Грошам — горе

08.10.2009
Грошам — горе

Українцям доведеться у жовтні готувати не тільки осінній гардероб, а й додаткові гривні на харчі — «на старті» традиційна хвиля подорожчання продуктів. Разом зі звичним підвищенням цін на молочну продукцію додадуть у ціні яйця, овочі–фрукти, солодощі та крупи, дорогими лишатимуться цукор і м’ясо. Цінові «сюрпризи» може підкинути не тільки осінній сезон, а й коливання долара. А ще, переконані фахівці, вартість української ковбаси залежить і від... наближення виборів та «політично–продуктових» розкладів.

 

Молоко й городина вже дорожчають

Киянка Валентина Петрівна — у передчутті чергового подорожчання продуктів. «Можете не сумніватися, ціни знову злетять, — запевняє жінка, скуповуючись на одному зі стихійних ринків столиці, — он помідори вже на півтори гривні подорожчали, на цибулю — й на ту ціна вже стала вища. Молоко подорожчало, цукор, кажуть, взагалі буде на вагу золота... А що вже говорити про м’ясо... Прийдеться тепер увесь Київ оббігати, щоб подешевше купити. І з доларом невідомо, як буде. А ще вибори — перед виборами завжди все дорожчає. То я хочу «закупитися», поки вони там ціни не попіднімали на все. А потім треба буде вже гроші на Новий рік збирати — там узагалі жах із цінами...»

Експерти Валентину Петрівну навряд чи втішать прогнозами. «Восени в Україні традиційно починається новий оберт інфляції, — каже президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло, — він пов’язаний із тим, що реалізується продукція нового врожаю, збільшується кількість грошей у населення після літа. Тому, дійсно, слід очікувати підвищення цін. Але воно буде суттєво гальмуватися — все–таки криза, обмеження доходів населення відіграє свою роль».

Уже почали дорожчати овочі й фрукти: літня «зелень» майже вдвічі додала в ціні, поступово дорожчатиме й городина тривалого зберігання. Щоправда, різкого зростання вартості картоплі, моркви експерти не прогнозують — цього року врожай на «борщовий набір» в Україні нормальний, а попит далеко не шалений. Традиційно, починаючи з вересня, дорожчатимуть яйця та «молочка». Керівник аналітичного відділу «Консалтингової агенції ААА» Марія Колесник відзначає, що у середньому молочні продукти подорожчають на 5% . А про дешеве молоко варто взагалі забути — брак сировини визначає ціни. Вершкового масла українського виробництва, до речі, вже не існує в природі — ми віднедавна повністю перейшли на імпорт. «Нашим товаровиробникам дешевше закупити масло у Білорусі й тут його розфасувати, ніж виробляти самим, — каже Марія Колесник, — і наші сусіди, до речі, за останні півтора року суттєво наростили виробництво молочної продукції. Білорусь стала нині регіональним лідером з експорту вершкового масла».

Українці хочуть дешевих сосисок

На м’ясо, кажуть експерти, ціни поки що стабільні, підвищень не очікується — тим більше що, незважаючи на суттєве зниження попиту, вартість свинини та птиці лишається на досить високому рівні. За свинні ребра на базарах просять по 30—40 гривень, а шмат гарної свинини чи яловичини може «потягнути» й 50—60 гривень. І тут, каже експерт з ринку м’яса та м’ясопродуктів Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Єлизавета Святківська, першу скрипку щодо ціни грає долар. «Адже значна частина свинини та птиці у нас імпортується, — запевняє пані Єлизавета. — І залежно від цін на імпортний товар вітчизняні сільгоспвиробники встановлюють вартість своєї продукції». Причому, зауважує експерт, вартість м’яса на заході України менша, ніж на сході: мовляв, поряд європейський кордон, і є можливість нелегальних поставок імпортного м’яса, та й обсяги його там концентруються більші. І допоки долар завмер, ціна на м’ясо теж не рухатиметься.

Курятина, на думку Єлизавети Святківської, має трошки подешевшати: десь на 50 копійок—гривню за кілограм, адже промислове споживання м’яса птиці скоротилося, а пропозиція на ринку є вагомою — виробники мусять приваблювати клієнтів.

А споживач хоче, щоб було дешево. Можна обійтися і без м’яса — виробництво м’ясо–ковбасних виробів з початку року впало на 25%. «На ринку вже спостерігається дефіцит якісної продукції, бо найбільшим попитом користуються дешеві м’ясо–ковбасні вироби, і підприємства зосередилися здебільшого на цьому виробництві, — зазначає пані Єлизавета. — Найкраще споживачі купують варені вироби до 30 гривень — сосиски, сардельки. А ще у нас змінилася структура споживання: вітчизняний покупець нині віддає перевагу свинині перед яловичиною, адже вони вирівнялися в ціні. Відтак в Україні фактично немає імпортної яловичини — потреби в ній не існує».

Справжньою розкішшю для українців віднедавна є риба — українці суттєво скоротили її споживання (адже подорожчала вона за рік удвічі) і віддають перевагу дешевим сортам. Марія Колесник прогнозує: риба й надалі дорожчатиме, адже це фактично повністю імпортована продукція, залежна від коливань валюти. А подальша нестабільність гривні змушує імпортерів і надалі закладати додаткові ризики — щомісяця 15%.

Шоколад — дороге задоволення

На гривню–другу найближчим часом можуть подорожчати крупи. І хоча врожай цьогоріч непоганий, виробники мусять у ціни закладати втрати від інфляції, підвищення вартості енергоносіїв тощо. Сподіваються експерти, що не подорожчає суттєво олія — принаймні до зими. «У нас є достатньо соняшнику (його збір якраз лише почався), — каже Марія Колесник, — і олії має бути вдосталь і для внутрішнього споживання, і для експорту. Однак якщо у світі ціна на неї буде зростати, то взимку зростатимуть ціни й у нас».

А ось що точно подорожчає, то це кондитерські вироби. «Ціну визначає світовий ринок, — зауважує Марія Колесник, — а вартість какао суттєво зросла. Дорогим лишається і цукор. Тому у вересні солодощі вже подорожчали, і ціна на них зросте ще більше — десь на 15 відсотків». Щоправда, виробники, переконана пані Марія, намагатимуться стримувати ціни — принаймні до Нового року: адже подарунково–цукерковий період для кондитерів — час жнив. А надто дорога продукція за умови великої конкуренції може не продатися.

Тих, хто звик до чаю без цукерок, але принаймні з цукром, теж нічим втішити: «солодкий пісок» не дешевшатиме — незважаючи на те, що у жовтні він має найнижчу ціну за рік. «Цукор від товаровиробника упродовж вересня дешевшав — на 10—15 %, і в жовтні ця тенденція збережеться, — каже Марія Колесник, — але це не говорить про те, що у роздрібних мережах таке здешевлення теж відбудеться. Усе тому, що рік був дефіцитним, а нового врожаю не вистачить Україні, доведеться завозити імпортний цукор. А яка ціна буде на нього, невідомо». Не виключають експерти, що вже у 2010 році вартість цукру зросте вдвічі — усе залежатиме від державної політики в цій царині.

Політика визначить ціни

Загалом, за оцінкою експертів Рахункової палати, споживчі ціни тільки в першому півріччі зросли на понад 8%. Наприкінці року ця цифра подвоїться, зазначає «Український бізнес–ресурс» (правда, в Мінекономіки підстав для підвищення споживчих цін не бачать). Водночас експерти сходяться на думці, що вартість продуктів багато в чому залежатиме від бюджетної та соціальної політики держави. Так само ціна на харчі сильно залежатиме і від нових цін на енергоносії та рівня інфляції. «Якщо збільшать мінімальну зарплату, прожитковий мінімум — ціни неодмінно зростуть, розкручуватиметься маховик інфляції», — переконана Марія Колесник. До того ж ринок товарів може цілком відреагувати на вибори. «Це пов’язано з конкретними особами, які монопольно контролюють те чи інше виробництво, — каже пані Марія, — якщо буде поставлено завдання — підвищити ціни, то вони зростуть, аби довести неефективність влади. Так само наближеним до уряду бізнесменам–монополістам може бути поставлене завдання: притримати ціни до виборів».

 

АЗС

Ціни на бензин повинні знизитися на 10—15 копійок

Вітчизняних водіїв експерти тішать прогнозами: на найближчий місяць підстав для подорожчання бензину немає. Більше того — пальне на українських АЗС може ще подешевшати. «Ситуація складається достатньо сприятлива, — переконаний директор консалтингової групи «А–95» Сергій Куюн. — Упродовж серпня–вересня ми спостерігали зниження ціни на світовому ринку, і це повною мірою передалося і на ринок України. З моменту цінового піку, який припав на початок вересня, ціни на пальне втратили близько 50 копійок на літрі. І, на переконання наших експертів, у найближчий тиждень–другий є потенціал і для подальшого зниження ціни бензину на 10—15 копійок». За словами Сергія Куюна, на ціну бензину також влинув і більш–менш стабільний курс долара. І саме від цих двох факторів — стабільності гривні та світових цін на паливо — визначатиметься подальша динаміка ринку та вартість бензину на заправках.  «Український ринок палива іде за світовим — як  у періоди зростання, так і зниження, — каже Сергій Куюн, — а на ньому передбачити ціни на бензин ніхто не береться. Як ніхто з експертів не може зараз спрогнозувати, що відбуватиметься з гривнею. Тому, якою ціна бензину буде через кілька місяців, сказати важко».

 

Планів громаддя

«Комуналку» підвищать після виборів?

Схоже, поки що закономірне і невідворотне підвищення вартості цін на газ для населення (а відповідно і житлово–комунальних послуг) відкладається. Не відбулося воно, як відомо, із 1 жовтня (хоча тим самим Україна вкотре проігнорувала вимоги Міжнародного валютного фонду підвищити вартість газу для населення і перекрити «дірку» у статках ). Не дуже хоче це робити Прем’єр і в листопаді: мовляв, криза, вибори, підприємства й так заборгували чимало й не мають, чим платити. Тому не виняток, що тарифи для простих смертних переглянуть уже після виборів — так надійніше. У столиці вже послухали Прем’єра і вирішили, що підвищать вартість «комуналки» вже в новому році — аби не давати можливість спекулювати на цій темі.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>