Вегетаріанські страви — це смачно

26.10.2005
Вегетаріанські страви — це смачно

(автора.)

      У вас залишилося пару гривень до зарплати, чи ви на дієті, а може, ви — вегетаріанець, тоді вам стануть у пригоді кілька рецептів страв із овочів. Ці страви не лише заощадять ваш бюджет, урізноманітнять стіл, а й збагатять вітамінний раціон. (Перший пункт цієї тези, звісно, можна взяти під сумнів, бо у наш час уже немає нічого дешевого, крім, хіба що, солі, проте все у цьому світі відносне).

      Отже, готуємо кілька сезонних страв, які нічим не поступаються стравам із м'ясом. До того ж ви завжди можете овочевий плов доповнити кількома відвареними сосисками чи кружальцями ковбаски.

 

Овочевий плов

      Усі страви я готую, що називається, «на око», тобто ніколи нічого не зважую і не вимірюю. Звісно, маслом кашу не зіпсуєш, так само чим більше ви візьмете овочів для плову, тим він буде смачнішим. Отож беремо півлітра рису, кілька солодких перців (бажано жовтого і червоного кольору, тоді страва вийде яскравішою й апетитнішою), дві цибулини, дві морквини, пару помідорів, олію, сіль, спеції (я люблю до рису додавати куркуму — вона надає йому веселого золотистого кольору і приємного аромату).

      Відварюєм у підсоленій воді рис до напівготовності, відціджуємо і промиваємо холодною водою, щоб він не був клейким.

      Цибулю дрібно січемо і підсмажуємо на олії. У перцю видаляємо плодоніжки і насіння, ріжемо його соломкою. Моркву миємо, чистимо і натираємо на грубій тертушці. Помідори обдаємо окропом, знімаємо шкірочку і нарізаємо на невеличкі шматочки. Коли цибуля підрум'янилася, додаємо до неї моркву (можна перед цим додати подрібнений зубчик часнику, якщо хтось любить) і накриваємо кришкою. Тушкуємо, доки морква не зм'якне, тоді додаємо перець, помідори і далі тушкуємо під закритою кришкою, поки всі овочі не стануть м'якими, солимо до смаку.

      У скороварку чи казанок викладаємо рис, додаємо спеції, виливаємо овочеву суміш, усе перемішуємо і ставимо на повільний вогонь тушкуватися.

      Цю страву можна споживати і як самостійну, і як гарнір.

Перець, фарширований рисом з грибами

      Усі ми звикли, що перець фарширують лише рисом із м'ясом, і не інакше. Давайте відійдемо від цих канонів і спробуємо пофантазувати. Візьмемо з десяток міцних середнього розміру, солодких перців веселих кольорів, півлітра рису, 3 цибулини, пару помідорів, дві морквини, 300 г печериць, сіль, перець, олію (хто любить — вершкове масло чи смалець), сметану.

      Перець почистити від насіння і плодоніжки, бланшувати в окропі кілька хвилин, але пильнувати, щоб він не сильно зм'як. Рис відварити у підсоленій воді до напівготовності. Дві цибулини почистити, дрібно посікти і підсмажити на жирі до золотистого кольору. Печериці почистити і дрібно порізати, вкинути до цибулі й смажити, доки не випарується зайва волога.

      Рис вимішати зі смаженою цибулею й грибами, начинити цією сумішшю підготовлені перчини і скласти їх у каструлю чи казанок, на дно якого влити трошки води. Зверху перець залити соусом, накрити каструлю покришкою і поставити у духовку або ж на плиту на повільний вогонь тушкуватися.

      Соус готуємо так. На жирі смажимо цибулину, додаємо до неї дрібно натерту моркву. Помідори обдаємо окропом, знімаємо шкірочку і дрібно нарізаємо. Коли овочі підсмажаться, додаємо помідори, тушкуємо, доки не утвориться майже однорідна маса, тоді додаємо сметану, солимо і заливаємо соусом підготовлений перець.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>