«Кожух» для оселі

05.11.2009
«Кожух» для оселі

Утеплення будинків може тривати аж до морозів. (Фото з сайту http://www.grandelitazh.com.ua/

Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого.

 

«Одягнені» стіни економлять тепло

Минулої осені киянка Ксенія Мазур утеплила ззовні свою трикімнатну квартиру і не пожалкувала про це жодного разу. «Наша «панелька» стоїть «особняком» і продувається з усіх боків, у квартирі у вітряні та морозні дні завжди було дуже холодно. Тепер стало значно тепліше», — каже жінка. За два дні фасад Ксениної квартири робітники «прикрасили» рожевою плямою утеплювача — і «шуба» для квартири готова.

Над зовнішнім, або фасадним, утепленням квартир усе частіше замислюються українці в різних містах: наші «діряві» «панельки» та «хрущовки» абсолютно не тримають тепло (а враховуючи те, як «кочегарить» більшість наших котелень, — особливо не нагрієшся). Статистика доводить: через погано утеплені стіни з квартири «виходить» близько 50% тепла (тоді як через вікна та двері — максимум 25%). Відтак «утеплюватися» справді варто.

Можна це зробити у різний спосіб — зсередини чи знадвору, однак експерти все ж радять «одягати» стіни ззовні — так можна максимально знизити тепловтрату у своєму будинку і більш ніж на 30% зменшити витрати на опалення. Крім того, покращується звукоізоляція. До того ж зовнішнє утеплення, запевняють будівельники, вирішить ще й проблему плісняви та грибків — постійних супутників вологих стін: майстри «зашиють» стіни матеріалом, який не пропускає вологу.

Перш ніж довірити рідні стіни будівельникам, слід переконатися, що маєте справу з професіоналами: поцікавтеся, чи має підприємство, яке ви обрали для будівельних послуг, державну ліцензію на виконання цих робіт. Якщо живете не на першому поверсі, то варто було б переконатися, чи пройшли працівники фірми курси монтажників і чи мають право працювати альпіністським способом. Коли ви визначитеся з компанією, вам потрібно буде укласти з нею договір, обговорити нюанси — термін виконання робіт (це може бути від двох днів до тижня), вартість, компенсацію в разі форс–мажорних обставин.

«Шуба» для квартири — дороге задоволення

Зовнішнє утеплення буває двох видів: штукатурний (його ще називають «мокрий») та вентильований фасад. Переваги останнього — триваліший термін використання, простота ремонту та більш «дихаюча» конструкція. «Але цей вид утеплення більше підходить для офісних та адміністративних приміщень, бо він має менш обмежені можливості дизайну, відсутні також можливості декорування. Та й ціна його досить висока», — розповідає Олександр Радчей, директор однієї з будівельних фірм, що займається утепленням. Штукатурний фасад використовують для утеплення квартир частіше. І тут теж — широке поле для фантазій: матеріали, їхня товщина, колір «фінальної» штукатурки — усе на ваш вибір. «Найчастіше для утеплення замовляють пінопласт чи мінеральну вату, — розповідає Олеся Соколова, директор будівельної фірми. — Найбільш «ходовий» варіант — пінопласт товщиною у 5 сантиметрів». Такий «одяг» для стіни разом із роботою обійдеться у 180—200 гривень за квадратний метр (Ціна може коливатися залежно від матеріалу, його товщини та «фінішного» покриття.).

Мінеральна вата, кажуть пожежники, менш займиста, до того ж краще пропускає повітря, «дихає». «Якщо ж ви утеплюєте квартиру пінопластом, ставите пластикові вікна й герметично утеплюєте вхідні двері, то готуйтеся до того, що вам частіше доведеться провітрювати квартиру», — радить Олександр Радчей.

Пінопласт, щоправда, як стверджують деякі фахівці, під час сильного нагрівання на сонці може виділяти токсичні речовини. Однак саме ним утеплена переважна більшість будинків. Адже його головна перевага — це прийнятна ціна (мінеральна вата — утричі дорожча). Однак і цей, найдешевший, варіант суттєво б’є по кишені. Якщо ж порахувати загальну вартість утеплення, то виходить, що середня двокімнатна квартира (це 35—40 метрів фасаду) коштуватиме до 8 тисяч гривень. (Обрахувати ж, скільки приблизно метрів необхідно утеплити вам, можна, помірявши стіну квартири на першому поверсі вашого «стояка».)

До речі, ціна утеплення не залежить від висотності квартири, і, вже починаючи з другого поверху, на об’єкті працюють професійні промислові альпіністи. Можна утеплити квартиру і зсередини, з боку сходового маршу, — так, ціна квадратного метра буде на 10—20 гривень нижчою, адже для будівельників зменшуються травматичні ризики.

Сам процес найпопулярнішого виду утеплення виглядає так: листи пінопласту прикріплюються до фасадної стіни металевими дюбелями або клеєм. Потім пінопласт «укривають» спеціальної сіткою, яку шпаклюють і покривають фасадною фарбою. Проводити роботи ці бажано влітку або навесні. Однак і зараз будівельники охоче візьмуться за роботу, лише коли вдарять сильні морози — працювати стане неможливо.

На утеплення держава обіцяє кредити

Формально розпочинати роботи з утеплення без погодження комунальних служб не можна. За всіма правилами, аби почати фасадні «маніпуляції», мешканцю слід написати заяву до ЖЕКу (адже це комунальна власність), мусите також отримати ордер на проведення робіт, дозвільну документацію. Комунальники повинні вам «указати» на майбутній колір фасаду (щоб ваша «пляма» не вибивалася із «ансамблю»). Особливо проблематично владнати питання з утепленням фасаду, який «виходить» на центральні вулиці. Однак, як доводить практика, більшість мешканців утеплює свої квартири самовільно. А комунальники здебільшого закривають на це очі.

Щодо утеплення будинків існує навіть державна програма, за якою «одягати» стіни найбільш зношених будинків мали б безкоштовно. Однак грошей на це немає. Декому все ж пощастило — у Києві, Ніжині, Бердичеві, Миколаєві, Львові тисячам будинків таки «одягли кожухи». Однак робилося це здебільшого за рахунок іноземних грантів та коштів місцевих бюджетів.

У високих чиновницьких кабінетах обіцяють колись подбати і про всіх інших українців. Заступник міністра з питань ЖКГ Олександр Мазурчак розповів «УМ» про законопроект, який має підтримати мешканців, що надумалися утеплити свої оселі. «В ідеалі будинок має бути весь утеплений — від цього виграли б усі, — каже Олександр Мазурчак. — Найкращий варіант такий: у будинку створюється товариство співвласників багатоквартирного будинку, яке бере кредит. У нас сьогодні є програма, за якою держава гасить частину процентів по кредиту, а за проектом закону, має повертатися мешканцям 25% від затрат. За 3—5 років потрачені кошти повністю окупляться. А на комунальних платежах це навіть не позначиться (і це будуть єдині витрати мешканців), бо економія на опаленні складатиме до 30%. Цей шлях проходила вся Європа, і скрізь ця схема працювала. У нас же є одна серйозна проблема — ментальність: приватизувавши квартиру, українці не почувають себе її власником і відповідальності не відчувають. Ми не розуміємо, що частина горища, підвалу — це зона не тільки відповідальності ЖЕКу, а й наша. І що про інші «частини» будинку потрібно дбати також».

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>

  • Грошам — горе

    Українцям доведеться у жовтні готувати не тільки осінній гардероб, а й додаткові гривні на харчі — «на старті» традиційна хвиля подорожчання продуктів. Разом зі звичним підвищенням цін на молочну продукцію додадуть у ціні яйця, овочі–фрукти, солодощі та крупи, дорогими лишатимуться цукор і м’ясо. Цінові «сюрпризи» може підкинути не тільки осінній сезон, а й коливання долара. А ще, переконані фахівці, вартість української ковбаси залежить і від... наближення виборів та «політично–продуктових» розкладів. >>