Вже сурми грають відбій

12.04.2006
Вже сурми грають відбій

      Не знаю, як кому, але мені шкода завершувати наш літературний конкурс. Дехто вважав, що він трохи нудний, дехто — що в ньому мало власне кулінарної тематики, а більше літературної. А мені подобалося поринати у світ літературних героїв і разом із Кайдашевою сім'єю «снідати», обідати, чи «готувати» плачинду за старовинним рецептом, чи ковтати слинку, читаючи Гашекового «Швейка». Наші читачі показали обізнаність не лише в українській літературі, а й у світовій взагалі. Які лишень цитати вони не надсилали, який діапазон літературних уподобань проявився у їхніх листах. Можливо (хочеться на це сподіватися), дехто з читачів, переглянувши сторінки з нашим конкурсом, прилучиться через кулінарію до белетристики, дехто розширить свої літературні вподобання, а ще хтось порине у світ не лише прекрасного, а й смачного.

      Вибирати переможців було надзвичайно складно, тому що кожен лист містив стільки цікавої інформації (на жаль, просто неможливо було надрукувати всі листи в повному обсязі), такі несподівані цитати, такий літературний калейдоскоп! Проте хтось-таки повинен стати переможцем.

      Отже, перше місце виборола пані Наталія Безпояско з села Михайлики Шишацького району Полтавської області, і не лише тому, що вона надіслала нам кілька листів iз такою кількістю цитат, що їх неможливо було б просто перелічити на нашій шпальті. Пророблена пані Наталією робота вражає насамперед широтою її літературного діапазону. Крім улюбленого Гашекового «Швейка», тут і «Князь Єремія Вишневецький» Нечуя-Левицького, і «Мотря» Богдана Лепкого, і зарубіжні автори Гаефс Гісберт, Хелен Філдінг, сучасні українські письменники, зокрема Андрій Курков. Гадаю, чудовий приз від нашого спонсора і постійного партнера «Книга — поштою» стане у пригоді пані Наталії і дозволить не лише розширювати свій кругозір, а й підвищувати кулінарну майстерність.

      Друге місце посіла пані Алла Ярошевська з міста Жмеринка Вінницької області. Її лист зайняв кілька сторінок, і надісланий матеріал був надзвичайно цікавий. Проте хочу особливо виділити спогади Сергія Аксакова про Миколу Гоголя, Россіні та Дюма-батька, які підтвердили кредо нашої сторінки: смачне життя є і повинно бути ще й цікавим, змістовним, насиченим і, якщо хочете, інтелектуальним, адже ми з вами доклали до цього чимало зусиль. Пані Ярошевська також отримає набір книжок від нашого спонсора.

      Ще один набір надійде до третього переможця — Коваленка Олександра Костянтиновича з міста Шахтарськ Донецької області. Шановний Олександр Костянтинович проробив чималеньке літературно-кулінарне дослідження, результатом якого стала ціла книжечка з майже сотні цитат із найрізноманітніших творів різних авторів. Правда, в багатьох із них іноді просто згадувалося про якусь страву чи навіть продукт, але я шаную будь-який прояв кулінарного захоплення (не лише в сенсі поїсти) з боку чоловіків і тому вважаю, що такі пориви потрібно вітати. У нашому випадку — книжками.

      Будь моя воля, я б нагородила всіх учасників нашого конкурсу вже за те, що вони люблять і цікавляться і кулінарією, і літературою. Проте можливості наші обмежені, тож додатково як заохочувальний приз отримають нагороди за цікаві листи Валентина Йосипівна Пальонна із Нових Санжар, що на Полтавщині, та Гладка Людмила Василівна з міста Гола Пристань, що на Херсонщині.

      На цьому хочу подякувати всім без винятку, хто взяв участь у нашому конкурсі, а також усім, хто читає «Смачне життя», надсилає нам листи і взагалі небайдужий до нашої газети. Конкурс закінчено, усім спасибі!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>