Шахтний метан: «Служу народу України!»

21.03.2006

      Перебування на Донеччині Прем'єр-міністра України Юрія Єханурова не випадково розпочалося з відвідин тутешнього вугільного господарства та зустрічей із гірниками — шахти імені Рум'янцева у Горлівці та імені Засядька в обласному центрі. Бо чого-чого, а проблем, що зачекалися свого розв'язання, у галузі ніколи не бракувало. Свіже підтвердження тому — недавнє рішення розширеного пленуму галузевої профспілки вугільників про початок із 10 квітня триденного страйку. Вимоги ті ж самі, що в останні роки не раз озвучувалися у перерві між грюканням шахтарських касок об столичний асфальт: своєчасна та в повному обсязі виплата зарплати, забезпечення 100-відсоткових розрахунків за відвантажене вугілля, регулярне отримання шахтами передбачених законодавством бюджетних коштів. (До речі, згадані проблеми та низку інших готуються розглядати в Раді з енергетичної безпеки при Президентові України).

      На зустрічі з горлівськими шахтарями керманич Кабміну не став лукавити і запропонував дивитися правді у вічі — за два місяці поточного року темпи зростання промислового виробництва справді дещо знизилися. Водночас з'явилися позитивні моменти, що, на переконання Юрія Єханурова, дають сподіватися на позитивний результат за підсумками першого півріччя. Безперечно, дуже позитивною інформацією для присутніх стало й озвучування намірів Кабміну щодо зростання пенсій більш як на 10 відсотків.

      Не секрет, за отих проблем, що обсіли вугільну промисловість, тут є й інші приклади господарювання. Зокрема, глава уряду побував на донецькій шахті імені Засядька, що є не тільки лідером вітчизняного вуглевидобутку, а й нині не без успіху виступає в ролі «піонера» щодо використання альтернативних енергоносіїв. Адже саме тут уперше в Україні та країнах СНД поступово впроваджується комплексна програма дегазації вугільних пластів для отримання електричної та теплової енергії. Більше того — за обсягом використання шахтного метану і зменшення його викидів в атмосферу подібна програма поки є найбільшою у світі. Після завершення будівництва першого із трьох передбачених енергоблоків підступний газ із вугільних пластів уже не загрожуватиме гірникам, а працюватиме в «мирних» цілях — задля світла й тепла. Причому після повного освоєння програми засядьківці зможуть забезпечувати значно дешевшою «підземною» електроенергією не тільки власну шахту, а й найближчі будинки в Київському районі міста.

      Побувавши в енергоблоці, що є технічною «родзинкою» вітчизняного вуглевидобутку, на зустрічі з гірниками Юрій Єхануров вручив їх керівнику, народному депутату Юхиму Звягільському, важливий документ — дозвіл проекту утилізації шахтного метану. «Використання метану — проект, який ми починаємо в Донецьку, найбільший у світі, — підкреслив глава уряду. — Нам дуже важливо, аби метан, що завжди був просто метаном, тепер став служити людям».

      Нині наша держава, за словами Юрія Єханурова, щороку використовує 76,5 мільярда кубометрів газу, з яких тільки 20 мільярдів кубів — свого. Однак завдяки комплексу заходiв остання цифра збільшиться до 30 мільярдів кубометрів. І внесок «засядьківців» у подібні зрушення, безперечно, важко переоцінити.

      У ході робочого візиту Юрій Єхануров також зустрівся зi студентами й викладачами Донецького національного технічного університету, провiв нараду в облдержадміністрації з активом області та діалог із журналістами.