Струм із відходів

13.04.2006

      Міське сміттєзвалище, куди щодня вивозять близько тисячі кубічних метрів побутових відходів, поволі, але впевнено збільшується в розмірах. І хоча торік об'єкт за багато десятиліть нарешті отримав довгоочікуваний паспорт, в якому поставили свої автографи всі інспекції екологічного профілю і таким чином засвідчили його нібито безпечність, назвати приємним сусідство 260-тисячного обласного центру з полігоном навряд чи випадає.

      Утім співіснувати урбанізованим городянам із накопиченими відходами своєї життєдіяльності все ж доведеться й надалі. Питання в іншому: як обмежити стрімке розростання монстра, що причаївся лише за кілометр від околиць міста, і максимально мінімалізувати його шкідливий вплив на довкілля та здоров'я людей? Схоже, в Хмельницькому вже мають на це обнадійливу відповідь.

      Кілька років тому місцева влада пристала на заманливу пропозицію італійської фірми спільними зусиллями вивчити можливість сортування жителями побутових відходів. З огляду на вітчизняні традиції і нашу ментальність, прищепити землякам деякі ощадливі риси практичних європейців було непросто. Але наполеглива роз'яснювальна робота і перші реальні кроки в цьому напрямі вселяють надію на щасливу долю проекту.

      Отож із настанням теплих погiдливих днів у місті буде облаштовано 12 майданчиків, на кожному з яких чергуватиме комунальник. За визначеною ціною він прийматиме від населення поліетиленові пакети, скло, папір, пляшки, біовідходи тощо. Все це добро складатимуть в окремі контейнери. А далі його шлях проляже на спеціалізовані підприємства для переробки. Відомо ж бо, що, скажімо, картон, метал, склотара, пластик за допомогою сучасних технологій отримують, так би мовити, друге життя.

      Дещо незвичне застосування очікує на біовідходи. Як розповів «УМ» керівник хмельницького комунального підприємства «Спецкомунтранс» Петро Храпач, за містом буде встановлено сім установок. З біологічних решток на них вироблятимуть метан, що, у свою чергу, продукуватиме дешеву електроенергію і тепло. Порівняймо: нині кіловат-година струму для автопідприємства санітарної очистки коштує 35 копійок. Екологічно чиста переробка відходів дозволить здешевити його у шість разів!

      Якщо задумане хмельниччанам поталанить втілити в повному обсязі, вже восени можна очікувати на потужних іноземних інвесторів, які з вигодою для себе і з користю для міста дадуть роботі з побутовими відходами новий імпульс.