За парламентом мера геть не видно

15.03.2006

      За агітаційним туманом, що густішає із наближенням парламентських виборів, донеччанам, виявляється, важко роздивитися кандидатів на посаду міського голови. Адже, як свідчать результати свіжого соціологічного дослідження Донецького інформаційно-аналітичного центру, майже половина мешканців міста досі не визначилася, за кого віддавати голос на виборах мера.

      Попри те, що на крісло керівника міста претендують 14 кандидатів, городяни дуже мало обізнані з ними. Саме з цієї причини 42% опитаних «голосоносіїв» поки не знають, за кого голосуватимуть. А 7% навіть знати нічого не хочуть, бо одні (4%) взагалі не мають наміру йти на виборчі дільниці, а інші (3%) закреслять усі прізвища претендентів.

      Утім навіть в умовах певного інформаційного вакууму навколо кандидатів на міського голову головний претендент відомий ще задовго до початку виборів. Йдеться про нинішнього мера Донецька Олександра Лук'янченка, за якого вже готові віддати голоси 45% респондентів. Подібна перевага є вражаючою, якщо врахувати, що всі інші його конкуренти разом зібрали аж... 3% виборчих симпатій.

      Свій вибір на користь теперішнього керівника міста донеччани тлумачать по-різному. Серед головних аргументів те, що він уже зробив корисного для Донецька (31% опитаних), а також те, що виборці, окрім нього, нікого з кандидатів не знають (26%). Ще 12% приваблюють його ділові та людські якості. І тільки 4% мешканців обласного центру позитивно відгукнулися на той факт, що Лук'янченко є кандидатом від тутешньої «партії влади» — Партії регіонів.