Ковзайся по-австрійськи

19.01.2006

      Віднедавна центральну площу Чернівців прикрашає велетенська ковзанка, облаштована за технологією одного зі світових лідерів індустрії льодових розваг — австрійської компанії AST (до речі, подібні відкриті ковзанки збирають велику кількість людей на центральних площах Відня, Лондона, Парижа). Льодовий парк у Чернівцях має все необхідне для відпочинку й розваг: прокат ковзанів, пункти харчування (де можна скуштувати сосиски по-австрійськи, глінтвейн, гарячі чай та каву), пункти продажу промислових товарів, сцену, музичні установки. Одночасно на майданчику можуть кататися 40—50 людей. Ціни на ковзанці прийнятні: 10 гривень — за годину катання і 10 гривень — прокат ковзанів. Для студентів з 8 до 11 ранку — безкоштовно.

      За словами Миколи Федорука, міського голови Чернівців, переваги австрійської ковзанки відчутні: проста в експлуатації, встановлюється за кілька днів, енергоекономічна, а найголовніше — не залежить від примх погоди: здатна витримувати до 25 градусів тепла.

      Як повідомив торговий радник посольства Австрії в Україні Крістіан Гессль, вартість тримісячної ковзанки з усіма зручностями становить 250 тисяч євро. Реалізовуватиметься проект «Зимові розваги IceSpark у твоєму місті» австрійською амбасадою спільно з київською компанією «Іст-Вест Консалт». За словами директора «Іст-Вест Консалт» Наталії Попової, реалізовувати проект почали з найменшого обласного центру тому, що чернівецький міський голова Микола Федорук першим позитивно відреагував на пропозицію інвесторів. Загалом організатори спільного українсько-австрійського проекту планують до листопада цього року порадувати встановленням льодових майданчиків мешканців Донецька, Дніпропетровська, Одеси, Львова, Кривого Рогу, Харкова, Івано-Франківська, Запоріжжя, Луганська, Маріуполя, Сімферополя, Миколаєва, Феодосії та Чернігова.

      Переговори щодо встановлення ковзанки у столиці досі тривають, оскільки міський голова Олександр Омельченко відмовив у проханні інвесторів розмістити IceSpark на Михайлівській площі. Попри те, Крістіан Гессль переконаний, що мер Києва запропонує інше належне місце для льодового парку і кияни розважатимуться на австрійських крижаних ковзанках ще цієї зими.