І один у полі воїн

26.10.2005

      Печерський райсуд столиці зупинив дію рішення виконкому Харківської міськради про різке подорожчання оплати послуг місцевих ЖЕКів. З таким позовом до київських суддів звертався звичайний мешканець міста Олександр Івахненко і таки виграв справу. Принаймні тимчасово.

      Прискіпливий позивач у діях місцевої влади розгледів одразу дві правові колізії. По-перше, він називає незаконною постанову уряду про саму методику розрахунку тарифів і як наслідок — незаконне підвищення розміру квартплати у Харкові. А по-друге, місцеві чиновники з депутатами перед тим як затвердити нові розцінки, не дали споживачам 30 днів для роздумів, передбачені 32 статтею Закону «Про житлово-комунальні послуги». Більше того, зробили все можливе, аби майже потроєну ціну харків'яни «проковтнули» без зайвих слів і мітингової істерії. Тобто без жодного попередження депутати з подачі управлінців проголосували за новий тариф 21 вересня. Через дев'ять днів Харків почув офіційну версію цінової метаморфози. А вже з 1 жовтня комунальники почали атакувати квартири з новенькими бланками договорів, і відповідно, з космічною вартістю своїх послуг.

      Останні вразили як кількістю (усього 26 пунктів), так і розміром вартості. Скажімо, ЖЕКи беруться гіпотетично обслуговувати побутові електропечі, оцінивши свою послугу у щомісячні 0,025 гривні з кожного квадратного метра квартири, ніби розмір житла і справді може якимось чином впливати на роботу техніки. Відповідно, за 0,010 гривні з кожного квадратного метра комунальники проводитимуть (можна подумати!) дератизацію і дезiнсекцію, а за 0,001 гривні експлуатуватимуть якісь таємничі номерні знаки. Над цим списком можна було б потішатися й далі, якби у загальному підрахунку він не був для харків'ян настільки грабіжницьким. Адже тепер власники найскромнішої трикімнатної квартири у спальному районі міста платитимуть ЖЕКам в середньому 70 гривень на місяць. Мешканцям більш престижного житла позаздрити і поготів складно. Там свій тариф, і відповідно, складніша бухгалтерія.

      Перемогу пана Івахненка на Печерську управлінці мерії не заперечують, але наразі дію свого рішення ще не відмінили. Невідомо також, коли слуги Феміди розглядатимуть законність урядової методики розрахунків тарифів і законність підвищення вартості комунальних послуг у Харкові. Але привід для оптимізму у городян все-таки є. Не так давно, скажімо, їм поталанило уникнути підвищення вартості проїзду в метро з 50 копійок до гривні, на чому активно наполягало керівництво «підземки». У відповідь на ці потуги голова облдержадміністрації Арсен Аваков дав доручення чиновникам обласного управління економіки, аби ті власноруч підрахували собівартість поїздки одного пасажира. У результаті з'ясувалося, що та не перевищує 54 копійок, тому вартість жетона залишили незмінною.