Просимо до столу, пані Осінь

23.11.2005

      Осінь не лише «очей очарованье», як казав класик. Це така благодатна пора для господинь, що навіть найбiльш невміла й незугарна до кулінарії зможе-таки втнути щось смачненьке на обід, бо з тих дарів, які підносить нам земля-годівниця восени, тільки експериментуй. Навіть буденне меню може стати цікавішим та смачнішим, якщо до звичних продуктів додати дрібку фантазії та бажання побавити своїх рідним чимось смачненьким. Якщо ж докласти трошки зусиль, то будь-який осінній обід може перетворитися на свято.

Капусняк із фрикадельками

      Невеличка головка капусти білокачанної, 2 цибулини, 250 м'ясного фаршу, яйце, лимон, 1 ст. л. масла, кубик курячого бульйону, лавровий листок, сіль, перець, зелень кропу та петрушки.

      З капусти зняти верхні листочки, нашаткувати дрібно. Цибулю почистити, дрібно посікти і тушкувати разом із капустою на маслі, потім перекласти в каструлю, залити окропом, посолити, поперчити, додати лавровий листок і варити, не накриваючи кришкою, 10 хв. Потім вкинути подрібнений бульйонний кубик, накрити і варити доти, доки капуста не стане м'якою.

      До м'ясного фаршу додати яєчний жовток і збитий у круту піну білок, посолити, поперчити і добре вимісити до однорідної маси. Вмочити руки у холодну воду і формувати з фаршу кульки завбільшки з горіх, вкинути їх у киплячий суп і готувати ще 10 хв.

      Лимон залити окропом, через кілька хвилин вийняти його, розрізати навпіл. З однiєї половинки видавити сік, іншу – порізати на тоненькі кружальця. Вилити лимонний сік у капусняк. Подавати його, поклавши у кожну тарілку по кружальцю лимона.

Сардельки з тушеною капустою

      Невелика головка білокачанної капусти, 100 г сметани, 2 цибулини, 2 ст. л. олiї, сіль, перець, сардельки.

      Капусту дрібно нашаткувати, залити окропом, додавши до нього 2 ст. л. оцту, і дати охолонути. Віджати капусту.

      Цибулю почистити, помити, дрібно посікти і підсмажити до рум'янцю на олiї, а потім додати сметану, тушити, щоб утворився густий соус.

      Перекласти капусту в каструлю, полити соусом і тушкувати, доки вона не стане м'якою. Посолити, поперчити до смаку.

      Сардельки відварити, викласти на тарілку, а збоку викласти гарнір із тушеної капусти.

Закуска з баклажанів

      4 невеликих баклажани, 200 г курячого філе, 1 цибулина, 2 болгарські солодкі перці (бажано яскравих кольорів), сіль, перець, 0,5 ч. л. карі, зелень петрушки, 100 г сметани чи майонезу.

      Баклажани помити, зрізати плодоніжку, розрізати вздовж навпіл. Акуратно вирізати м'якоть, залишивши «човники» зі шкірки баклажанів.

      Куряче філе помити, висушити серветкою і нарізати тонкими смужечками, обсмажити їх на маслі, додавши карі, посолити.

      Солодкий болгарський перець запекти у духовці, вистудити, зняти шкірочку і нарізати тонкою соломкою.

      М'якоть баклажанів обсмажити на олiї разом із дрібно посіченою цибулею, доки вона не стане м'якою, посолити.

      Викласти м'якоть баклажанів у раніше підготовлені «човники», зверху покласти підсмажене куряче філе, печений перець, залити все це сметаною чи майонезом і пекти в духовці 10 хв. Подавати можна як у гарячому вигляді,так і в холодному, притрусивши перед цим зеленню.

Помаранчевий пиріг

      150 г борошна, 100 г масла, жовток, 70 г цукру-пудри, 1 ст. л. сметани, дрібка солі, 5 ст. л. помаранчевого джему, жир для змащення форми, 500 г сухого гороху.

      З масла, борошна, 50 г цукру, сметани і солі замісити тісто і покласти його на 30 хв. у холодильник.

      Тісто розкачати і встелити ним форму для випікання, попередньо змастивши її жиром і посипавши сухарями (сухарі можна замінити манною крупою). Поверх тіста вистелити пергаментний папір, а зверху висипати горох. Пекти 15 хв. при температурі 200 градусів.

      Помаранчі помити, зняти шкірочку, порізати на невеличкі шматочки, вийняти кісточки. З тіста зсипати горох, зняти папір, дати трохи охолонути, а потім помазати помаранчевим джемом, викласти шматочки апельсинів, посипати рештою цукру і поставити у духовку. Пекти ще 15 хв. при тій самій температурі.

Корисні поради

      Для того щоб тісто не піднімалося і його краї не відходили від форми, власне, і посипають його зверху горохом. Це також запобігає підгоранню тіста зверху. До речі, горох можна замінити сухою квасолею чи рисом.

Груша в сухому вині

      Груші помити, почистити від шкірочки, розрізати на четвертинки, вийняти серцевинку і варити у сиропі 5 хв. від моменту закипання. Вийняти із сиропу, дати вистигнути.

      Груші викласти у креманки чи високі фужери, залити сухим білим вином, зверху прикрасити збитими вершками, притрусити посіченими горіхами чи тертим шоколадом.

 

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>