайно. Це може привести до скорочення сезону ранніх овочів і, відповідно, зниження доходів виробників ранньої продукції, оскільки на даний час немає підстав очікувати затримок надходження на ринок овочів середньостиглих сортів. До речі, найбільшими регіонами-виробниками ранньої продукції України є Одеська, Закарпатська та Херсонська області, а також Крим.

      Що ж до довгоочікуваних весняних радощів — полуниці або ранньої суниці, то ця ягода, обіцяють експерти, масово надійде на українські ринки вже в першій половині травня. Торік, до речі, полуниці з'явилися на ринку на травневі свята за цінами, які доходили до 30—40 гривень за кілограм. Протягом перших трьох тижнів ціна трималася на досить високому рівні. Цього року, можливо, перша суниця українського виробництва надійде на ринки трохи пізніше, оскільки прохолодна та хмарна погода трохи затримала розвиток рослин. Попередні результати прогнозу виробництва та цін на плодоовочеву продукцію Проекту аграрного маркетингу говорять про те, що очікуваний цього року врожай суниці буде меншим, ніж торішній. І хоча «полуничні» площі збільшено майже на 14 відсотків, середня врожайність вочевидь буде нижчою за торішню. І не стільки через несприятливі погодні умови (значні площі суниці, щоправда, таки постраждали від морозів) — просто минулого року полуниця перевищила середню врожайність за останні 6 років на 30 відсотків.

      Перші врожаї ранньої капусти та салатів зможуть надходити на прилавки з середини травня. А ранні польові помідори, прогнозують експерти, з'являться на ринках на початку червня — на Одещині фермери вже висадили розсаду у відкритий грунт. Тоді й ціни на томати активно поповзуть вниз. Звісно, залишається чекати сприятливої погоди.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>