На першу травичку,

29.03.2006

      Нарешті, нарешті закінчилася ця довга і виснажлива зима, ми зняли з себе теплі шкури у вигляді дублянок, шубок і шкірянок. І що ж ми виявили: міні-спіднички занадто облягають наші фігури, «блискавки» на легких брючках ледве сходяться і ось-ось обіцяють розійтися, а все через те, що зимову депресію ми намагалися відігнати за допомогою шоколадок, тістечок і ще якоїсь смакоти, що й призвело до зайвих сантиметрів на талії. Але ж весною так хочеться бути привабливою, стрункою, граційною. Ну що ж, тоді до роботи. Візьмемося за своє тіло, і не тільки у сенсі фізичних вправ, а й щодо дієт.

      Великим стимулом у справі вдосконалення себе є ще й усвідомлення, що, дотримуючись посту (а зараз, хоч щоб там казали деякі «проффесори» від політики, піст у самому розпалі), ми не лише працюємо над своїм тілом, а й очищаємо душу. Але піст не означає, що потрібно їсти одну пісну картоплю з квашеною капустою. Так і до авітамінозу недалеко, а весною й так сутужно з вітамінами. Тому й пропоную вам страви і пісні, і дієтичні, і вітамінні водночас, а ще — надзвичайно смачні. Судіть самі.

      Так як перша зелень, яку продають на ринках, парникова, а отже, є загроза, що в ній багато нітратів та інших хімікатів, то можна використати свіжозаморожені овочі. Найдоречнішими і найкориснішими у весняний період будуть салати зі свіжих та морожених овочів, а також фруктів.

 

Салат «Нісуаз»

      1 упаковка замороженої стручкової квасолі (400—500 г), 8—10 перепелиних яєць, 10 маленьких молодих картоплин, 2 болгарські солодкі перці, баночка консервованого тунця, 10—15 помідорів черрі, 1 пучок зеленої цибульки, 15—20 каперсів, половинка червоної цибулини, 10 ст. л. олії.

      Заправка: 5 ст. л. олії, сік половинки лимона, 1 ст. л. винного оцту, 1 ст. л. діжонської гірчиці, сіль, свіжомелений перець.

      Приготувати квасолю, як вказано на упаковці. Відварити картоплю, не знімаючи шкірочку, а також яйця. Готову картоплю порізати на четвертинки, додати олію.

      З перцю видалити насіння, нарізати соломкою і вимішати з салатом. Яйця і помідори розрізати навпіл, покласти в салат, додати каперси і дрібно посічену цибулю, вимішати. Тунець подрібнити і викласти зверху.

      Заправка: вимішати гірчицю із соком лимона, додати оцет, олію, сіль, перець, трохи збити вилкою. Подати окремо.

Салат із грушами і сиром «Рокфор»

      3 груші, 10 шт. грецьких горіхів, 10 ст. л. меду, 2 пучки салату, 150 г сиру «Рокфор», дрібка м'яти.

      Заправка: 4 ст. л. олії, сік половини лимона, сіль, перець.

      Обсмажити в меду горіхи, викласти їх на металеву тарілку чи деко так, щоб вони не злиплись.

      Листя салату дрібно нарізати. Груші нарізати тонкими скибочками, скропити соком лимона, щоб не потемніли. Вимішати груші з салатом, додати нарізаний сир і м'яту, залити заправкою, зверху викласти горіхи.

Салат із виноградом

      2 пучки салату, 5 ст. л. винного оцту, 3 головки цибулі-шалот або 1 невелика червона цибулина, 200 г винограду без кісточок, 1 пучок тархуну, 100 г твердого козячого сиру.

      Заправка: 5 ст. л. олії, сіль, перець.

      Цибулю тонко порізати, залити оцтом і залишити на 10 хв.

      Листя салату дрібно порізати, додати виноград, розрізаний навпіл, листя тархуну. Полити заправкою, добре вимішати, зверху посипати натертим козячим сиром.

      Заправка: вимішати оцет, в якому маринувалася цибуля, з олією, посолити, поперчити.

      Взагалі під час посту овочі відіграють ключову роль. Ви скажете, що вони не такі вже й смачні без м'яса, та й набридла вже одна смажена картопля. А спробуйте нову страву — темпуру, в ній смак продуктів зберігається, незважаючи на термічну обробку. Для темпури беруть тільки найсвіжіші овочі і морепродукти. Правильно приготовлена темпура — золотиста, хрустка зовні і дуже ніжна всередині.

Темпура

      200 г моркви, 1 баклажан, 2 невеличкі кабачки, 200 г стручкової квасолі, 200 г цвітної капусти, 200 г суцвіть броколі, 500 г олії.

      Тісто: 1,5 скл. пшеничного борошна, 1,5 скл. кукурудзяного борошна, 300 г дуже холодної газованої води, сіль, перець.

      Моркву, баклажан і кабачки розрізати тонкими пластинками по діагоналі. Олію розігріти майже до киплячого стану в дуже глибокій каструлі чи пательні.

      Приготувати тісто: змішати і просіяти борошно (під час цієї процедури воно «набирається» кисню і стає пишнішим), розвести його водою. Воно має нагадувати рідку сметану (але без грудочок). Шматочки овочів «купати» в тісті і класти в киплячу олію. Смажити 2—3 хв. (інакше весь смак страви пропаде) невеличкими порціями. Кухонний паперовий рушник скласти у кілька шарів. Овочі перед подачею класти на рушник, щоб позбутися зайвого жиру. Їсти гарячим із будь-яким соусом.

      Незамінним овочем у період весняних «переджнивок», коли старі овочі вже втратили свої вітамінні властивості, а свіжих ще немає, є гарбуз. Крім того, що він добре зберігається всю зиму, в ньому ще й міститься ціла «таблиця Менделєєва» вітамінів. Iз гарбуза можна приготувати і кашу (пшоняну, рисову, пшеничну тощо), й оладки, й супи. Спробуйте ще й таку страву.

Гарбуз, запечений у фользі

      500 г м'якоті гарбуза зі шкіркою, 2 зубчики часнику, 2 ст. л. олії, сік півлимона, насіння коріандру, жменька зелені кінзи та петрушки, сіль, перець.

      Часник почистити, подрібнити і змішати з сіллю, перцем, коріандром, зеленню, додати олію та сік лимона.

      Гарбуз нарізати на великі шматки і натерти отриманою сумішшю. Зробити кишеньку з фольги, покласти в неї гарбуз і запікати 30-35 хв. у духовці.

      Секрет цієї страви: відкрийте кишеньку за 5 хв. до готовності, і тоді гарбуз буде не тільки м'який та ніжний, а й з хрусткою скоринкою.

      Чула, що багато актрис, модельок та й іншого люду, котрий стежить за собою, для підтримання в ідеальній формі своєї фігури харчуються винятково супами, тобто цілісінькими днями їдять винятково суп. Проте секрет цієї дієти в тому, що це не просто супи, а низькокалорійні, але високовітамінні, тому що готуються вони з овочів (крім картоплі), без м'яса і наваристих бульйонів.

Суп зі шпинатом

      250 г квасолі, 2 ч. л. соди, 1 кг шпинату, 2 зубчики часнику, 2 ст. л. олії, 2 ст. л. масла, сіль, перець.

      Квасолю замочити на ніч у великій кількості води з содою. Зранку добре її прополоскати у холодній воді, залити свіжою холодною водою, довести до кипіння і варити 10 хв. Злити воду, залити свіжою так, щоб вода покрила квасолю на 5 см.

      Шпинат добре промити, просушити на рушнику, відварити у киплячій воді 5 хв., потім воду злити.

      У сухій каструлі розігріти олію, покласти подрібнений часник і обсмажити до золотистого кольору. Туди ж додати шпинат, все перемішати, влити ще 2 ст. л. олії.

      Квасолю розділити на дві частини, зберігаючи воду, в якій вона варилася. Одну половину залишити відварюватися у воді. Іншу половину подрібнити у блендері, але так, щоб вона складалася з доволі великих кусочків.

      Змішати квасолеву масу, збиту в блендері, зі шпинатом та рештою квасолі. Пам'ятайте, суп має бути густим. Посолити, поперчити. За бажання додати натертого сиру, кілька порізаних помідорів.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>