Вотум недовіри

15.12.2005

      Загальнорайонний страйк планують оголосити усі 33 школи Драбівського району, що на Черкащині. А поки що педагоги передали голові Драбівської райдержадміністрації Валерію Буркацькому лист, в якому виказали недовіру його першому заступнику — Тамілі Піскун, яка курирує питання освіти. Як повідомив «Україні молодій» голова районної профспілки освітян Володимир Рой, лист, зініційований педагогами районної школи-гімназії про недовіру Тамілі Піскун, уже підтримали 12 шкіл району. Директори цих навчальних закладів ініціювали зустріч з пані Тамілою, але розмови так і не вийшло.

      У Драбові неспокійно з початку вересня, коли освіта району залишилася без керівника. Відтоді районна влада пробує підібрати на цю посаду нову людину, але це не вдається. Словом, для того, щоб на чолі районного відділу освіти став гідний фахівець, серед педагогів був оголошений конкурс. Участь у ньому взяли троє. Найвищу кількість балів набрав учитель історії Анатолій Галеверя. Але він несподівано відмовився від цього крісла. Цілком логічно, що на посаду міг би претендувати той, хто посів друге місце у конкурсі. А ним став директор Степанівської малокомплектної школи Володимир Дзега. Він набрав на один бал менше, ніж переможець. Проте пану Дзезі ніхто з району не зателефонував і не повідомив, які ж результати конкурсу. До речі, пан Володимир два роки працював завучем, сім років —  директором школи, переможець обласного конкурсу «Вчитель року», пошукач кафедри педагогіки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. «Не враховувалися ні моя дисертація з проблем сільської малокомплектної школи, яких у нас в районі 22, ні те, що в мене є план розвитку освіти, що маю дев'ять публікацій, остання з яких вийшла у «Рідній школі» і називається «Синдром відчаю сільського вчителя». Ну хіба я думав, що цей відчай настане і в мене? Повірте, не з меркантильних міркувань брав участь у конкурсі. У мене зараз непогана зарплата, вища учительська категорія, я працюю над дисертацією, маю хорошу сім'ю — дружину та доньку. Просто хотілося щось змінити на краще: у мене є лабораторія сільської школи при Інституті педагогіки, і це також можна було використати на рівні району. Окрім того, маю підтримку директорів та голів профкомів шкіл району. Тепер усі здивовані тим, що діється», — розповідає «Україні молодій» Володимир Дзега.

      «Ми обурені кадровою політикою влади у нашому районі і, зокрема, порушеннями під час проведення конкурсу на посаду керівника районного відділу освіти. З думкою освітян району ніхто не рахується», — каже «УМ» директор Драбівської школи-гімназії Ольга Кравченко. «Ще на серпневій конференції вчителів голова райдержадміністрації пообіцяв, що розв'яже цей гордіїв вузол і призначить того, кого ми запропонуємо. Ми від імені освітян і запропонували три кандидатури, в тому числі й Володимира Дзегу, бо вважаємо, що він справді міг би очолити районну освіту, адже є педагогом-новатором. Прикро, що районна влада говорить одне, а робить інше», — зазначає профспілковий лідер освітян району Володимир Рой.

      Тим часом у Драбові оголошено ще один конкурс на заміщення посади начальника районного відділу освіти. Це рішення районної влади здивувало вже не лише педагогів. Люди ніяк не втямлять, якого керівника для освіти шукають керманичі району, чому директор школи, переможець обласного конкурсу «Вчитель року», на цю посаду не дотягує? До речі, серед заявлених на другий освітянський конкурс трьох претендентів є і Володимир Дзега. Чи не станеться так, що і цей конкурс буде всього лише  формальністю?