«Капосні» каперси

07.12.2005

      Каперси — це квіткові пуп'янки низькорослого куща з округлими, доволі твердими листочками. Ростуть вони по всьому узбережжю Середземного моря, а походять, швидше за все, із Західної чи Центральної Азії. Відомо, що в їжу їх використовують уже понад тисячу років, ще стародавні греки торгували каперсами.

      Нерозкриті пуп'янки каперсового куща (Capparis spinosa) продають у маленьких баночках солоними чи маринованими в оцті. Вони надають особливої пікантності і вишуканості соусам, їх подають до риби чи м'яса, в салатах. Каперси використовують для приготування багатьох страв, попередньо вимочивши їх у воді чи ошпаривши, для того щоб позбутися надлишку солі. На смак вони дещо нагадують гірчицю чи чорний перець. До речі, сильний аромат вони мають завдяки гірчичній олії, яка з'являється, коли розтирати стебло рослини.

      Стиглі ж плоди каперсового куща вживають у сирому вигляді. Це стручкоподібні ягоди з м'якоттю червонуватого кольору. Вони не тільки смачні, а й дуже корисні, адже містять багато рутину. Крім того, каперси мають антиревматичні властивості, а ще знижують метеоризм у кишечнику.

      Взагалі, каперси — один із китів європейської кухні, поряд з оливками, артишоками, анчоусами. Так як у наших широтах каперси не ростуть (от капость!), їх можна з успіхом замінити, чим би ви думали? Насінням настурцій.

      Молоде насіння настурції підсушити на сонці, скласти в банки і залити прокип'яченим, але вистудженим розсолом, зверху залити олією. Розсіл готують із розрахунку: на 2 скл. води взяти 100 г солі. У розсіл покласти спеції: гвоздику, кардамон, корицю, лавровий лист, чорний перець.

      Найкраще каперси підходять до свіжої чи копченої риби, до баранини, курятини чи стейку, маринованих огірочків, макаронів, майонезу, оливок, солянки, моцарели тощо.

      Пропоную вам кілька рецептів страв із каперсами. Вони чудово смакуватимуть вам, особливо в час посту.

Соус «Вінегрет» до риби

      Збити 2 ст. л. зернистої гірчиці з 3 ст. л. оливкової олії, приправити чорним перцем, сіллю, додати каперси, дрібно посічені цибулю-шалот і свіжу петрушку, перемішати. Подавати до відвареної риби разом із листям салата.

Майонез із каперсами

      Додати дрібно посічені каперси в майонез, перемішати з гірчицею і подавати до м'яса чи паштету.

Начинка для фарширування риби

      Змішати хлібні крихти, оливкову олію, піджарені й посічені фісташки, сир пармезан, порізані каперси, подрібнений часник і анчоуси (хто не знає — це звичайнісінька чорноморська хамса, тільки звучить по-благородному). Начиняти запечену рибу.

Каперсовий соус для спагеті

      Швидко обсмажити нарізаний соломкою червоний солодкий перець на олії, додавши до нього подрібнений часник. Охолодити, додати банку консервованого тунця, ложку подрібнених каперсів і порізаний базилік. Подавати з відвареними спагеті.

Салат із моцарелою та помідорами

      Свіжі помідори порізати кружальцями, моцарелу — кубиками, додати подрібнені каперси, посічену свіжу зелень (орегано, естрагон, кервель), полити олією. Подавати з грінками.

Бутерброд із каперсами

      Збити в блендері чорні оливки, каперси, філе анчоусів, жовтки відварених яєць, додати трошки сухого хересу, щоб вийшла груба однорідна маса. Намазувати шматочки підсушеного хліба або вживати з чіпсами.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>