Молодi люди з унiкальним полiтичним досвiдом

26.11.2005
Молодi люди з унiкальним полiтичним досвiдом

Обмін нагородами. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      «Пане Кваснєвський, вгадайте, хто до нас їде...» — «Тільки не кажи, що знову Ющенко... Ну ми ж тільки з ним бачилися. Слухай, а чого йому в Грузію не поїхати, чого знову до нас? А-а, він тільки звідти... Ну давай скажемо, що нас немає дома. А, вже так казали раніше... Ну тоді давай його випередимо і самі до нього поїдемо, хай їм буде клопіт, а не нам. Не можна? Чого? А-а, бо ми тільки вчора у них були», — ця пародія діалогу президента Польщі зі своїм секретарем від українських «кавеенщиків» влучно відображає щiльнiсть україно-польських стосунків, у тому числі й останній візит Олександра Кваснєвського до Києва як глави держави.

      Перед тим польського президента в Україні можна було побачити у серпні, коли він разом iз Ющенком, Саакашвілі та Адамкусом ходив у галстуці по «Артеку» та їв млинці у дитячій їдальні. Буквально за три тижні Кваснєвський знову сидів поряд з Ющенком за величезним бенкетним столом у Гданську, де відзначався ювілей легендарної «Солідарності», а після банкету наш Президент вчив їхнього пісні «Розпрягайте, хлопці, коні». Цього разу Ющенко вручив Кваснєвському орден «За заслуги» І ступеня, засипав компліментами і натякнув, що буде щасливий, якщо наступною сходинкою у кар'єрі польського президента стане посада Генсека ООН, на яку той претендує.

      Власне, те, що Кваснєвський не націлений йти на політичну пенсію після складання за місяць своїх повноважень, пiдтверджує його дводенний візит в Україну назвати прощальним. Хоча певні нотки суму та ностальгії у ньому відчувалися.

      «Перед всіма нами стоїть молода людина з унікальним політичним досвідом, яка безумовно буде мати ще велику політичну кар'єру. І тому я бажаю, щоб ця велика, надіюсь, уже міжнародна політична кар'єра Александра Кваснєвського відбулася», — заявив журналістам Віктор Ющенко, назвавши польського колегу особистим другом.

      «Я ні про що не шкодую, я дуже гордий, я вважаю, що це одна з найкращих сторінок як у моїй політичній кар'єрі,  так і в житті», — в свою чергу сказав польський президент з приводу своєї активної участі у Помаранчевій революції, де він відігравав роль миротворця між владою і тодішньою опозицією. Власне, насамперед за внесок у демократизацію України Ющенко вручив Кваснєвському орден. Польський президент у боргу не залишився і за таку саму заслугу, а саме за «досягнення на шляху до демократії» та за «проявлену відвагу» у ролі революційного лідера, подарував Ющенку орден Яна Карського. Для довідки: професор Ян Карський, який перший інформував уряд Британії та США про злочини на території Польщі та України, учив своїх студентів толерантності, порозумінню і співпраці.

      Продовжуючи свої роздуми на революційну та демократичну тематику, пан Кваснєвський додав, що за рік часу Україна зробила «великий крок уперед — вона сьогодні інша, краща, ніж була рік тому». При цьому він визнав, що в економічному плані ще не все у нас гаразд, бо «демократія, свобода слова, гідність не завжди відразу тягнуть за собою кращу соціально-економічну ситуацію», але все-таки «ці клопоти, які зараз переживає Україна, будуть подолані». І звісно ж Кваснєвський, який є активним лобістом інтересів України у її прагненні стати членом Євросоюзу, запевнив, що у майбутньому завдяки Помаранчевій революції ми обов'язково будемо і в ЄС, і в НАТО.

      Перед брифінгом півтори години тривали двосторонні переговори в режимі «те-а-тет», але жодних угод не було підписано. Що, окрім Помаранчевої революції, президенти обговорювали за закритими дверима, із промов, сказаних ними на брифінгу, теж не було ясно. Звідси випливає, що цей візит носив значною мiрою «дружній», напівофіційний та символічний характер. На брифінгу Ющенко нагадав про «безпрецедентний рівень довіри та взаєморозуміння» в україно-польських стосунках і, що три чверті українців розглядають Польщу як країну-друга. Зауважимо, що керівництво Польщі вважає так само і тому навіть просило Україну повпливати на демократизацію Білорусі, з якою у поляків політичний конфлікт. Ймовірно, це була одна з тем закритої бесіди Президентів. Також очевидно йшлося там і про нафтові питання. Адже як учора заявив Кваснєвський в інтерв'ю «Ері» і «Радіо Ера», Польща виступає проти будівництва газопроводу в обхід своєї території і тому «хоче зацікавити Європу концепціями і проектами транспортування нафти і газу, у яких буде брати участь і Україна». Він вважає, що є шанс успішно реалізувати концепції нафтопроводу «Одеса—Броди—Плоцьк—Гданськ». «Ми зацікавлені в газопроводах, нафтопроводах із Казахстану, з Каспійського моря, через кавказькі республіки в Україну до Польщі. Це велика тема, що вимагає грошей і співробітництва з різними міжнародними інститутами, щоб знайти ці кошти», — заявив польський президент, зазначивши, що «з цієї теми не потрібно робити політичної зброї».

      Окрім ордена «За заслуги», Кваснєвський з Києва повіз додому до своєї колекції «прощальних» подарунків і диплом почесного доктора Києво-Могилянської академії. До речі, вже у січні нам знову можна готуватися до приїзду польського президента. Адже Лех Качинський, якого інавгурують 23 грудня, обіцяв, що один з його перших офіційних візитів буде в Україну.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>