Обід по-чеськи

15.03.2006
Обід по-чеськи

      Читати листи наших конкурсантів, бодай без сухарика в руці, важко, бо, крім візуального сприйняття тексту, йде ще й активне виділення шлункових соків, а це, без належної затравки, може скінчитися щонайменше гастритом. Особливо цим «грішать» листи з цитатами з творів шановного пана Гашека, які я подавала у попередніх номерах і в цьому також. Мало знайдеться людей, які б не читали «Пригоди бравого солдата Швейка», а серед них — хто б не зронив, ні, не сльозу — слинку. Ну так уже смачно описує письменник страви своєї національної кухні!
      Познайомившись із чеською кухнею (і не лише з книжок, а й безпосередньо, побувавши в ресторанах та кафе Праги, Пардубіце, Брно, в гостях у своїх приятелів з Устє-над-Орліце, інших місцях), скажу відверто — дуже багато спільного з нашою кухнею. Найголовніша спільна риса — любов до картоплі, другого хліба не лише білорусів, українців, а й інших слов'янських народів. Ну як може обійтися обідній стіл чехів чи поляків без картопляної зупи, пірогів (наголос на другому складі), кнедлів, крокетів та інших страв із цього овоча. Особливо ж ці страви стануть у пригоді під час великоднього посту. Хто тримає суворий піст, то може готувати ці страви на олії, а кому цього робити не дозволяє здоров'я, то може зробити собі маленьке послаблення й додавати у страви трошки сметани, молока чи масла.

      Пропоную вашій увазі обід по-чеськи (майже по-швейківськи).

Картопляний суп по-чеськи

      0,5 л води, 500 г картоплі, 2 яйця, 1 склянка сметани, вершків чи молока, 2 ст. л. борошна, 0,5 ч. л. насіння кмину, зелень, сіль.

      Картоплю помити, почистити від шкірки, відварити у воді, додавши дрібно посічений кмин. Сметану добре вимішати з борошном, щоб не було грудочок, і влити у картопляний бульйон. Супу дати ще раз добре прокипіти і додати дрібно посічені круто відварені яйця, зелень і сіль.

Смажений короп

      Узагалі страви з річкової риби посідають значне місце в чеській кухні. Смажений короп — центральна страва на різдвяному столі. Правда, страва з риби чудово підійде не лише для святкового столу, а й для посту. Хоча в цьому рецепті використовується молоко, але лише для вимочування риби, а потім молоко виполіскують, так що страва виходить цілком пісна. Гадаю, цей рецепт сподобається усім «постувальникам».

      600 г коропа, 100 г борошна, 200 г сухарів для панірування, 2 яйця, 0,5 л молока, зубець часнику, сіль, лимон, олія для смаження.

      Коропа почистити від луски, вибрати нутрощі, відрізати голову і плавники, добре прополоскати в холодній воді. Рибу нарізати на порції, залити холодним молоком із розтертим часником і залишити кілька годин постояти. Після цього рибу добре промити в холодній воді, промокнути паперовими серветками чи рушником.

      Шматки риби обкачати в борошні, збитому яйці з молоком і сіллю, а потім — у панірувальних сухарях. Обсмажувати в розігрітій олії з усіх боків до рум'яної скоринки.

      Коропа подавати з картопляним салатом і шматочками лимона.

Картопляний салат

      600 картоплі, звареної в лушпинні, по 10 г солоних огірків, консервованого чи відвареного свіжого зеленого горошку і вареної моркви, 100 г цибулі (бажано солодких сортів), 200 г майонезу, сіль, оцет, мелений чорний перець, цукрова пудра на смак, 200 г кислої сметани для розбавлення салату.

      Відварену в лушпинні картоплю остудити, зняти шкірочку, нарізати кубиками, додати також нарізані кубиками моркву та огірки, посічену цибулю, зелений горошок, заправити майонезом.

      Цукор вимішати з приправами та сметаною, додати в салат, вимішати, а потім поставити його на 2 години в холод.

Кнедлі

      Готують кнедлі з картопляного тіста, начиняючи різним фаршем. Пропоную вам пісний варіант — кнедлі з грибами.

      Тісто: 1 кг картоплі, 300 г борошна, яйце, сіль до смаку.

      Начинка: 300 г печериць, 2 цибулини, 3 ст. л. тертої білої булки, сіль, перець до смаку, 3 ст. л. олії чи масла та 2 ст. л. тертої булки для підливки, 2 ст. л. олії для смаження грибів.

      Цибулю дрібно посікти, печериці почистити і нарізати пластинками, посмажити все на олії, доки не випарується зайва волога, додати терту булку, ще трохи посмажити. Вистудити — начинка готова.

      Картоплю помити, почистити, залити гарячою водою і зварити. Відцідити воду, картоплю розім'яти і дати їй трохи вистигнути. Як тільки картопля стане ледь теплою, додати до неї борошно, яйце і вимісити швидко м'яке тісто. Розділити тісто на кульки, зробити з них валочки, які розрізати на невеличкі шматочки. З них розкачати кружальця, на які викласти фарш, сформувати кульки і швидко відварити в підсоленому окропі (тісто, як і готові кнедлі, не можна довго тримати, бо воно «потече», тобто втратить форму, і при готуванні може розлізтися). Кнедлі шумівкою вийняти з окропу, дати їм випаруватися, а потім полити підсмаженими на маслі (олії) білими сухарями.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>