Кордон на Різницькій

23.11.2005
Кордон на Різницькій

Задоволений Піскун на суді. (автора.)

      Ще коли Святослав Піскун оскаржував у суді президентський указ про звільнення, то жартома передбачав, що у разі його відновлення на посаді він із Медведьком керуватимуть Генпрокуратурою по черзі («я по парних, він по непарних»). Як відомо, у п’ятницю Шевченківський райсуд столиці відновив Піскуна на посаді. І вже двічі після того новий—старий Генпрокурор радісно прибігав на Різницьку... але у звичне крісло так i не сів. Далі порога його не пускає охорона Генпрокуратури, яка діє відповідно до указів Президента про звільнення Святослава Михайловича і призначення шефом ГП Олександра Медведька.

      Мабуть, Піскун таки прийшов не в свою чергу — у понеділок було непарне, а відтак не його число. Отже, пану Святославу довелося піти ні з чим. Але він послідовно виконує свою обіцянку приходити сюди щоранку о 9.00 і складати акт про порушення охороною рішення суду. Вчора він теж був на Різницькій, покрутився перед телекамерами, але заходити передумав. I це при тому, що в суботу обидва Генпрокурори зустрічалися i домовилися більш детально обговорити проблему на початку тижня.

      «Ну це ж на роботі, якби поза роботою, можливо, була б і пляшка. Да, ми зустрілись з Олександром Івановичем, поговорили. Я йому пояснив свою позицію, вислухав його. Тому що сьогодні в Україні створився правовий нонсенс. Коли є легітимних два Генпрокурори. І звичайно, рішення суду має пріоритетне значення для встановлення того, хто лишиться на цій посаді», — розповів Піскун подробиці тієї зустрічі на «5-му каналі». 

      I це ще не все. Окрилений черговим «посадовим дежа вю», Піскун знову збирається в суд. Але тепер уже для того, щоб позиватися проти голови секретаріату Президента Олега Рибачука за підготовку незаконного указу про своє звільнення. І каже, що Рибачуку за його дії нібито «світить» позбавлення волі терміном до трьох років. А ще в ефірі каналу НТН Піскун заявив, що має намір звернутися із заявою про порушення в його працевлаштуваннi ... саму прокуратуру. Він вважає, що за час «вимушеного прогулу» держава має виплатити йому заборговану зарплату!

      Водночас Президент Віктор Ющенко заявляє, що в питанні звільнення Піскуна з посади Генпрокурора він діяв винятково у відповідності до українського законодавства та тлумачень Конституційного Суду. Саме тому юристи Президента готують скаргу до Апеляційного суду Києва. Як повідомили «УМ» у прес-службі Президента, суддя Шевченківського суду, оголошуючи рішення, зачитав лише його результативну частину без аргументації. До того ж ситуація, коли одну посаду обіймають дві особи, є «правовим нігілізмом, недопустимим у правовій державі». Сама апеляційна скарга буде підготовлена й подана представниками Президента після того, як вони одержать повний текст цієї постанови. Очікується, що це станеться вже сьогодні. Адже тягнути неможливо — на оскарження у відповідача є лише 10 днів.

      Про «двоголову Різницьку» активно говорять i в політикумі. Лідер Соцпартії Олександр Мороз вважає таку ситуацію комічною i пропонує чітко виписати в Конституції процедуру звільнення, щоб у подальшому унеможливити такі ситуації. А ось міністр юстиції Головатий, який «програв битву, а не війну», вважає, що Генпрокурор Медведько повинен покарати трьох суддів Шевченківського суду за винесення завідомо неправомірного рішення по Піскуну.

Іван ЛЕОНОВ.

Задоволений Піскун на судi.

 

 

Свободи багато не буває

 Вiктор Ющенко продовжить революцiйнi  святкування в Грузiї

У

країнському Президенту пощастило — він святкуватиме день народження революції як мінімум два дні. Якщо учора він вітав з цим святом свободи українців, то сьогодні  уже поздоровлятиме грузинів. Адже саме 23 листопада два роки тому розпочалася «революція троянд». До речі, грузинському президенту Михайлу Саакашвілі, так як Ющенку не пощастило, бо він не зміг приїхати учора в Київ, зважаючи на підготовку до свого свята.

      До Тбілісі з цієї нагоди, окрім Ющенка, приїдуть президенти Румунії та Естонії. Цікаво, що чомусь на нашу революцію ніхто з помітних міжнародних діячів не приїхав, хоча міжнародна підтримка відіграла одну з ключових ролей у минулорічній перемозі українського народу. Відомо лише, що 24-25 листопада сюди завітає президент Польщі Олександр Кваснєвський, який був одним з учасників «круглого столу» із врегулювання політичної кризи. Однак відсутність на святкуваннях низки міжнародних високодостойників можна пов'язати з тим, що фактично усі вони будуть присутні у Києві 2 грудня, на Форумі спільноти демократій, ініційованому влітку нашим та грузинським президентами.

      І хоча  за цей рік Ющенко та Саакашвілі підписали (в Тисовці та Боржомі) як мінімум два спільних декларативних документи про демократичні цінності  і необхідність їхнього поширення на інші «обділені» країни, сьогодні знову президенти візьмуться за старе і на цей раз підпишуть разом з естонським та румунським колегою «Меморандум свободи», який має стати зверненням до прийдешніх поколінь. Цей документ помістять у капсулу, яку закладуть в основу монумента на площі Свободи в Тбілісі.

      Під час візиту Ющенко також виступить з «демократичною» промовою на Міжнародній конференції «Нова хвиля визволення Європи: Демократія і трансформація». Можливо, наш Президент у Тбілісі почує для себе багато цікавого та візьме дещо «на замітку». Наприклад, як свого часу скористався досвідом Грузії і також розпустив ДАІ. Учора ж грузинський парламент одноголосно ухвалив рішення «розпочати розгляд питання про доцільність перебування країни в СНД». За словами спікера Ніно Бурджанадзе, «це рішення не означає початку процедури виходу Грузії з СНД, а наразі лише початок розгляду даного питання».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>