Про що скромно промовчав генерал...

24.11.2005

      Такої бурхливої прес-конференції, яка, по суті, об'єднала всіх журналістів, незалежно від їхніх поглядів та власників ЗМІ, які вони представляли, годі й пригадати. Організатором і основним її фігурантом виступив Василь Грицак — колишній начальник Департаменту ресурсного забезпечення МВС України. Той самий генерал Грицак, який у грудні минулого року Генеральним контрактом №10/498 зробив по-царськи щедрий подарунок приватному консорціуму «ЄДАПС». Нагадаємо: всупереч Постанові Кабміну №283 від 10 квітня 1993 року «Про встановлення правил виготовлення бланків цінних паперів та документів суворої звітності» й «Правилам виготовлення бланків цінних паперів та документів суворої звітності», затвердженим спільним наказом Мінфіну, Служби безпеки та МВС України (які, до речі, не відмінені і до сьогодні). Контракт цей, по суті, передавав в єдині, облюбовані тодішньою владою, приватні руки не лише право на друк 30 видів бланків суворої звітності та авторські права на них, а й  усіх громадян України гамузом.

 

      Та на прес-конференції пан Грицак «відхрещувався» від  цього контракту. На жаль, це була не єдина, м'яко кажучи, неправда і вигадка у словах генерала. Натомість «припертий до стіни» неспростовними фактами він вдався до брутальних образ на адресу журналістів.

      Звичайно ж, причина — не просто нестача відповідного виховання та правил поведінки в пристойному товаристві. Правда в тому, що його господарям не хочеться випустити з рук занадто вже ласий шматок. Шкода втрачати надзвичайно сильні важелі впливу на нас усіх і кожного зокрема. Нагадаємо: в усіх цивілізованих країнах (крім Німеччини з її надзвичайно дисциплінованими громадянами) бланки суворої звітності мають право виготовляти лише державні спеціалізовані підприємства. Робиться це з метою запобігання передачі в руки зацікавлених приватних, нерідко й кримінальних, структур конфіденційної інформації про громадян та державу. Крім того, на кожний такий «папірець» накладається гербовий податок, покликаний наповнювати скарбницю держави.

      І наповнює, коли така продукція виготовляється на державних підприємствах, робота яких перебуває під її постійних суворим контролем. При розміщенні таких документів на приватних підприємствах грошики, відповідно, осідають у кишенях їхніх власників.

      Але отримавши ексклюзивні права на виготовлення паспортів, всіляких посвідчень тощо приватний консорціум «ЄДАПС» тепер має таку ж можливість залізати не лише в кишеню держави, а й у кишеню кожного з нас, і отримувати, таким чином, надприбутки. Бо ж сам господар—пан і має можливість складати ціни на свої послуги, як йому заманеться.

      Плани «ЄДАПСу» на невдоволення його власників призупинив Указ Президента України «Про внесення змін до Положення про паспорт громадянина України для виїзду за кордон та визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України» (10 березня 2005 р. № 457) та Постанова КМУ від 26 травня 2005 р. № 378 «Деякі питання виготовлення бланків паспорта громадянина України для виїзду за кордон» .

      Та, схоже, незважаючи на будь-яку політичну, економічну та законодавчу логіку, нині все може повернутись «на круги своя». Бо вже за нової влади, всупереч чинному законодавству України, приватний консорціум «ЄДАПС» знову може стати єдиним виробником ідентифікаційних документів, а також безпідставно монопольним підрядником зі створення в країні автоматизованої системи обліку, виготовлення та видачі цих документів. Принаймні сьогодні уже існує Проект наказу міністра внутрішніх справ України «Про організацію централізованого виготовлення національного посвідчення водія і свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу нових зразків», який передбачає саме такий поворот справ. Будемо сподіватися, що, по-перше, як заявила голова ради трудового колективу державного підприємства «Україна» Лариса Новік, документи суворої звітності будуть виготовлятися згідно з постановою Кабміну 1993 року, коли чиновники здебільшого побоювалися брати участь у  корупційних схемах, і рішення, як правило, приймалися з огляду на державні інтереси. І ще дуже хочеться вірити, що автори згаданого проекту наказу МВС не знали про те, що проти власника концерну «ЄДАПС» (до речі, фігуранта скандалів навкруг Даміана-банку та продажу стратегічних запасів пального на початку дев'яностих) відкрито шість кримінальних справ.

      Останню крапку в цій справі має покласти відповідний закон, який би, як це робиться в усьому цивілізованому світі, раз і назавжди захистив державу і кожного з нас. А отже, закріпив би право на виготовлення документів суворої звітності за відповідними державними підприємствами.

Вікторія НЕБЕСНА.