Слизький майдан

26.10.2005

      Як тільки вдарять морози, майже весь Донецьк, буває, автоматично перетворюється на велетенську ковзанку. Тільки й того, що різноманітні піруети супроводжує не музика, а вигуки городян, дуже далекі від захоплення. Однак, схоже, з подібною практикою невдовзі буде покінчено. Ні, не тому, що в цю пору року активізуються комунальні служби. А завдяки іноземним інвесторам, які запропонували і справді звести в центрі Донецька справжню ковзанку під відкритим небом.

      Такий сміливий проект обговорювався під час недавньої зустрічі міського голови Донецька Олександра Лук'янченка з торговельним радником посольства Австрії в Україні Крістіаном Гесселем. Гість запропонував збудувати в Донецьку ковзанку площею 600 квадратних метрів, що буде до послуг донеччан з грудня по березень. У цілому ймовірна слизька новинка займе більшу площу (2000 квадратних метрів), адже навколо ковзанки австрійці мають намір розташувати приміщення для оренди спортивного інвентаря та продажу традиційних ласощів і напоїв, а також сцену для виступів артистів. На думку ініціаторів ідеї, досить зручним місцем для облаштування ковзанки є центральна площа імені Леніна, а втілення цього проекту в життя обійдеться в 80-90 тисяч євро, і ця сума для австрійських інвесторів є цілком прийнятною.

      Слід сказати, що слова пана Геселля «Ковзанка стане своєрідною різдвяною казкою для мешканців міста» дехто з донеччан може зустріти зі скепсисом. Адже в останні роки в місті вже з'явилося чимало суперсучасних об'єктів, вхід куди перепиняють казково високі ціни. Однак з ковзанкою, схоже, інша річ, бо вже зараз з'явилася пропозиція, аби, наприклад, під час зимових канікул штучний лід був для школярів безкоштовним.

      Зараз влада Донецька взялася розглядати пропозицію австрійців, і у міськраді не приховують, що проект таки має право на існування. Тим більше що йдеться про перший досвід в Україні розташування ковзанки на площі. Хоча в інших країнах подібною практикою вже мало кого здивуєш — у Москві на Красній площі ковзанка з'явилася ще п'ять років тому. У Парижі вона розташована поруч з Ейфелевою вежею, у Лондоні — у дворі садиби ХVIII століття. А ось де зможуть ковзатися під музику, можливо, вже цієї зими донеччани, поки невідомо, оскільки фахівці міськради ще тільки готують свої пропозиції щодо місця облаштування ковзанки.