«Революція» на колесах

04.11.2005
«Революція» на колесах

(РЕЙТЕР.)

      Професійна спілка таксистів ще напередодні погрожувала блокувати основні магістралі в Києві і всіх обласних центрах України, якщо до початку місяця не будуть виконані їхні вимоги (перелік трохи нижче). Щоправда, за день до акції організатори «передумали» блокувати рух — мовляв, це якось не по-людськи. І дійсно, в четвер уранці проблем із рухом у столиці не було. А самі страйкарі перекрили вулицю Банкову на під'їзді до секретаріату Президента. Близько півтисячі таксистів прийшли туди без автомобілів — свої «колеса» люди залишили на стоянці біля Річкового вокзалу.

      Отже, чого вимагали таксисти? В першу чергу вони просили Президента не допустити ухвалення парламентом у другому читанні законопроекту №6281 «Про внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт». Зокрема, вони просять, щоб із цього документа була вилучена державна реєстрація таксі з позначкою в техпаспорті, а також додаткова сертифікація машин і устаткування. Також таксисти не хочуть, щоб в автомобілях встановлювались касові апарати (мовляв, навіщо, якщо будуть таксометри), виступають проти державного регулювання тарифів, вимагають дозволу паркуватись у житловій зоні, а також зупиняти радіотаксі на вулиці рукою. Ще одна вимога таксистів — показати їм, як формується така висока ціна на бензин, оскільки вони підозрюють, що сьогоднішня ціна є завищеною. На їхню думку, Президент має здійснити негайні кроки з демонополізації ринку пального і зниження цін на бензин і скраплений газ.

      ...Кілька годин Банкова була в облозі роздратованих автомобілістів, які не пропускали депутатські й урядові машини до будівлі та давали «зелене світло» тільки тим, хто наважився пройтися до роботи пішки.

      Трохи розважила народ поява всюдисущої Параски Королюк, яка приїхала до столиці у справах, «абсолютно випадково» дізналася про страйк і прийшла повболівати за таксистів, які «теж є людьми». Мабуть, замучила ностальгія за «справжнім» майданом, завдяки якому баба Параска стала знаметиною на всю державу, або ж закортіло жінці вкотре побачити себе на екрані телевізора — вдома все одно нема чого робити, а до уваги ЗМІ так легко звикаєш...

      Час від часу на Банковій лунало дружне «Ющенко!», але конституційний гарант на цей заклик не відреагував і до пікетувальників не вийшов. Хтось сидів на асфальті (добре, хоч мороз не тріщав), хтось стояв, тримаючи в руках гасла «Не кидайте нас у тінь», «Щоб владі так жилося, як нам їздиться», «Не змушуйте нас ставати революціонерами», а голова профспілки таксистів Василь Попік намагався щось зробити зі своєю «майже дохлою» батареєю в мобілці, щоб не опинитися без зв'язку. Він саме вийшов із секретаріату Президента, де спілкувався з керівником приймальні Олександром Ковалем, і чекав на важливий дзвінок — панові Попіку мали повідомити, чи погодиться глава держави зустрітися зі страйкарями.

      До речі, через цю кляту батарею журналістам було дуже важко зв'язатися з єдиним організаторм акції, правомірним давати бодай якісь коментарі. Ну хіба так можна... А поки одна кореспондентка «УМ» надзвонювала панові Попіку на мобільник, аби дізнатись результати зустрічі в секретаріаті, інша намагалася «вичепити» страйкарів на майдані Незалежності, куди, за інформацією УНІАН, вони мали прийти о 13-й годині. Втім на майдані таксистів не було ані о першій, ані о третій годині. Як телефоном повідомив  «УМ» Василь Попік, ця інформація не відповідає дійсності: «Ми такого ніколи і не планували! Ми зараз на Річковому вокзалі. З Банкової пішли, тому що вирішили, що ми своє завдання виконали: «засвітилися» по державі, тепер я знаю точно, що наша організація на слуху, і мої слова в органах влади відтепер будуть мати певну вагу. Президент не погодився з нами зустрітися, і ми, звичайно, не задоволені — думали, що глава держави все-таки вийде до народу, поговорить з нами. Але мені секретар сказала, що зараз готується доручення від імені Президента, щоб  вирішити наші проблеми». І пообіцяв: «Якщо треба, ми ще раз сюди повернемось!»

 

Чернівці

      У Чернівцях близько 20 машин таксі під'їхали до міської ради і перекрили рух на центральній вулиці, повідомляє кореспондент «УМ» Ірина Вишневська. Ніякого організатора «стихійники» не мали, вимоги сформулювати не змогли, але отримали «по повній програмі» від пасажирів тролейбусів, маршруток та водіїв авто через величезну пробку на дорозі. Зрештою до пікетувальників вийшов міський голова Микола Федорук, запропонував розблокувати рух і спокійно поговорити в приміщенні мерії. Водії погодились, але тут на них чекала інша несподіванка. Працівники патрульно-постової служби склали на всіх протоколи за створення аварійної ситуації, і тепер горе-пікетувальникам ще доведеться сплачувати штрафи. Насправді всі ті, хто під'їхав учора до міської ради, — так звані «стихійники», з якими і намагаються боротися «організовані» таксисти. Це і є однією з вимог до влади і Президента — навести лад з тими, хто не платить податки, ніде не зареєстрований і, власне, відбирає, кусень хліба у офіційних таксистів. На останок чернівецьким аматорам-пікетувальникам міський голова порадив створити профспілку і відстоювати свої права законним шляхом.

Донецьк

      Біля в'їзду до парку Ленінського Комсомолу зібралося близько 300 автомобілів таксі. Попередньо організатори висловлювали сподівання, що в акції візьмуть участь не менше 2 тисяч чоловік (усього в обласному центрі працюють приблизно 5 тисяч зареєстрованих таксистів). Напередодні ж для підтримки всеукраїнської акції з Донецька до Києва вирушила колона з 50 автомобілів, повідомляє власкор «УМ» Павло Кущ. .

Львів

      Три колони загалом понад тисячу автомобілів виїхали зі Львова, щоб перекрити рух на міжнародних автомобільних трасах Чоп, Рава-Руська, Шегіні, Краківець та Київській трасі, передає УНІАН. За словами правового інспектора Конфедерації вільних профспілок України Андрія Корчинського, з 20 львівських перевізників в акції взяли участь 15 фірм, ще 5 фірм не підтримали своїх колег.

Івано-Франківськ

      Автомобілі таксі оточили приміщення обласної і міської влад Івано-Франківська, перекривши прилеглі до будівлі центральні вулиці. Якихось незручностей для городян у цілому, повідомив наш власкор Іван Крайній, немає. Окрім загальних вимог, висунутих на всеукраїнському рівні, івано-франківці також вимагали від місцевої влади облаштувати автостоянки в центрі міста, відремонтувати дороги. Зі страйкарями зустрілися представники міської та обласної влади.

Харків

      У Харкові під час руху колони таксистів до площі Свободи сталося ДТП. На Московському проспекті одна з машин протестуючих зіткнулася з випадковим авто. На щастя, ніхто не постраждав. Загалом, за даними медіа-групи «Об'єктив», в акції протесту взяли участь близько 700 автомобілів та майже тисяча людей.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>