Із полігону — в аудиторію

23.02.2006

      У Хмельницькому національному університеті за участі високопосадовців оборонного відомства та іноземних дипломатів презентовано Трастовий фонд програми НАТО «Партнерство заради миру». Запрацював проект на базі вузівського центру перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців. Ідеться про офіцерів української армії, звільнених у запас, або ж тих, яких ця невесела процедура очікує найближчим часом. Доречно зазначити, що в недалекому минулому Хмельниччина була наймілітаризованішою областю в колишньому Союзі. Тут зосереджувався найбільший арсенал ядерних боєголовок, а кожен десятий житель міста над Південним Бугом, образно кажучи, носив погони.

      Реформування Збройних сил України, кінцевою метою якого є перехід війська до 2011 року на професійну основу, супроводжується істотним скороченням чисельності особового складу. Зрозуміло, що чимало учорашніх майорів і підполковників, змінивши усталений рід занять, з труднощами знаходять себе в умовах цивільного життя. І тут вельми доречною є співпраця Міністерства оборони України і НАТО у сфері соціальної адаптації колишніх військовослужбовців. Так, протягом п'яти років Північноатлантичний альянс профінансував та допоміг нам втілити програму, сфокусовану на мовній підготовці слухачів. За цей період проведено 437 мовних курсів з англійської, німецької, італійської та французької і 17 бізнес-турів у Києві та низці інших міст. Цьогоріч фінансування програми збільшено вдвічі — до 300 тисяч євро.

      Інший міжнародний проект було започатковано у Хмельницькому 2003 року Великою Британією. Поєднання грошей англійських платників податків та наукового потенціалу подільського вузу дало змогу 378 колишнім воякам отримати нову спеціальність. Між іншим, 260 із них уже працевлаштовано.

      У презентованому ж днями Трастовому фонді, який забезпечить перепідготовку впродовж трьох років  близько 600 учорашніх військовослужбовців, першу скрипку грають Нідерланди. Саме ця натовська країна виявилася найщедрішим фінансовим донором, виділивши 132 тисячі євро. Відчутні внески зробили також Фінляндія, Болгарія і Латвія. Загалом бюджет фонду становитиме 430 тисяч євро. У хмельницькому центрі запасники вивчатимуть маркетинг, менеджмент, комп'ютерні системи і технології. Набуті знаня і практичні навички дозволять їм успішно реалізувати  себе у подальшому житті.