Новий рік — на поріг

30.12.2005
Новий рік — на поріг

      Ми давно подорослішали, змужніли, душа дещо зашкарубла, а погляди на життя стали цинічніші, проте десь у далекому закапелку нашого єства жевріє маленька надія на диво, яке ми чекаємо напередодні кожного Нового року, адже у кожної дорослої людини десь на денці ще залишилося щось дитиняче. Уже давно ніхто не кладе нам під подушку на Миколая подарунки, не пригрожує різочкою за непослух, а ми все ще чекаємо на свято чудес і нездійснених бажань.

      Хтось любить дні народження, а хтось День святого Валентина, хтось 8 Березня, але я не помилюся, коли скажу, що Новорічне свято люблять геть усі. І не тому, що в цей день можна наїстися всіляких лігумінів (хоча і це також). Просто в новорічну ніч можна забути про роки і посади, болячки і проблеми і бавитися, як діти, тішитися життю і маленьким радощам, які дарують нам рідні, близькі й друзі. То як же провести цю ніч, щоб вона справді була незабутньою? Коротке бліц-опитування колег по роботі дало найнесподіваніші відповіді на запитання, як провести новорічну ніч. Хтось, за традицією, зустрічатиме Новий рік на Майдані серед тисяч киян, хтось поїде на дачу з друзями, дехто збирається за кордон, а хтось — у Карпати, багато зустрічатимуть свято в кафе і ресторанах. Але як не крути, більшість (і серед вас також, шановні) залишаться на Новий рік удома. І не тому що закордонний вояж не по кишені чи зимно на Майдані вночі, просто це родинне свято, яке хочеться зустріти з батьками, дітьми, біля власної ялинки, розгортаючи подарунки і вітаючи одне одного за келихом шампанського в родинному колі.

 

      Хай не образяться на нас китайці, що ми «позичаємо» у них традиції щодо святкування Нового року (хоч і тут не обходиться без порушень, бо китайський Новий рік аж наприкінці січня), але останніми роками модно слідувати саме східним традиціям. Отож наступний рік — Рік Вогняного Собаки. Уже сама назва «шепоче» нам, що зустрічати свято потрібно в жовтогарячих тонах, різноманітних відтінках золотого, червоного, можна у поєднанні з білим, чорним тощо. Прикраси, звісно ж, мають бути золотими чи можна використати біжутерію «під золото». Навіть прикрашаючи будинок і ялинку, не забувайте про кольори нового року — побільше золотої мішури і яскравих жовто-червоних іграшок.

      Накриваючи святковий стіл, також не забувайте про Рік Собаки — поставте на столі зайвий прибор, а біля нього посадіть маленького іграшкового собачку, щоб «задобрити» символ року, що настає. А ще не забудьте, що це рік Вогняного Собаки, тож на столі має бути якнайбільше вогню — різноманітні підсвічники, свічечки, канделябри. Найкраще i безпечнiше розставити на столі невеличкі креманки чи маленькі кришталеві вазочки, в яких би плавали спеціальні ароматизовані свічечки у «мисочках» із фольги. Також можна зробити оригінальну композицію, поставивши у центрі великої тарелі із кольорового скла чи кераміки різні за розміром та висотою свічки, а довкола них зробити композицію з ялинових гілочок, різнокольорових стрічок та ялинкових прикрас. У кого приватний будинок — розставте у саду вздовж стежинок запалені скляні підсвічники з кришечками, щоб сад також святково мерехтів вогнями. Такі ж безпечні підсвічники можна порозставляти на підвіконнях, на балконі, щоб уся оселя переливалася вогниками. Якщо ж у вас маленькі діти, краще не експериментувати з вогнем, а порозвішувати гірлянди не лише на ялинках, а й у саду на деревах чи на вікнах у квартирі. Словом, не шкодуйте блиску.

      Узагалі Новий рік — свято, якого особливо чекають не лише діти, а й дорослі, тож не жалійте і викладайте на стіл найкращу порцеляну, кришталь, найвишуканіші обруси й серветки з вишивкою, мереживом, щоб створити справді святковий настрій. По довжині всієї скатертини можна викласти з ялинових гілочок елегантну гірлянду, обвиту яскравими стрічечками чи серпантином, або ж поставити невисоку вазу з гілочками хвої, прикрашену іграшками.

      Оскiльки собаки люблять м'ясо, то й новорічне меню має складатися з м'ясних страв. Проте не забувайте, що бавитися доведеться цілу ніч, тож, крім м'ясних страв, зробіть багато низькокалорійних салатів зі свіжих овочів, заправлених оливковою олією, щоб допомогти шлунку краще перетравлювати білкову їжу. Доречними будуть і салати з риби. Не забувайте й про екзотичні закуски, адже Новий рік — особливе свято.

Сирні кульки в арахісі

      250 г м'якого сиру, 0,5 ч.л. паприки, сіль, перець до смаку, 50 г арахісу, 1 ст. л. зеленої петрушки.

      Свіжий сир пропустити через м'ясорубку, додати паприку, сіль, перець, усе добре вимішати і сформувати кульки завбільшки з волоський горіх. Арахіс добре підсушити на сухій пательні, а потім злегка обсмажити. Горішки полущити, а потім дрібно посікти. Зелень петрушки добре промити і просушити кухонним рушничком, дрібно нарізати. Змішати арахіс та петрушку і обваляти у цій суміші сирні кульки. Викласти їх на пласку тарелю і в кожну кульку встромити дерев'яну зубочистку.

Салат норвезький

      0,5 л консервованої зеленої стручкової квасолі, 2 філе оселедця, 2 цибулини, олія.

      Квасолю відцідити і порізати на шматочки довжиною 3-4 см. Філе почистити від кісточок, нарізати соломкою. Цибулю нашаткувати, посолити, поцукрувати, додати столову ложку оцту і залити окропом. Дати вихолонути, а потім відцідити. Усі інгредієнти змішати, заправити олією, якщо потрібно — сіллю.

Кошички iз салатом «Чорна курка»

      Для кошичків:1,5 скл. борошна, 0,5 пачки маргарину, 0,5 ч. л. солі, 4-5 ст. л. води.

      З'єднати борошно з сіллю, посікти маргарин і, додаючи по 1 ст. л. води, замісити тісто, кожен раз добре вимішуючи. Скатати з тіста кульку, розкачати її і вирізати склянкою кружальця. Викласти тісто у формочки, проколоти виделкою, щоб воно не здувалося при випіканні. Пекти 10-15 хв. до золотистого кольору. Вийняти кошички з формочок і остудити.

      Для начинки: жменя чорносливу, 2 варені яйця, 2 шматки курячого філе, сіль, перець, майонез.

      Яйця нарізати кубиками. Чорнослив залити окропом, дати постояти, а потім вистудити, вибрати кісточку і порізати на четвертинки. Куряче філе відварити до готовності, вистудити, а потім порізати кубиками.

      Усі інгредієнти з'єднати, посолити, поперчити і заправити майонезом. Накладати салат у кошички, які потім красиво викласти на блюдо, притрусивши зверху натертим яйцем або твердим сиром.

Салат екзотичний

      150 г відвареного філе курки, 100 г маринованих грибів, 200 г маринованих огірків, 200 г консервованих ананасів, 200 г сухого мартіні, 100 г майонезу, 1 дес. л. сарептської гірчиці, 150 г селери, сіль до смаку.

      Викласти ананаси в мисочку, залити мартіні і залишити на ніч. Перед приготуванням салату відцідити мартіні. Селеру нарізати на тоненькі смужечки, м'ясо курки — на кубики, огірки і гриби — соломкою. Усі інгредієнти перемішуємо, заливаємо майонезом, змішаним з гірчицею, солимо до смаку.

      Безперечно, прикрасою святкового столу стане основна страва — запечена гуска, але особливого смаку й оригінальності їй додасть ягідний соус.

Гуска з яблуками під ягідним соусом

      Гуска, 5 твердих кисло-солодких яблук, 4 ст. л. меду, 2 ст. л. яблучного оцту, 3 ст. л. гірчиці «Європейська», 600 мл гарячого курячого бульйону, лавровий листок, сіль.

      Розігріти духовку до 200 градусів. Покласти гуску в гусятницю грудкою вниз, усередину гуски покласти почищене й розрізане навпіл яблуко, лапки зв'язати.

      У мисочці з'єднати мед, оцет і гірчицю, цією сумішшю ретельно вимазати гуску з усіх боків, добре посолити, поперчити. Залити тушку бульйоном і накрити харчовою фольгою. Готувати півгодини. Час приготування птиці розрахувати, виходячи з її ваги — на кожних півкілограма потрібно 20 хв. часу. Зменшити вогонь до 180 градусів і готувати відповідно до розрахунків, увесь час поливаючи гуску рідиною, що утворилася під час смаження. Приблизно за півгодини до кінця приготування в гусятницю викласти яблука (їх можна розрізати навпіл, вийнявши серцевинку). Зняти фольгу і запекти гуску до рум'яної скоринки. Готову гуску викласти на широку тарелю, прикрасивши яблуками. На гарнір добре підійде відварений рис (можна з родзинками). До гуски подати ягідний соус.

Ягідний соус

      Цедра одного і сік двох апельсинів, 350 г свіжої журавлини (клюкви), 4 ст. л. рідкого меду, 150 г портвейну або червоного вина, очищений і мілко натертий свіжий імбир.

      Цедру і сік апельсинів викласти разом із журавлиною, медом, імбирем і вином у каструльку, довести до кипіння і на повільному вогні готувати 25 хв., не накриваючи кришкою.

      За допомогою шумовки вибрати половину ягід і в блендері перетерти їх на пюре, викласти його назад у каструльку і все добре вимішати. Спробуйте соус, при необхідності додайте ще меду.

 

ДО РЕЧI

      Усі ви погодитеся, що напоєм номер один на новорічному столі було, є і буде шампанське. П'ють його, звісно ж, охолодженим. Дехто вважає, що достатньо охолодити його в холодильнику, дехто пропонує засунути в морозилку. І ті, й інші помиляються, адже в морозилці шампанське може перестудитися, і тоді не буде відчутно букету вина, його аромату. Охолоджуючи ж напій просто в холодильнику, можна не досягнути потрібної температури (а п'ють шампанське, охолоджене до 10 градусів). Найкращий спосіб остудити цей напій — поставити відерце з льодом. Але є маленький секрет: накидавши в посудину льоду і поставивши туди пляшку з благородним напоєм, ви ризикуєте, знову ж таки, переохолодити його (буквально до нульової температури). Тому слід у відерце з льодом долити води, тоді шампанське, по-перше, буде рівномірно охолоджуватися, а по-друге, досягне потрібної вам температури.

      Новий рік зустрічають не лише боєм старовинних курантів, а й вистрілами шампанських корків. А що ж споживати, проводжаючи старий рік? Пропоную аперитиви і коктейлі з шампанським — благородно і гості будуть у потрібній кондиції.

«Шампань Хайбол»

      1 ч. л. цукрового сиропу, 1 ч. л. будь-якого бальзаму, 100 мл сухого шампанського, цедра лимона. З'єднати всі інгредієнти, притрусити цедрою лимона.

«Черрі-шампань»

      2 ч. л. вишневого лікеру, 100 мл сухого шампанського, кілька вишень.

«Шартрез Шампань»

      1 ч. л. лікеру «Шартрез», 1 ч. л. коньяку, 100 мл сухого шампанського, цедра лимона.

«Шампань Манхеттен»

      35 г віскі, 15 г червоного десертного вермуту, 1 ч. л. будь-якого бальзаму, 100 мл сухого шампанського, 2 вишеньки.

Аперитиви

Англійський коктейль

      Змішати в шейкері 150 мл джину, 50 мл лікеру «Бенедиктин», 150 мл лимонного соку і вилити у високі фужери, поклавши туди лід. Подавати із соломинкою.

Коктейль «Аїда»

      Вимішати в шейкері з колотим льодом 100 мл лимонної горілки, 200 мл лимонного соку, 75 г лікеру «Амаретто» і вилити у високі склянки. Прикрасити кружечком лимона й оливкою, нанизаною на шпажку.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>