Хрещення морозом

19.01.2006
Хрещення морозом

(РЕЙТЕР.)

      Хрещенські морози цього року завітали майже за графіком, бо якраз після Йордану наступав період найлютіших холодів. Щоправда, українці себе втішали з цього приводу: «Тріщи — не тріщи, вже минули Водохрещі». Тобто півзими позаду, і хоч як би лютувала зима, а діло таки йде до весни.
      Але легко казати, зовсім інша річ — пережити ті кляті морози. Особливо ті, що приніс в Україну холодний фронт. Зайшовши зі Сходу, він поступово «розповзеться» по всій території України. До того ж протриматися треба не день-два, а до кінця наступного (!) тижня. Не виключено, що в окремих містах доведеться закрити школи та дитсадки. За нормативами, якщо температура падає до 20 градусів морозу, пориви вітру сягають понад 5 м/с, а вологість перевищує 80 відсотків — дошкільнята та учні молодших класів мусять сидіти на канікулах. «Я прошу керівників органів управління освіти оперативно вплинути на події, щоб не допустити обмороження дітей», — цитує «Форум» міністра освіти Станіслава Ніколаєнка. Також, додав міністр, при температурі нижче нiж 16 градусів тепла у приміщеннях навчальних закладів також бажано скоротити уроки.

На Луганщині холодно, але не рекордно

      Першими в Україні морози вдарили по Луганщині. Офіційні й не дуже повідомлення орієнтували луганчан на температуру -32 і навіть -37 градусів. Якби це сталося, було б встановлено рекорд останнього півстоліття (найнижча температура січня була зафіксована в 1954 і 1987 роках — 31,7 градуси нижче нуля). Однак перевершити таке досягнення цього разу найсхіднішому обласному центрові України не «пощастило». Хоча 17-го стовпчик термометра опускався доволі швидко: опівдні —18 морозу, о 20.30 — 23... У підсумку — лише 26 градусів нижче нуля. Щоправда, у найвіддаленішому Троїцькому районі термометри показали -31, однак і тут рекорд становить більшу величину -34,8 градуси...

      Утім і 26 градусів морозу забагато для регіону, де середня температура січня зафіксована на рівні 6-7 градусів. Коли в листопаді 2001-го вдарив усього лише 19-градусний мороз, труби центрального опалення розірвало відразу в шести шахтарських містах Луганщини. Цього ж разу жодного повідомлення навіть про менш масштабні катастрофи від Управління МінНС не надходило. Принаймнi Центр громадських зв'язків нічого цікавого повідомити не зміг. І навіть освітяни не стали вводити «надзвичайний стан», хоча й дозволили учням не відвідувати школи. Як повідомили у відповідному луганському міськвідділі, дозволом мало хто скористався.

Озимі можуть замерзнути, якщо найближчими днями не випаде сніг

      Хрещенські морози наразі найбільше загрожують озимим культурам — експерти кажуть, що низька температура може завдати значних збитків аграріям. «Морози завжди несуть загрозу озимим. Але її масштаби визначаються станом посівів та наявністю чи відсутністю достатнього рівня снігового покрову», — пояснив «УМ» заступник начальника «Укргідрометеоцентру» Анатолій Прокопенко. В Україні, як відомо, зі снігом справжня біда. Тому, за словами Анатолія Леонідовича, наступні пару днів будуть визначальними — у тих регіонах, де випаде сніг хоча б товщиною 10 сантиметрів, озимі постраждають несуттєво. Сильний мороз, який зараз спостерігається на сході України і який заполонить найближчим часом усю Україну, найбільше загрожує, за словами Анатолія Прокопенка, озимому ріпаку та ячменю, а також ослабленим посівам пшениці. Географія «морозної» небезпеки така: більша загроза нині для озимих є на Лівобережжі та у деяких центральних областях України.

      Що ж до стану українських посівів, то й тут усе не на нашу користь. Фахівці зазначають: значна частина полів увійшла в зиму в ослабленому стані. Як повідомляє «Кореспондент» із посиланням на Мінагрополітики, озимі культури, посіяні в Україні під урожай 2006 року, станом на середину грудня перебували лише на 32 відсотки в хорошому стані. Говорити ж про обсяги загиблих культур фахівці не беруться: мовляв, усе залежить від погоди й можливих опадів.

      За словами Анатолія Прокопенка, сильні морози протримаються до кінця січня: вони, щоправда, переміщуватимуться час від часу — нині мерзне більше східна Україна, а в останню «п'ятиденку» ловитимуть дрижаки й перейматимуться своїми посівами мешканці західних областей.

Морози у Криму пом'якшить циклон

      Сьогодні, як розповіла «УМ» начальник відділу Кримського управління з гідрометерології Тетяна Любецька, на півострові очікують проходження циклону —  сильного південно- західного вітру до 15—20 метрів на секунду з переходом на північно-західний. Iз вітром прийдуть рясні дощі, мокрий сніг і снігопади при середній плюсовій температурі 1—6 градусів. А вже наступного дня вона різко впаде до мінус 8—9, а в ніч на 21 січня стовпчик термометра опуститься аж до 18—23 градусів морозу. Така холоднеча у передгірській і степовій зоні протримається ще упродовж двох-трьох діб. За словами Тетяни Любецької, прогнозовано опади снігу врятують передусім посіви озимини від тотального вимерзання, хоча дещо на малосніжних площах все ж пропаде. А ось для субтропічної флори Південного узбережжя навіть 10-градусні морози, що очікуються найближчими днями, — це справжнє лихо. Тому, наприклад, у Нікітському ботанічному саду поспішили укутати реліктові дерева і кущі, провести інші можливі захисні заходи.

      Особливої загрози не становитимуть морози для винограду, сказав «УМ» завідувач відділом селекції Інституту винограду і вина «Магарач», доктор сільськогосподарських наук Володимир Волинкін, щоправда, за умови, якщо нормально визріла лоза і морози у тій же зоні Південнобережжя не затримаються надовго.

Як там сусіди?

      Мороз в Україну нагрянув із Росії, яка ось уже кілька діб потерпає від холодів — тут температура може впасти до мінус 37 градусів! Уже за минулу добу в Москві замерзли щонайменше двоє осіб, ще 15 з обмороженнями потрапили до лікарень. Усього з початку зими холод убив у російській столиці 109 людей. Урядом білокам'яної через це навіть було видано спеціальне розпорядження: не виганяти бомжів із приміщень вокзалів, підземних переходів та інших місць, де безпритульні бідолахи можуть бодай якось урятуватися від холоду.

      Через морози у Москві загострилися транспортні проблеми. Машин на вулицях Москви стало менше втричі. І хоча на дорогах тепер просторіше (багато водіїв просто не може вранці завести своїх «залізних коней»), морози заважають нормальній роботі тролейбусів, трамваїв (не витримують і рвуться контактні проводи). Також по місту обмежено подачу електроенергії: з метою економії зменшено декоративне освітлення на вулицях та підсвітку реклами. На території Підмосков'я призупинятиметься з 15.00 робота на всіх великих будівельних об'єктах, які використовують енергоємні механізми та агрегати. Крім того, в 50-кілометровій зоні від Московської кільцевої автодороги електротранспорт замінять автобуси. У Москві та Підмосков'ї закриються також великі ринки.

      В інших регіонах Росії ситуація значно складніша: в десяти областях школярів відпустили на канікули, сотні людей госпіталізовані з обмороженнями, а деякі теплоцентралі не витримали навантаження і вийшли з ладу...

Утепляймося!

      Перший віце-прем'єр Станіслав Сташевський учора запевнив, що в Україні проблем з теплопостачанням немає. В усіх областях без винятку є тепло, електроенергія, тиск газу в мережах нормальний.

      У Києві ніяких спеціальних розпоряджень міського голови з приводу того, як місту пережити холоди, на момент верстки номера не було, повідомили «УМ» у прес-службі КМДА. Більше того, сьогоднi батьки міста, мов нічого не трапилося, святкуватимуть о 14.00 Водохреще у Гідропарку (майданчик поблизу «Дитячого пляжу»). Очікують на святі і перших осіб держави. Не планують відміняти свята через морози і київські «моржі». Запливи у льодяній воді відбудуться за будь-якої погоди, — запевнив «УМ» «морж» зі стажем Юрій.

«Кораблі пустелі» холоду не бояться

      Якщо з людьми все зрозуміло, то що робити з теплолюбивою звіриною в зоопарках? У Харківському нас запевнили, що до хрещенських морозів тут готові й утеплювати клітки чи заносити обігрівачі до павільйонів не будуть. «Проблеми із зимівлею у нас були торік: старі комунікації весь час проривали, і ми не встигали ремонтувати труби, — каже «УМ» директор зоопарку Олексій Григор'єв. — Тільки засипали одну яму, як треба було іншу копати... А тепер температура мінус тридцять нас не лякає. Завдяки міській програмі, розрахованій на 2003—2006 роки, ми вже завершили реконструкцію інженерних мереж, модернізували павільйони для тварин, і ніякого додаткового обладнання не потребуємо». За словами пана Григор'єва, для тих звірів, які взимку залишаються у вольєрах на свіжому повітрі, морози не зашкодять: той же білий ведмідь залюбки згадає, який клімат був на його батьківщині. Щодо вічних мерзляків, які навіть улітку потребують додаткового обігрівання, то в їхніх вольєрах потужніше працюють батареї, створюючи спекотний мікроклімат. Так, нільський крокодил і тропічні рибки нормально почуваються при температурі +30 +35 градусів, а людиноподібні мавпи не люблять, коли повітря в їхньому будиночку не досягає позначки +20.

      Як розповіла «УМ» прес-секретар Київського зоопарку Любов Коротка, їхня котельня може підтримувати окрему температуру спеціально для кожного павільйону — хоч 20 градусів тепла, як для макаки, хоч 25—28, як для мешканців тропічного лісу. Найбільше потребують тепла маленькі мавпочки, крокодили, змії, папуги й інші тварини, завезені з південних країн. Щодо верблюдів, які начеб-то повинні боятися морозів, то вони всю зиму залишатимуться надворі, оскільки вони чудово переносять мінусові коливання температури. Решті звірів, які зимують просто неба, працівники зоопарку дають більше їжі, ніж у теплі дні, — додаткові калорії допоможуть їм зігрітися.

Михайло БУБЛИК,

Уляна СОБОРСЬКА,

Інна СТЕПАНЧУК,

Наталя РОТАЙ,

Василь ДРАГОЛЮК.

«ТЕПЛI» ПОРАДИ

      Вдягайтеся на манер капусти: футболка, гольф, теплий піджак або кофта краще зігріють, ніж один товстий светр. Бо не одяг гріє нас, а ми його: комфорт нам забезпечує повітря між шарами одягу. Обов'язково вдягайте шапку: голова є місцем найбільшої втрати тепла з організму. Кровоносні судини на голові котролюються серцевою діяльністю і не скорочуються, як на ногах і руках.

      Оскільки на зігрів організм витрачає багато сил, добре, висококалорійно харчуйтеся. Прийом їжі підвищує внутрішню температуру тіла. Тому перед виходом на вулицю підкиньте у шлунок «пального»: з'їжте гарячої каші або супу, випийте чаю. Взагалі більше пийте (трав'яних чаїв, м'ясного бульйону), бо зневоднення призводить до зменшення обсягу крові і може сприяти охолодженню й обмороженню. А от кава й нікотин звужують кровоносні судини, тому такий обігрів для організму небажаний. Алкоголь мерзлякам теж не союзник: хоч після нього приток крові до шкіри збільшується, даючи відчуття тепла, але це швидко знижує внутрішню температуру тіла.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>