Пилипівський калейдоскоп,

07.12.2005

      Уже не за горами наші улюблені свята — Новий рік, а там і Різдво («І прийдуть до тебе три празники в гості...»). Для того аби святкування не застало нас зненацька, потрібно готуватися. I не лише купувати подарунки, прикрашати оселю — це само собою. Потрібно насамперед очиститися і духовно, і фізично, бо саме зараз розпочався піст. Наші предки не в тім'я биті були і зналися на таких мудрих речах, тож і нам варто наслідувати їх у цьому й трохи попоститися. Власне, піст — це не лише утримання від споживання певних продуктів (хоч Пилипівка й не такий суворий піст), а обмеження себе у спокусах. Скажімо, відмовитись від ласощів — наприклад, не їсти шоколад, якщо його хтось ну дуже любить, або дати обітницю не вживати спиртне до Різдва (тоді Новий рік доведеться зустрічати з келихом лимонаду, ну то й що — зате душу врятуєте!), чи не курити — теж Богоугодне діло.

      Проте не треба розглядати піст як щось обтяжливе, не впадайте в меланхолію через відмову від сибаритства і ненажерливості, а скеруйте свою жовч у конструктивне русло. Нехай сама думка про те, що ви очистите свій організм від шлаків, холестерину, зайвого жиру гріє ваше самолюбство, адже ви не лише загартуєте силу волі, а й постанете на свята перед друзями в усій красі — свіжі тілом і сильні духом.

      Існує купа продуктів, які допоможуть вам виконати три завдання — зробити ваш раціон багатим і збалансованим, ваш стіл — різноманітним і смачним, а піст — необтяжливим. М'ясо чудово можна замінити, без нанесення моральних і «калорійних» збитків, грибами, бобовими, зрештою рибою. Споживайте молочні продукти (за винятком середи та п'ятниці), а вже про овочі та фрукти годі й казати.

      Пропоную кілька рецептів із кухні народів світу, які урізноманітнять ваш раціон смачними й поживними стравами.

Костариканський квасолевий суп

      1 скл. дрібної кольорової квасолі, 2 ст. л олії, 2 цибулини, 1 морква, 4 скл. овочевого бульйону (можна з кубиків), сушена зелень, сіль, перець, дрібка порошку чилі, дрібка кайєнського перцю, лавровий листок, 30 г шері (вишневого лікеру), сметана, червона цибуля.

      Замочити квасолю на ніч у холодній воді. На сильному вогні розігріти олію в пательні, додати подрібнену цибулю і порізану кубиками моркву, обсмажувати, доки овочі не стануть м'якими. Додати бульйон, квасолю, лавровий лист, спеції і готувати, доки квасоля не буде готова. Вийняти лавровий листок, а квасолю розім'яти (краще це зробити в блендері чи в кухонному комбайні). Розігріти ще раз, додати шері і подавати суп, наливши в тарілки і додавши сметани, та прикрасивши зверху порізаною кружальцями червоною цибулею.

Австралійський пиріг із помідорами та сиром

      1,5 скл. борошна, 0,5 ч. л. солі, 0,5 скл. жиру для смаження, 4-5 ст. л. води, 0,5 скл. натертого твердого сиру, 4 яйця, 2 скл. сиру моцарела, 2 зубчики часнику, 2 ст. л базиліку, 8 нарізаних кружальцями помідорів без шкірки, 2 ст. л. олії, чорний мелений перець, 1 ч. л. крупної солі.

      Просіяти борошно з сіллю, посікти жир для смаження (смалець або ж маргарин) ножем, щоб утворилися грудочки завбільшки з горіх, додати води так, щоб тісто не розпадалося, й замісити тісто. Розділити його навпіл, розкачати і викласти у форми для запікання діаметром 20 см. Посипати кожний корж натертим твердим сиром.

      Збити яйця, сир моцарела і базилік разом до утворення однорідної маси. Викласти масу на коржі, зверху викласти кружальця помідорів, змазати олією, посипати крупною сіллю і перцем. Пекти в духовці при 190 градусів 20-25 хв.

      Вистудити до кімнатної температури і подавати з овочевим салатом.

Різотто по-грецьки

      250 г рису, 2 скл. овочевого бульйону, 100 г печериць, морквина, селера, петрушка, 2 цибулини, 50 г консервованого горошку, 4 ст. л. жиру, 50 г твердого сиру, 4 ст. л. кетчупу, сіль, перець до смаку.

      Рис добре промити в кількох водах, а потім відварити майже до готовності, але щоб не склеювався, відцідити й прополоскати гарячою водою.

      Овочі почистити, помити і смажити на жирі, потім додати трошки води й тушкувати під кришкою, доки не зм'якнуть. З'єднати рис, овочі й зелений горошок, викласти у форму для випікання, змащену жиром, полити кетчупом і притрусити тертим сиром, запекти у духовці.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>