До Різдва готові!

06.01.2006

      У ці святкові дні багато хто бажав би бути в колі родини, а не на вулиці. Але для кого свята, а для кого служба. А це і традиційні в дні зимових свят туристичні черги на кордонах, а для міліції — загальнодержавні спецоперації «Ялинка» та «Феєрверк», відповідні рейди та вилучення продукції з чудернацькими назвами: від «Анки-кулеметниці» і «Катюші» до «Летючого змія» та «Вогняної планети». Наразі «улов» правоохоронців склав майже вісім тисяч зелених красунь та близько восьми з половиною мільйонів піротехнічних виробів! Як результат — у країні зафіксовано лише шість постраждалих від святкових салютів, стверджують у МВС.

 

До храму — з міліцією

      Якщо біля новорічних ялинок на міських площах країни зібралося близько двох мільйонів українців, а за правопорядком стежили понад 21 тисяча правоохоронців, то, за прогнозами МВС, в період різдвяних свят у богослужіннях візьме участь близько восьми мільйонів осіб. Не дивно, що міліція на Різдво подвоює сили правопорядку на вулицях України — громадський порядок у ці дні охоронятиме більше 40 тисяч правоохоронців.

      У посиленому режимі стежитиме за порядком i столична міліція. Причому такий режим для київських правоохоронців триватиме ще два тижні — до 19 січня, коли завершаться i щедрування, i Водохреще. Якщо у новорічну ніч вулиці Києва патрулювали півтори тисячі міліціонерів, то на Різдво — сім з половиною тисяч (!), у тому числі — майже півтори тисячі бійців внутрішніх військ столичного гарнізону.

      У МВС закликають громадян бути у ці святкові дні по-особливому ввічливими та толерантними, проявляти повагу та витримку один до одного, а також пам'ятати, що ваша безпека залежить саме від вас.

ДАІ вже не експериментує з водіями

      Своя служба і в даiшників, адже чимало водіїв у ці святкові дні сідали за кермо «під шофе». Щоправда, від минулорічного експерименту (тоді вперше в Україні особовий склад був зорієнтований на ліберальне застосування Адмінкодексу до водіїв, які допустили незначні порушення правил дорожнього руху, а державтоінспектори навіть мали супроводжувати водіїв із мінімальним вмістом алкоголю в крові до місць паркування!) цього разу вирішили відмовитися. Натомість серед київських водіїв поширилися чутки, що все буде, як i рік тому. В результатi, кількість штрафників цього разу суттєво зросла, але повну картину ДАІ оприлюднить вже після завершення зимових свят.

      Крім цього, ДАІ прискіпливо перевіряє технічний стан автотранспорту, що залучається до святкових заходів, особливо для перевезення дітей. Інспекторів дорожнього руху проінструктовано, як краще допомогти водіям, котрі везтимуть малечу на новорічні ялинки і різдвяні вертепи до столиці, обласних центрів, а також на відпочинок у санаторії чи за туристичними маршрутами.

«Зелені кашкети» працюють без черг

      Підготувалися до Різдва i прикордонники. У Державній прикордонній службі «УМ» запевнили, що у ці дні безперебійно працюватимуть усі 215 пунктів пропуску через державний кордон річкового, морського, повітряного та автомобільного сполучення. I це не дивлячись на традиційне збільшенння пасажиропотоку, через повернення з гірськолижних курортів України поляків, словаків, угорців, святкування католицького та православного Різдва, рух великих груп туристів в обох напрямках.

      Цього року прикордонники не лише збільшили кількість контролерів на пунктах пропуску, а й посилили взаємодію з митниками, запровадили нову технологію пропуску через українсько-молдовський кордон. На черзі — нововведення на державних рубежах із Росією та Білоруссю.

      Давно помічено, що найбільше туристів з України на Різдво подорожують до Словаччини. Для них «зелені кашкети» теж підготували приємний сюрприз: посилили пункт пропуску «Ужгород», відкривши тут мобільний комплекс прикордонного контролю «Поток — А». Зазвичай через цей пункт пропуску за кордон проїжджає 5—7 автобусів з туристами, а ось із 5 по 14 січня кількість бусиків зростає до сотні на добу! Але «Поток — А» здатний одночасно пропускати до шести мікроавтобусів, тож прикордонники запевняють, що відтепер у мобільному «Ужгороді» з тривалими чергами покінчено.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>