Доля рагулів чи ознака втаємниченості?

12.04.2006
Доля рагулів чи ознака втаємниченості?

Цей тюльпан iз вогню i золота... (Фото Валентини Клименко.)

 Алкоголізм буває усвідомленим і стихійним. Перший — ознака втаємничених,

другий — доля рагулів. Не треба боятися усвідомленого алкоголізму.

Треба погорджувати стихійним — банальним пияцтвом.

О. Кривенко, В. Павлів, «Енциклопедія нашого українознавства».

 

      Не так давно, аби відволікти парламент від нагальних проблем, парламентарії взялися обговорювати законопроект про вживання алкоголю. На трибуну виходили сивочолі мужі і на повному серйозі обурювалися, а що як їм закортить з кимось із колег випити посеред ночі у дитячій пісочниці пляшку коньяку, то їх за це у буцегарню, чи що? Насправді ж будь-яка насильна боротьба з пияцтвом лише заганяє проблему під плінтус, а не викорінює її. То, може, боротися не з алкоголем, а за культуру його споживання?

      У творах чи не кожного поета або ж письменника можна знайти рядки, присвячені вину. Це ціла низка прекрасних рубаї Омара Хаяма (вже не кажу про античних поетів), це й хрестоматійне блоківське «И пьяницы с глазами кроликов / In vino veritas кричат...», це й пушкінське «...выпьем, няня, где же кружка» etc. Чи не прекрасні слова про вино заримував Шарль Бодлер:

Душа вина в пляшках якогось дня раптово

Співати почала: «Людино, вчуй мене,

До тебе, скутої. Братерства шлю я слово,

З тюрми. З-під сургуча вітання вогняне!

(переклад Дмитра Павличка)

      Келихи із золотавим трунком ми піднімаємо у найурочистіші моменти нашого життя — коли одружуємося, коли святкуємо ювілеї батьків, спускаємо на воду кораблі («Я сама розіб'ю об «Фрамові» груди шампанське, / Як покличе тебе вічний поклик у вічних снігах...», Ліна Костенко). І як може зіпсувати родинне свято чи зустріч друзів, ні, не п'яничка, а просто людина, яка не вміє споживати алкоголь чи просто їй байдуже до думки інших, головне, що йому весело і «по кайфу».

      Коли ми читаємо про учти, які влаштовували стародавні греки чи римляни, то здається, що вино текло рікою, і дивуємося, як вони могли так багато випити. Секрет простий — вони ніколи не пили чисте вино, а лише у розбавленому вигляді, десь наполовину чи навіть на чверть. До слова, Римська імперія володіла землями від нинішньої Італії до середземноморських берегів Африки та Малої Азії, мала чималі виноградники у своїх колоніях, відповідно й різні сорти вин. Проте найпоширенішим серед них був «Афінтітес» — солодкий духмяний напій, який готували з прив'ялених грон винограду солодких сортів. До цього вина додавали пряні трави і спеції (кардамон, шафран, полин, мигдаль тощо).

      Сьогодні також на Заході прийнято пити алкоголь розведений чи то тоніком, чи соком, та ще й з льодом, що значно понижує градус. І тільки ми та наші північні сусіди похваляємося, що можемо пити алкоголь у чистому вигляді. Я сама була свідком, як на середземноморському пляжі о десятій ранку німецькі туристи були шоковані тим, як наші відпочивальники у 30-градусну спеку пили віскі просто з горла пляшки (уявіть, скільки до вечора можна було випити в такому разі).

      А от на Заході раніше полудня ніхто не споживає алкогольні напої. Проте перед обідом чи вечерею прийнято подавати аперитиви. Цей термін походить від латинського «apertus» — відкриваючий, тобто в даному випадку той, що відкриває трапезу. Ці коктейлі подають до їжі у високих бокалах чи склянках із товстим дном, до того ж їх розбавляють тоніком, содовою чи газованою водою. У різних країнах склалися свої стереотипи на рахунок того, який аперитив подавати до трапези. Так, скажімо, американці й англійці традиційно подають сухе мартіні або «Манхеттен», італійці — «Негроні», французи — «Паризьєн» (хоча не відмовляють собі й у фужері шампанського). Також можна подати аперитив на основі горілки і гірких настоянок (що збуджує апетит), коньяку, бренді, віскі, джину, рому тощо. Це дуже міцні напої, тому пити їх через соломинку не рекомендується.

      Традиційними закусками до аперитиву є оливки, маслини, маринована цибулька-сіянка, прісне печиво (крекер), маленькі канапе, тартинки, грінки.

Пропоную найпоширеніші рецепти аперитивів.

«Манхеттен»

      Канадське чи шотландське віскі — 50 мл, червоний десертний вермут — 25 мл, 2-3 краплі бальзаму, 1-2 вишеньки. Вимішати все у шейкері, подавати без льоду, прикрасивши вишеньками.

«Негроні»

      Десертний червоний вермут — 25 мл, будь-яке аперитивне вино (біттер) — 25 мл, джин — 25 мл, кружальце апельсина. Подати з льодом, прикрасивши склянку апельсином.

«Бруклін»

      Віскі — 50 мл, червоний десертний вермут — 25 мл, 2-3 краплі вишневого лікеру, 2-3 краплі бальзаму. Змішати в шейкері, подавати без льоду в коктейльній склянці.

«Паризьєн»

      Джин — 30 мл, сухий білий вермут — 30 мл, лікер смородиновий — 15 мл. Змішати в шейкері, додавши лід.

«Англійський коктейль»

      Змішати в шейкері 150 мл джину, 50 мл лікеру «Бенедиктин», 150 мл лимонного соку і вилити у високі фужери, поклавши туди лід. Подавати із соломинкою.

«Антитеза»

      Настоянка «Горілка з перцем» — 60 мл, сухий білий вермут — 15 мл, скибочка помідора.

      Компоненти вимішати в міксері. Подати з 2-3 кубиками льоду в старовинній склянці. Прикрасити скибочкою помідора, можна посолити.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>