Країна мрій Сашка Положинського:

01.11.2005

      Розбещена київська публіка звикла до безплатних концертів, що відбуваються ледь не щотижня на площах столиці. Натомість маленьким містечкам у цьому «щастить» набагато менше, і кожну культурну подію сприймають там надзвичайно бурхливо. Так було і в Яготині Київської області, куди завітали українські артисти з акцією «Не будь байдужим!».

      За словами одного з організаторів, лідера гурту «Тартак» та ведучого концерту Сашка Положинського, основна мета акції «Не будь байдужим!» — нагадати українцям, що вони сильні, талановиті, працьовиті люди, які є господарями на власній землі, які повинні поважати себе, спілкуватися мовою прабатьків, знати правдиву історію своєї країни, берегти багатовікові традиції та вміти захищати свої права та інтереси. «Ми не хочемо бути іноземцями у власній країні, де по радіо не можна почути української музики, в книгарнях важко знайти українські книжки чи журнали, а в кінотеатрах змушені дивитися фільми у перекладі мовою іншої держави», — говорять організатори акції.

      Ідея проведення подібного заходу народилась у Сашка Положинського, лідера гурту «Мотор'ролла» Сергія Присяжного та кількох їхніх однодумців уже давно, і вперше була втілена у вересні цього року в місті Костополі Рівненській області. «Коли ми починали, то навіть не сподівались, що це набуде такого розголосу — з того часу до нас часто звертаються люди, які розділяють наші ідеї та готові надавати допомогу», — каже один із співорганізаторів Валерій Умрихін.

      «Багато років проти України ведеться інформаційна війна. Будь-яка реклама, будь-яка інформація, яка приходить iз-за меж нашої країни, спрямована на те, щоб популяризувати той продукт або образ думок, які формуються в тій країні, звідки вона надходить. Нам постійно нав'язується думка, що все, виготовлене за кордоном, — найкраще. Але чому тоді всі хочуть заволодіти Україною? Просто тому, що Україна — прекрасна країна, тут живуть талановиті, працьовиті люди. Єдине, що нам необхідно змінити в собі — це трішечки підкоригувати свою ментальність, яку за багато століть нам зіпсували», — звертався зі сцени до глядачів Сашко Положинський. Вдень він мужньо роздавав сотні автографів, посміхався дівчатам, фотографувався зі всіма, хто мав камери, та купував різноманітні глечики й інші вироби майстрів народної творчості. А ввечері говорив про важливі для всіх українців і для нього особисто речі — про роль нашої Батьківщини у світі, про нашу самоповагу, про українську історію, про визнання воїнів УПА, які боролись за свободу України і місце яких досі не можуть визначити політики тепер уже незалежної держави.

      «Те, про що ми говоримо, одразу підтверджуємо справою. Якщо ми кажемо, що українці — талановитий народ, ми це доводимо», — пояснював лідер «Тартака» комусь із журналістів. У цьому насправді змогли переконатися всі, хто перебував у цей день в Яготині. Зі сцени лунала музика на будь-який смак — можна було почути автентичний спів центральної України, старосвітську ліру та бандуру, чаруючий голос Ніни Матвієнко, а ввечері тернопільський гурт «Скай», луцьку «Флайзу», хлопців iз Рівного — «От вінта», «інтелігентний рок» «Мотор'ролли» та, звичайно, «Тартак».

      Щоправда, журналістів, які зібрались у цей день в Яготині, найбільше цікавило питання — так хто все ж таки фінансує цей захід? «Тішить те, що існують люди, які не можуть спокійно спостерігати за ситуацією, яка склалась у нашій країні. Вони просто хочуть, щоб їхні діти виростали у нормальній країні», — говорить Сергій Присяжний. За його словами, музиканти вкладають у цю акцію свою творчість, хтось допомагає зі сценою, хтось має можливість надрукувати значки тощо. До того ж, артисти виступають безкоштовно. «Ну не можуть же, наприклад, Сєня (Сергій Присяжний. — Авт.) або Сашко Положинський платити гроші самі собі!» — говорить Валерій Умрихін. До речі, міська влада Яготина пішла назустріч організаторам, і у цей день по всьому місту заборонили продаж алкогольних напоїв.

      Як пообіцяв Положинський, такі акції будуть проводитись доти, доки відчуватиметься їхня необхідність, а в учасників буде енергія, сила та натхнення для реалізації своїх задумів. І знаєте, чомусь віриться, що мине небагато часу, коли кожен iз нас разом із Сашком з гордістю зможе сказати, що тепер дуже хоче бути героєм України.

Олена КУРАНДА.