Райське яблуко

26.10.2005
Райське яблуко

      Якщо білорусів називають бульбашами (хоча картоплю їдять і росіяни, і українці, і поляки, й уся Європа поспіль), то нас, українців, чомусь називають салоїдами (так, ніби англійці не вживають бекон, поляки — смалець, а росіяни не закушують салом). А от мені б хотілося, щоб ми асоціювалися у кулінарному світі з яблуками — райським плодом, тільки не в сенсі гріха, а як найкориснішого, найсмачнішого фрукту. Про його корисність не варто й казати, особливо в наших широтах, де цитрусові й інші екзоти не ростуть, а купувати їх не кожному українцю по кишені, тож доводиться поповнювати вітамінний запас свого організму нашим рідним яблуком.

      «Садок вишневий коло хати...», грушевий, яблуневий... Ви поїдьте восени по Україні, і побачите вздовж траси виставлені відра, мішки з яблуками, жовтогарячими, червонобокими, налитими соками нашої землі, а в садах віття аж хилиться до землі під їх вагою. А навесні? Земля ніби вкрита рожевим туманом яблуневого цвіту, ото краса!

      ...Якщо героїня комедії «Дєвчата» навіть не могла злічити усіх страв, які можна приготувати з картоплі, то, повірте, яблука не поступляться цьому овочу. Чого лишень із них не можна приготувати! Яблука сушені, мочені, в'ялені, мариновані, консервовані, компоти, варення, джеми, повидло, конфітюри-«мармуляди». Чудові вони і як гарнір, і як десерт, і в борщ для підкислення їх додають, і запікають. Та що там казати — беріть і готуйте, бо саме сезон, а я вам дещо підкажу.

      Класикою кулінарного жанру давно вважають качку з яблуками. А давайте спробуймо проробити цей трюк із гускою, не пошкодуєте, адже, як казав наш земляк — незабутній Паніковський, «гуска — це ж ціла поема». Ця страва стане прикрасою будь-якого, навіть найурочистішого столу.

Гуска, запечена з яблуками і картоплею

      Для однієї гуски середньої ваги беремо 0,5 кг яблук, зубок часнику, сіль.

      На гарнір — 1 кг картоплі, сіль.

      Гуску випотрошити, добре помити, промокнути рушничком і натерти сіллю. Яблука помити, почистити від шкірочки, розрізати на четвертинки, начинити ними гуску і зашити її. На противень влити півсклянки гарячої води, покласти гуску і пекти в дуже гарячій духовці. Як соус почне кипіти, час від часу ним треба поливати гуску, за необхідності підливати на лист ще води. Коли гуска буде напівготова, вийняти її з духовки, натерти часником (наколовши його на виделку), обкласти картоплею, порізаною на часточки й посоленою, і поставити пектися до готовності. Спечену гуску нарізати на порції, викласти на тарелю й обкласти печеною картоплею і яблуками.

      Чудовим гарніром можуть слугувати салати з яблук. Класичне поєднання — яблука з селерою. Традиційний салат «Олів'є» набуде ніжнішого й незвичнішого смаку, якщо до нього додати нарізаних кубиками яблук. Взимку банальна квашена капуста стане витонченішою, якщо до салату з неї додати натерте солодке яблуко й заправити олією. А от спробуйте й такі салати.

Салат із яблук із картоплею

      Цей салат чудово підійде до будь-якої м'ясної страви (його я «підгледіла», коли подорожувала в Угорщині).

      Відварену картоплю порізати на кубики. Яблука помити, почистити від шкірочки й також порізати на кубики. Інгредієнти з'єднати й заправити майонезом.

Салат із яблук і цибулі

      Здавалося б, зовсім несподіване поєднання, а ви спробуйте.

      2 кислих яблука, 1 цибулина, зелень петрушки, майонез.

      Яблука почистити від шкірки, нарізати соломкою. Цибулю обібрати від лушпиння, дрiбно порізати. Зелень посікти. Все змішати і заправити майонезом.

      І вже зовсім необмежений простір для фантазії — це десерти з яблук: яблука тушені, запечені з медом, варенням, просто цукром, білками, пироги, торти, тістечка. Ці страви можуть зготувати найлінивіші і найнедосвідченіші куховари. Скажімо, купити готове листкове тісто, розкачати тонко, нарізати на квадрати. Яблука почистити, натерти на грубій терці, з'єднати з цукром, корицею і викласти як начинку на квадрати, скласти трикутником, з'єднати кінці і запікати — ням-ням.

      Інший, не менш простий, рецепт. Помиті і почищені яблука розрізаєте навпіл, виймаєте серцевинку і кладете туди грудочку сирної начинки (для неї сир змішуєте з цукром, жовтком і корицею), ставите у духовку запікати — цимес.

      Проте для істинних гурманів пропоную кілька складніших рецептів.

Мус яблучний

      4 яблука, 2 яєчних білка, 1 ч. л. швидкорозчинного желатину (той що в порошку, а не в гранулах), цукор, дрібка ваніліну.

      Кислі яблука запекти або стушкувати, додавши трохи води для розм'якшення (попередньо почистивши їх від шкірки). Готові яблука протерти через сито, вистудити. В отриману масу додати цукор, ванілін, желатин, яєчні білки і збивати доти, доки вона не стане світлою і не буде падати з вінчика.

      Готовий мус викласти в креманки, можна подати до нього варення.

Яблука, запечені під білковою піною

      1 кг яблук, 30 г вершкового масла, 200 г вишневого чи малинового джему, 3 білки, 200 г цукру, 100 г лущених волоських горіхів.

      Яблука помити, зняти шкірочку, розрізати навпіл, видалити серцевинку і покласти у виїмки джем. Викласти яблука на змащену маслом вогнетривку тарелю і пекти у гарячій духовці 10—15 хв. Вийняти яблука, викласти на них збиті з цукром білки, посипати січеними горіхами і тримати в теплій духовці, доки білкова піна не висохне.

Яблука під винним соусом

      1 кг яблук, 100 г цукру

      Соус: півпляшки білого сухого вина, 6 жовтків, 100 г цукру, ванілін.

      Яблука помити, почистити від шкірочки, видалити серцевинку з боку хвостика. У виїмки насипати цукру, поставити яблука на деко і спекти у гарячій духовці до готовності. Спечені яблука викласти у креманки, високі бокали або на широку тарелю і полити соусом.

      Для соусу жовтки розтерти з цукром і ваніліном, доливаючи гаряче вино. Поставити посуд з жовтками в гарячу воду і збивати, доки соус не загусне. Якщо соус надто густий — додати трошки гарячого вина. Для смаку можна додати кілька крапель лимонного соку.

      Яблука подавати холодними.

Яблука із заварним кремом

      500 г яблук, 50 г цукру, 100 г цукатів, варення

      Крем: 1,5 скл. молока, 3 яйця, 3 ст. л. борошна, 100 г цукру, 50 г масла, ванілін.

      Яблука помити, почистити від шкірки, розрізати навпіл, вийняти серцевинку і зварити у підсолодженій воді (стежити, щоб не розварилися). Вийняти з води на тарілочку, дати вистигнути. На кожну половинку яблука викласти цукати, зверху крем і полити варенням.

      Крем: жовтки розтерти з цукром до білого кольору, додати борошно, постійно розмішуючи, і потроху вливати гаряче молоко, розтираючи, щоб не було грудочок. Поставити на вогонь, постійно помішуючи, доки крем не загусне. Зняти з вогню і додавати поступово збиті білки, далі вимішуючи. Потім з'єднати з маслом і ваніліном.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>