Кін пішов — провал на кону

24.11.2005
Кін пішов — провал на кону

«МЮ» i «Вiльяреал» голами не вiдзначилися. (Фото РЕЙТЕР.)

      Найбільшу увагу прихильників елітного євротурніру ввечері у вівторок привернула гра у Манчестері. Після Ліги чемпіонів сезону-1994/95 «Юнайтед» стабільно виходив з групи у стадію «плей-оф», також весь цей час (ще з 1993 року) команду Алекса Фергюссона важко було уявити без Роя Кіна. Але цього разу вболівальники прийшли на «Олд Траффорд» не лише підтримати своїх кумирів, а й висловити жаль з приводу того, що ірландець залишив  клуб.

      Випадково це чи ні, але без «Червоної легенди», як називали Роя, «манкуніанці» вперше можуть не подолати бар'єр групового раунду. Не дивно, що реакцією на нульову нічию «МЮ» в матчі з «Вільяреалом» стало скандування «Рой Кін!», адже перед останнім туром «червоні дияволи» залишилися на третій сходинці турнірної таблиці. Колись суперагресивний в атаці клуб нічого не зміг зробити з обороною «жовтої субмарини», хоча Уейн Руні мав принаймні три гольові моменти. Не став «фартовим» і Рууд ван Ністелрой, який дебютував з капітанською пов'язкою. Більше того, іспанці могли теж достроково вийти «у весну», якби два небезпечні штрафні удари Сенни досягли цілі.

      Оскільки «Бенфіка» теж відстояла нульову нічию у Парижі, де проводить свої домашні матчі «Лілль», то перед останнім туром усі чотири команди групи D зберігають шанси пройти далі. Цікаво, що в цьому квартеті останнє місце посідає команда, яка забила найбільше голів — «аж» три. Тоді як різниця м'ячів та результативність «лідерів» просто вражаюча: «Вільяреал» — 2-1, «Лілль» — 1-1 (і це після п'яти зіграних матчів!), «МЮ» — 2-2.

      До речі, колектив Клода Пюеля встановив новий рекорд у відвідуваності домашніх матчів французьких клубів на міжнародній арені (76 184 глядачі), але допомогли йому в цьому... португальські уболівальники, які візуально мали більшість на «Стад де Франс».

      Тепер 7 грудня «Вільяреал» влаштує і нічия в домашньому матчі з «Ліллем», а ось «Бенфіці» та «Манчестер юнайтед» потрібно буде грати в Ліссабоні лише на перемогу.

      У групі А без проблем здобула свою перемогу (над аутсайдерами з Відня) лише «Баварія», у складі якої після тривалого «мовчання» дублем відзначився Рой Макай. Розписався у воротах Пайєра також іранець Алі Карімі. За відсутності травмованих лідерів Міхаеля Баллака та Мехмета Шолля саме він виконував роль плеймейкера мюнхенців.

      В іншому поєдинку футболісти «Брюгге» в Турині впиралися до 80-ї хвилини, а багаторічне «обличчя» «Ювентуса», 31-річний Алессандро Дель П'єро, єдиний і переможний гол господарів забив після кількох змарнованих можливостей. У цій групі вже все зрозуміло: туринці — у «плей-оф», а «Брюгге» готуватиметься до «переїзду» в Кубок УЄФА.

      Третім лауреатом дня став «Аякс». Більшу частину матчу голландці не могли подолати опір чеської «Спарти», але все вирішила інтуїція тренера Данні Блінда, який на 52-й хвилині випустив на поле де Йонга — автора двох голів у ворота непоступливих пражан. Утім, як виявилося, у 1/8 фіналу «Аякс» грав би і в разі нічиєї, адже наші «добрі» знайомі з «Тюна» не скористалися можливістю обіграти зовсім не основний склад «Арсенала». Швейцарці, щоправда, двічі відправляли м'яч у ворота лідера групи, але арбітр голи не зараховував. Зрештою «каноніри» скористалися тим, що господарі 40 хвилин грали у меншості після вилучення Деумі за фол «останньої надії». Тут теж переможний гол забив гравець, який вийшов на заміну, — Робер Пірес реалізував пенальті.

      У «Барселоні», явно передчуваючи отримання «Золотого м'яча», суперників «робить» Роналдіньйо. Цього разу бразильський «Зубастик-2» забив гол зі штрафного і зробив дві гольові передачі в матчі проти «бременських музик», який для каталонців уже не мав турнірного значення.

      Дещо несподівано виграв на виїзді «Удінезе», якому тепер достатньо в останньому турі зіграти унічию вдома з, напевне, резервним складом «Барси», щоб уперше вийти у «плей-оф» найпрестижнішого єврокубка. Переможним для італійців виявився точний удар Венсана Кандела, який до цього не міг відзначитися у 27(!) матчах Ліги чемпіонів.

      «Вердер» і «Панатинаїкос» у Бремені розіграють путівку в Кубок УЄФА (греків влаштовує і нічия). Хоча у німців є ще шанс і на друге місце, якщо вони й «Барса» виграють в останньому турі.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів.

Груповий турнір. 5-й тур. Результати вівторка

Група А

«Ювентус» (Італія) — «Брюгге» (Бельгія) — 1:0

      Гол: Дель П'єро, 80

«Баварія» (Німеччина) — «Рапід» (Австрія) — 4:0

      Голи: Дайслер, 22; Макай, 44, 73; Карімі, 54

      Становище команд: «Баварія», «Ювентус» — 12, «Брюгге» — 6, «Рапід» — 0.

Група В

«Тюн» (Швейцарія) — «Арсенал» (Англія) — 0:1

      Гол: Пірес, 88 (пен.)

      Вилучення: Деумі, 35 («Т»)

«Аякс» (Голландія) — «Спарта» (Чехія) — 2:1

      Голи: Де Йонг, 77, 89 — Петраш, 90

      Становище команд: «Арсенал» — 15, «Аякс» — 10, «Тюн» — 3, «Спарта» — 1.

Група С

«Барселона» (Іспанія) — «Вердер» (Німеччина) — 3:1

      Голи: Габрі, 14; Роналдіньйо, 27; Ларссон, 77 — Боровськи, 22 (пен.)

«Панатинаїкос» (Греція) — «Удінезе» — 1:2

      Голи: Хараламбідіс, 45 — Якінта, 81; Кандела, 84

      Становище команд: «Барселона» — 13, «Удінезе» — 7, «Панатинаїкос», «Вердер» — 4.

Група D

«Манчестер юн.» (Англія) — «Вільяреал» (Іспанія) — 0:0

«Лілль» (Франція) — «Бенфіка» (Португалія) — 0:0

      Становище команд: «Вільяреал» — 7, «Лілль», «Манчестер юн.» — 6, «Бенфіка» — 5.