Сміттєвий туризм

18.04.2006
Сміттєвий туризм

Звалище поблизу міста Ліберец.

      Уже майже два місяці то згасає, то знову розгорається «сміттєва війна» між Чехією та Німеччиною. Вона розпочалася на початку березня, коли чеська преса гостро поставила питання про численні нелегальні сміттєзвалища поблизу німецького кордону.

      Що робить пересічний німець, коли в його будинку назбирується надлишок сміття? Складає його у пластиковий мішок, кладе у багажник автомобіля, перетинає чесько-німецький кордон, викидає небажаний багаж у найближчому лісочку та повертається до свого, вже чистого, дому. Берлінський кореспондент польської «Газети виборчої», повідомляючи про аферу, пише, що в словнику німецької мови навіть з'явився новий термін — «сміттєвий туризм». Якби хоч підкидання свого сміття сусіду траплялося лише на побутовому рівні! Так ні, чеські ЗМІ та екологи встановили, що впродовж останнього часу до країни навідалися кілька сотень вантажівок, які встигли привезти 15 тисяч тонн німецького сміття. Своє сміття підкидають Чехії також австрійці, але сміттєпотік із цієї країни значно менший, ніж з Німеччини.

      Повідомлення ЗМІ про німецький «експорт» збурили країну, і чеські законодавці вирішили, що вони не хочуть надалі бути «смітником Німеччини». 16 березня нижня палата чеського парламенту прийняла нові, значно суворіші правові норми проти німецьких контрабандистів сміття та їхніх чеських посібників. Відповідно до внесених до Закону про відходи поправок, тепер фірмам, які займаються контрабандою сміття, загрожує штраф у розмірі 50 млн. крон (приблизно 1,7 млн. євро), або ув'язнення терміном п'ять років. Попередній розмір штрафу становив 10 млн. крон. Чеським фірмам, які нелегально привозять сміття з-за кордону, загрожує втрата лiцензiї на діяльність. Розмір штрафу для дрібних підприємців та приватних осіб збільшено з одного до 10 млн. крон. Але ці поправки ще має затвердити Сенат і підписати президент.

      Перший «постріл» у цій війні прозвучав ще у лютому. Мешканці села Лібчевес, що неподалік від Праги, вiдчули задуху. Густий дим, який валив з гори нелегальних відходів, виїдав очі та подразнював горло. Дихати було важко від густого смороду, який розповсюджувався від підпаленого сміття. Власниця бензозаправки, розташованої неподалік від полишеного старого корівника, який контрабандисти встигли «начинити» трьома тисячами тонн відходів, не витримала і викликала поліцію, котра, в свою чергу, викликала інспекторів охорони довкілля.

      Швидко з'ясувалося, що на карті Чехії таких сіл із велетенськими сміттєзвалищами — до двох десятків. Інспектори оцінили, що, починаючи з минулого літа, до країни було нелегально ввезено приблизно 20 тисяч тонн сміття та небезпечних відходів, включно з азбестом, автошинами та хімікатами. У Західній Чехії, на околицях міст Плзень та Домажліце, знайдено гори пластикових мішків із побутовими та комунальними відходами. Отримувачами «експорту» були чеські «підприємці», які знаходили приміщення для складування непотребу або, принаймні, хоч якусь ділянку землі. Узгоджена обома сторонами ціна вагалася від 300 до 500 євро за тонну сміття. Інтерес, отже, прибутковий.

      Сортирування та ліквідація відходів у Німеччині значно подорожчали з вересня минулого року. Щоб заощадити, німецькі фірми розпочали продавати своє сміття до Чехії, залишаючи отримувачам самим вирішувати, що з ним далі робити. Чеські «бізнесмени» частіше вирішували, що «товар» краще спалювати. Більшість вантажівок зi сміттям приїздили з сусідньої німецької землі Нижня Саксонія, але не бракувало також таких, які прибували навіть із західних німецьких земель на кордоні з Францією. Не дивно, що при такій навалі сміттєзвалища організовувалися не лише в прикордонних районах, а навіть на околицях Праги. Сміття не обов'язково ввозили німці, бо в Німеччині з'явилося кілька чеських фірм, які також вирішили «ощасливити» співвітчизників німецькими відходами.

      Влада Саксонії пообіцяла 8 квітня уряду Чехії, що впродовж наступних 30 днів вивезе все сміття (приблизно 150 вантажівок) біля села Лібчевес, повідомила газета «Лідове новини». Німці змушені були поступитися, оскільки чехи довели, що сміття до села нелегально звезла німецька фірма з Саксонії «Бау 24». Чехи вважають, що німці грають на зволікання, бо з лютого, коли сміттєзвалище загорілося, в ньому було три тисячі тонн відходів, а на час, коли пролунала німецька обіцянка, майже половина встигла зітліти. Якщо німці зачекають до початку травня, то вже й вивозити буде нічого.

      Коли  кількість вантажівок із німецькими відходами перевищила 650, міністр охорони довкілля Чехії Лібор Амброзек наказав розпочати здійснювати посилений контроль вантажівок на кордонах. Але для «експортерів» та «імпортерів» цей нелегальний бізнес був надалі вигідним, оскільки спійманим на кордоні загрожує або повернення до Німеччини, або штраф у 350 євро, а в Німеччині за утилізацію вантажівки сміття доводиться платити в кілька разів більше. Явище набрало такого розмаху, що прем'єр-міністр Чехії Іржі Пароубек змушений був звернутися за допомогою до канцлера Німеччини Ангели Меркель. Допомогло. Міністр охорони довкілля ФРН Зігмар Габріель надіслав до Праги листа, в якому запевнив, що «німецькі відходи повернуться до Німеччини».

      Але коли йдеться про великі гроші, то не діє навіть страх покарання. Якщо переглянути стрічку новин провідної чеської інформагенції ЧТК за місяць, то рідко який день обходиться без повідомлень про спроби контрабандно переправити сміття з Німеччини до Чехії як багатотонними ТІРами, так і в багажниках приватних автомобілів. Ось звіт чеської прикордонної служби за перший тиждень квітня, що його наводить газета «Лідове новини»: на пунктах перетину кордону з Німеччиною перевірено загалом 1 133 вантажні машини, з яких 24 перевозили нелегальні відходи. Ця ж газета повідомляє, що у зв'язку з тим, що Чехія оголосила війну контрабандним відходам, деякі закордонні підприємці вже вигадали новий спосіб ввозити на територію Чехії небезпечні відходи практично «без жодного ризику». Він надзвичайно простий: здрібнені тонни сміття змішують із землею та ввозять як компост. Митники без відповідного хімічного аналізу не в змозі визначити, що в так званому компості містяться небезпечні хімікалії.

      Перший випадок злочину такого типу тепер розслідує поліція австрійського міста Лінц, повідомила австрійська газета «Оберостерайхіше Нахріхтен». Приблизно тисячу тонн надзвичайно небезпечних відходів у вигляді компосту завезла до Австрії італійська фірма. Італійська поліція після дев'яти місяців пошуків заарештувала чотирьох членів цього злочинного угруповання, які за велику оплату збирали промислові та хімічні відходи, мастила здрібнені комунальні відходи, перемішували їх із землею та під виглядом компосту вивозили до Австрії. Їхні австрійські спільники частину небезпечного вантажу дійсно продавали фермерам як «італійський компост».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>