«Пили горілку до ізволу, І їли бублики, кав'яр...»

25.01.2006

      Таки що не кажіть, а Іван Котляревський був ще той гурман, бо жоден лист, який приходить до нас на літконкурс, не обходиться без двох-трьох цитат із класика. Ось і Валентина Йосипівна Пальонна із Нових Санжар, що на Полтавщині, прислала нам кілька витягів із «Енеїди» Котляревського (один із них і став заголовком цієї замітки). «Просільне з ушками, з грінками,/ І юшка з хляками, з кишками,/Телячий лизень тут лежав...» Закрадається думка, що наш шановний класик міг би стати шеф-кухарем у якомусь достойному закладі.

      А ось другий наш класик, Квітка-Основ'яненко: «Ходив наш Пархім по базару, вибирав, прицінювався... Вже він і гречаники, і горохвяники, і млинці, і буханці, і пиріжки торгував, кидався і на мочені кислиці, і на калені горіхи, і на медяники... («Пархімове снідання»). І цей письменник знався-таки на сій справі, бо як читаєш уривок із його «На пущання — як зав'язано», то й думаєш, як би гастриту не зажити собі: «Кулина поставила перед ним макотреть вареників та повнісіньку миску млинців,.. борщ з сулою мудрий, сметанкою засмажений, каша тобі пшоняна так і плава у маслечку, локшина у молоці, галушечки на яєчках, та теж з молоком, тараня у маслечку напряжена та молочной каші півмакітри». За цими творами просто-таки можна вивчати старовинну українську кухню.

      Проте наша шановна читачка чудово знає не лише українську літературу, а й приводить витяги з «Піноккіо» Карло Колоді, і з «Дванадцяти стільців» Ільфа і Петрова. А ось цікава цитата із Михайла Булгакова: «Так, було, було!.. Пам'ятають ще московські старожили знаменитого Грибоєдова! Що відварні порційні судачки!.. А стерлядь, стерлядь у сріблястій каструльці, стерлядь шматками, перекладеними раковими шийками і свіжою ікрою? А яйця-кокот із шампіньйоновим пюре у чашечках? А філейчики із дроздів? З трюфелями? А перепілки по-генуезьки?» (Тут і далі редакційний переклад).

      Чудово знався на українській старовинній кухні й наш земляк — Микола Гоголь. Ось яскрава ілюстрація українського застілля зі «Старосвітських поміщиків»: «Ось це грибки з чебрецем, це з гвоздиками і волоськими горіхами... Ось це зі смородиновим листом і мускатним горіхом! А ось великі трав'янки: я їх ще перший раз відварювала в оцеті... В маленькій діжечці насамперед потрібно розіслати дубове листя і потім посипати перцем і селітрою та покласти ще що буває на нечуй-вітрі цвіт і хвостиками розіслати вверх. А ось це пиріжки! Це пиріжки із сиром! Це з урдою*! А ось... із капустою і гречаною кашею». (Хай вибачить мені класик за довільний переклад).

      Продовжує тему «Старосвітських поміщиків» та їхнього життя-буття Ольга Федорівна Лук'яненко з Боровичів Маневицького району Волинської області. «Згадайте славну Пульхерію Іванівну, так у неї не настої, а лікарство!» — пише вона і далі наводить цитату: «Ось це — горілка, настояна на деревії та шалфеї. Якщо у кого болять лопатки чи поперек, то дуже помагає. Ось ця — на золототисячнику: якщо у вухах дзвенить і по обличчі лишаї робляться, то дуже помагає. А ось ця — перегнана на персикових кісточках: ось візьміть чарку — який чудовий запах. Якщо хтось, встаючи з ліжка, вдариться об край шкапа і наб'ється на лобі гуля, то варто лише одну чарку випити перед обідом — і все як рукою зніме...»

      Не забула Ольга Федорівна і про іншого літературного героя з «Мертвих душ» Гоголя — Чичикова. От уже хто-хто, а він любив попоїсти: «Хазяїн замовляв кухару рішучий обід. І як замовляв. І губами підсмоктував, і причмокував. «Та кулеб'яку зроби на чотири кути. В один кут поклади ти мені щоки осетра та вязігу, в другий запусти гречаної кашки, та грибочків з цибулькою, та молоків солодких, та мізків, та щоб з одного боку, розумієш, вона зарум'янилася, а з другого пусти її полегше. Та зісподу-то, зісподу пропечи її так, щоб розсипалася, щоб усю її пройняло, знаєш, соком, щоб і не відчув її в роті — як сніг би розтанула».

      Також пані Лук'яненко надіслала багато цитат із «Енеїди» Котляревського, але ми його цитували вже вдосталь. А ще наша читачка запросила до себе в гості й пообіцяла пригостити. Якщо так, як у Гоголя, то ми подумаємо!

      Узагалі перше враження від листів, що надійшли на конкурс, — українці не здають позицій нації, що любить читати. Такої кількості цитат із різноманітних творів я не очікувала. Проте, шановні, хто ще не надіслав нам листи, поспішайте, цікаві призи від нашого спонсора чекають на вас, і ви зможете й надалі удосконалюватися в інтелектуальному плані, адже наш спонсор — «Книга поштою».

      * Треба віддати належне Миколі Васильовичу — його знання української кулінарії просто вражає. Урда — це страва з конопляного сім'я. Злегка підсмажене конопляне насіння товкли і розтирали в макітрі, заливали окропом, вимішували, щоб отримати «пісне» молоко, проціджували і ставили на вогонь. При кипінні на поверхні утворювалася жовтувата піна, яку знімали ополоником-шумівкою і використовували як начинку до пирогів і вареників.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>