Візьміть собі дитинку!

09.02.2006
Візьміть собі дитинку!

А за нами мами з татками прийдуть? (Фото Укрінформу.)

      Держава серйозно взялася за реформування системи усиновлення — для цього нещодавно навіть внесли зміни до Сімейного кодексу України. Відтак за державних дітей відповідатиме не «освітянське» міністерство, як було раніше, а міністерство «сімейне». Саме у складі Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту до травня 2006 року створять Державний департамент із усиновлення та захисту прав дитини. Він замінить Центр усиновлення дітей, що працював при Міністерстві освіти і науки. Департамент, окрім вирішення проблем з усиновленням сиріт, займатиметься ще й пошуком найкращих форм догляду за дітьми та захистом їхніх прав.

      Міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко повідомив журналістам, що передбачається передати повноваження з питань усиновлення на місцевому рівні від відділів та управлінь освіти до служб у справах неповнолітніх. Із 4 квітня служби у справах неповнолітніх усіх рівнів починають у повному обсязі безпосереднє ведення справ стосовно всиновлення дітей, влаштування їх під опіку та піклування або до дитячих будинків сімейного типу й прийомних сімей. Міністр наголосив, що основною метою нового органу буде безпосередній захист прав дітей. За його словами, цей департамент сприятиме реалізації права кожної дитини на виховання у сім'ї, активізації національного всиновлення, упорядкуванню міждержавного всиновлення, поліпшенню співпраці з консульствами і посольствами, своєчасному встановленню юридичного статусу дитини-сироти і дитини, позбавленої батьківського піклування. «Завдання цього органу — об'єднати всі функції і покласти на нього відповідальність за весь період розвитку і виховання дитини-сироти», — сказав міністр.

      Особливу увагу Юрій Павленко приділив питанню відповідальності за створення нормальних життєвих умов для кожної дитини та її догляду. Суворе покарання чекає посадовців місцевих та центральних органів влади, які не захистять і не влаштують долю кожної дитини на своїй ділянці.

      Цього року дорослі, які дарують домашній затишок своїм вихованцям (йдеться про будинки сімейного типу, прийомні сім'ї), отримуватимуть матеріальну підтримку держави у два-чотири рази більшу (залежно від регіонів), ніж у минулому році.

      Гроші на матеріальну підтримку дітей збільшено в середньому у три рази в порівнянні з минулим роком: сума минулорічних виплат на дитину коливалась по Україні від 100 до 800 гривень на місяць. Ці виплати були різні, тому що здійснювалися за рахунок місцевих бюджетів по-різному. Зараз ці витрати закладено у державний бюджет, і вони однакові для всіх. Це два прожиткових мінімуми в місяць на дитину, тобто 800 гривень для дітей віком до шести років та 1028 гривень — для дітей від 6 до 18 років. Якщо прожитковий мінімум зміниться, то автоматично зміняться й ці цифри. Грошове забезпечення для батьків-вихователів складатиме 35 відсотків від розміру виплат на дитину, тобто 280 та 360 гривень. Введені певні обмеження щодо виплат для батьків. Для батьків-вихователів будинків сімейного типу ці виплати не повинні перевищувати п'яти прожиткових мінімумів для працездатної особи, а для прийомних батьків — півтора прожиткових мінімума.

      Цьогорічним нововведенням стало призначення щомісячної винагороди прийомним батькам, які раніше за свою працю нічого не отримували. Всі призначення і виплати будуть здійснюватися органами Міністерства праці та соціальної політики. Вони мають розгалужену систему своїх структур, щоб усі ці виплати після виходу постанов не затримувались навіть на один день. У міністерства є також намір запропонувати ввести щомісячну державну підтримку і тим дітям, яких усиновляють, а також винагороду батькам-усиновлювачам як матеріальну підтримку сім'ї.

      Проблема з дітьми-сиротами, безпритульністю та бідністю в Україні наразі дуже гостра. За словами міністра, лише у 2005 році понад 4 тисячі батьків було позбавлено батьківських прав. Для цих, осиротілих, дітей слід знайти нову, справжню сім'ю і люблячих батьків — чи українських, чи закордонних. А для цього, переконаний народний депутат України Ігор Осташ, потребує суттєвих змін система усиновлення. Приміром, за офіційними даними, минулого року іноземці всиновили понад 15 тисяч дітей. Найбільше українських діток зробити рідними захотіли американці, іспанці, італійці, французи та євреї. Однак Міністерство закордонних справ одержало звіти про умови проживання тільки 6249 дітей. Про долю інших — немає жодних відомостей. Великий попит на українських дітей пояснюють тим, що у багатьох країнах (на відміну від України) всиновлення неостаточне, тобто якщо знайдуться батьки чи родичі дитини, то її можуть відібрати.

      До того ж в Україні не діє Гаазька конвенція із прав людини, що полегшує процес усиновлення і створює певні переваги. У країнах, що підписали конвенцію, всиновлення відбувається заочно — спочатку всиновлюють дитину, а вже потім з нею зустрічаються, натомість в Україні — майбутні батьки мають змогу познайомитися з дитиною до всиновлення.

      За словами Ігоря Осташа, відстежувати перебування маленьких українців у закордонних сім'ях дуже складно, оскільки, згідно з чинним законодавством, всиновлені діти залишаються громадянами нашої держави до 18 років, а відповідно до законодавства інших країн, ці діти автоматично стають громадянами тієї чи іншої держави.

      Крім того, батьки, які всиновлюють українця, повинні одразу поставити його на консульський облік, проте часто цього не роблять. Місце перебування та умови проживання українських дітей за кордоном перевіряло українське бюро Інтерполу. Так, протягом місяця організація встановила місце перебування 21 дитини, всиновленої американськими сім'ями. Наразі правоохоронні органи США повинні провести співбесіди з батьками всиновлених і передати інформацію в Інтерпол.

      Ігор Осташ упевнений, що вирішенню багатьох проблем допоможе ратифікація Гаазької конвенції з прав людини. Адже вона передбачає додатковий контроль за всиновленням, перевірку батьків, які хочуть усиновити дитину в обох країнах (як в Україні, так і на батьківщині усиновителя), а це допоможе уникнути багатьох казусів. 

      До того ж, як обіцяє Юрій Павленко, незабаром Україна і США підпишуть угоду про контроль українською стороною за дітьми, яких усиновили американські громадяни. Це допоможе владнати багато складнощів.