Віктор Ющенко: Свободу не спинити!

22.11.2005
Віктор Ющенко: Свободу не спинити!

      Сьогодні Україна відзначає великий день. Бо що б там хто не казав, а Помаранчева революція увійшла не лише в нашу, а й у світову історію. Саме цій «рубіжній події», якою стала вона для України і світу, Президент присвятив своє чергове радіозвернення до народу.

      «22 листопада минулого року кожен , хто вийшов на площі міст, містечок, сіл України, довів: він є громадянином, готовим наполегливо захищати своє головне право — право вибору, — наголосив Віктор Ющенко. — Всі, хто стояв на Майдані — у Києві чи Львові, в Одесі чи Донецьку, — назавжди збережуть почуття єдності, гордості за свій народ і країну. В ті хвилини кожен із нас чітко усвідомлював — ми разом творимо новітню українську історію. Весь світ напружено стежив за Майданом і бачив нову країну».

      Відзначивши велику роль киян у подіях помаранчевого листопада 2004-го, глава держави підкреслив, що «перемога не відбулася б без інших майданів», незалежно від того, які прапори майоріли над ними — помаранчеві чи синьо-білі. «Рік тому ми разом вибороли, викричали, відстояли свободу. 13 років Україна була незалежною, але вільною стала саме в ті помаранчеві дні. Свобода — головне надбання Майдану».

      «Як Президент України я пишаюся тим, що представляю горду, незалежну, красиву націю», — із цими словами Віктор Ющенко підписав указ про День свободи, яким пропонується «з метою утвердження в Україні ідеалів демократії, виховання почуття національної гідності щорічно відзначати 22 листопада як День свободи».

      Водночас, констатував Президент, «рік тому боротьба за демократію не закінчилася — на Майдані цей шлях тільки розпочався». «Ще 12 місяців тому ми жили в країні, де не було свободи слова і політичної конкуренції. Ми прийняли країну з багатьма проблемами, з колосальними хворобами в різних галузях. І тільки разом ми в змозі зробити Україну заможною і демократичною. Сьогодні ми радіємо нашим здобуткам, але говоримо й про помилки. Для поступу потрібен час. І найбільший гріх — це зневіра й розчарування».

      А отже, «гасла Майдану залишаються не менш актуальними, аніж рік тому». «Однією з головних вимог Майдану була боротьба з корупцією», — нагадав Президент і повідомив, що підписав Указ «Про першочергові заходи щодо детінізації економіки та протидії корупції», доручивши уряду у тримісячний термін розробити і подати в парламент як невідкладні законопроекти, що сприятимуть боротьбі з корупцією і удосконаленню процедури декларування доходів і майна чиновників.

      «Ми вимагали: «Бандитам — тюрми!». Як Президент України я зобов'язую правоохоронні органи розслідувати резонансні справи. Ті, хто організовував масштабні фальсифікації і змусив мільйони людей вийти на площі, повинні відповідати перед законом. Подальше зволікання слідства я розцінюю як непрофесійність керівництва правоохоронних органів. А непрофесіоналам не місце у владі.

      Ми кричали: «Схід і Захід разом!». Як Президент я докладу всіх зусиль, аби ніколи питання мови, релігії, ідеології не розколювали Україну. Я не допущу, аби під час виборчих перегонів ці теми знову стали предметом спекуляцій різних політичних сил.

      Ми скандували: «Свободу не спинити!». Як глава держави я гарантую, що у березні 2006 року ми матимемо перші вільні демократичні вибори». З цією метою при Президенті створена політрада, куди запрошено представників усіх парламентських фракцій, розповів В. Ю., і наразі вона відпрацьовує угоду про чесні вибори, яку Президент пропонує підписати в день старту парламентської виборчої кампанії.

      «Я пам'ятаю головне гасло Майдану: «Разом нас багато, нас не подолати!» — запевнив Ющенко. — Тільки разом ми змінимо країну. (...) Переконаний, що результати виборів дозволять закріпити демократичні перетворення. Я впевнений, що 22 листопада ми разом зберемося на Майдані. Це наш день. Ми довели всьому світові, що українці — це європейська мудра нація, яка здатна без крові й жертв перемагати диктаторів. Переконаний, 22 листопада — найкращий привід продемонструвати мудрість і порозуміння, відкинути все дріб'язкове і об'єднатися заради майбутнього України. Будьте патріотами! Пишаймося тим, що ми — українці! З Днем свободи!».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>