Та скільки тієї зими...

23.03.2006

      Хоча надворі весна, холодна зима 2006-го ще й досі згадується. Адже таких морозів не було в Україні багато років. 20 січня у Києві температура повітря опустилася до мінус 26,5 градуса, а в Луганську навіть до мінус 36,5 градуса.

      І все ж такі морози не можна вважати надзвичайними. Про це свідчать дані багаторічних спостережень на численних метеорологічних станціях України. Зокрема, абсолютний мінімум температури повітря в Києві становить мінус 32,9 градуса. До такої позначки опустився ртутний стовпчик 11 січня 1950 року. На сході, де зими холодніші, бували і сорокаградусні морози. У Луганську 8 січня 1935 року було зафіксовано навіть мінус 41,9 градуса.

      Про те, що чогось особливого у цьогорічній зимі немає, свідчать і середні багаторічні дані. Зокрема, в Києві середня багаторічна температура у січні становить мінус 5,6 градуса. Цього ж року спостерігалося мінус 7,4 градуса, отже, лише трохи нижче норми.

      Інша річ, що  останніми роками зими були теплими. Всього рік тому — у січні 2005 року температура повітря у Києві сягала плюс 11 градусів, а в Одесі навіть плюс 15 градусів.

      Проте зима, що минула, виявилася найхолоднішою після зими 1986—1987 років. Фактично вона виявилася найхолоднішою за всю новітню історію України. 

      А де ж багато разів згадане глобальне потепління? Попри холодну цьогорічну зиму, воно все ж спостерігається. Дані багаторічних досліджень свідчать про підвищення як середньорічної температури, так і температури в окремі місяці. Температура повітря з кінця XIX століття підвищилася в Києві та Одесі щонайменше на 1 градус. Аналогічним є підвищення температури на всій території країни. 

      Найважливішим чинником підвищення температури є збільшення концентрації так званих парникових газів (передусім СО2). У центрі міст існують місцеві джерела тепла. Проте метеорологічні станції тут, як правило, не розміщують. 

      Найвиразнішим є підвищення температури у перші три місяці року — з січня по березень. Навіть урахування даних за 2006 рік не змінює тенденції. За період з кінця XIX століття середня температура повітря у січні підвищилася в Україні приблизно на два градуси.

      Найхолоднішою у ХХ ст. виявилася зима 1941—1942 років. У січні 1942 року середня температура в Києві опустилася до мінус 15 градусів. Що ж до інших метеорологічних станцій, то більшість їх під час війни не працювала. Таким чином, слід говорити не про якусь особливість цієї зими, а про «коротку» людську пам'ять. Жартівливий вислів «Та скільки тієї зими!» для декого обернувся обмороженням.

      Зима, що минула, виявилася найхолоднішою і для дерев, посаджених на численних садових ділянках. Адже більшість наших громадян стала садоводами десь з 1990-го. Отже, великого врожаю, особливо кісточкових, напевне не буде. Проте вже день став довшим за ніч. З кожним днем Сонце піднімається все вище. Весна!

Віктор ВИШНЕВСЬКИЙ,
доктор географічних наук.
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>