Расул Гулієв — усе ж таки політбіженець

21.10.2005

      Учора місцевий суд Залізничного району Сімферополя не задовольнив представлення кримського транспортного прокурора про тимчасовий арешт та екстрадицію Расула Гулієва і звільнив його з-під варти (три дні з моменту затримання його утримували в ІТУ Бахчисарайського райвідділу міліції).

      Нарешті племінник опального екс-спікера азербайджанського парламенту Ільгар Гулієв, який  висловив обурення з приводу дій українських правоохоронців у Сімферопольському аеропорту, може забрати свої слова назад. Статус полiтичного бiженця лiдера Демпартiї Азербайджану дотримано.

      Суддя Ніна Старова оприлюднила вмотивовані підстави cвого рішення. Наприклад, таку: прокуратура не представила документи на затриманого у світлі вимог Європейської конвеції 1957 року про видачу правопорушників, тобто, як з'ясувалося, належним чином МВС і Генпрокуратура Азербайджану їх не оформили. А ще суд встановив, що громадянин Азербайджану Расул Гулієв, котрому, як відомо, рідні власті з 2000 року інкримінують шахрайство і розкрадання понад 117 млн. нафтодоларів, до цього неодноразово виїжджав на територію європейських держав, проте тоді Інтерпол чомусь тривогу не піднімав. І найголовніше — гнаний політик має статус біженця, що офіційно підтвердили департамент юстиції, служби міграції і натуралізації США, а отже, намагання правоохоронних органів відправити його до буцегарні має винятково політичний підтекст. Тим паче що на руках у лідера опозиції — посвідчення кандидата в депутати парламенту від опозиційного блоку «Азадлиг».

      Сам Расул Гулієв зустрів  це радісне для себе повідомлення під крапельницею у палаті ендокринологічного відділення Кримської клінічної лікарні імені Миколи Семашка, куди його, хворого на цукровий діабет, з високим тиском доправили ще після першого судового засідання 19 жовтня. Тільки після нормалізації здоров'я, як повідомили журналістам прибічники політика, він першим же авіарейсом має намір прибути до Києва. Можливо, це станеться сьогодні-завтра. Подальший переліт до рідного Баку — поки що під великим питанням.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Україна стала жертвою спецоперації Азербайджану — так оцінили інцидент із затриманням Гулієва у партії «Пора». За даними «порівців», лише напередодні приземлення Гулієва в Криму офіційно Баку дало заявку в Інтерпол на затримання їхнього опозиціонера.

      Учора ввечері Гулієв мав приїхати з Криму в Київ і зустрітися тут зі своїм колегою по опозиційному блоку «Свобода» Ісою Гамбаром, який у четвер прилетів у Київ на запрошення Міжнародного інституту демократії. Візит Гамбара в Україну планувався віддавна, очевидно, з метою закликати українську владу підтримати азербайджанську опозицію, яка зазнає великого тиску з боку влади напередодні парламентських виборів. «У погоні за нафтою ми втратимо не лише демократію, а й нафту», — заявив Іса Гамбар, наголосивши, що без міжнародної підтримки перемога демократії неможлива.

      Наразі невідомо, чи вдасться Гамбару зустрітися з Віктором Ющенком, з яким він у 2003 році підписав угоду про співпрацю. Відповідаючи на запитання «УМ», Гамбар натякнув, що нашому Президентові не зовсім вигідно з ним бачитись, зважаючи на енергетичні надії України на Азербайджан. При цьому вчора ввечері Гамбар мав зустріч з політрадою «Народного союзу «Наша Україна», де мала бути підписана нова угода про співпрацю.

      За словами народного депутата і члена НСНУ Миколи Катеринчука, його партія засуджує дії українських правоохоронців щодо затримання Гулієва. Також Катеринчук пообіцяв, що партійці будуть усіляко старатися допомогти Азербайджану у проведенні демократичних виборів, зокрема направлять туди спостерігачів. На запитання «УМ», чи відповідає ця позиція НСНУ щодо підтримки опозиційних сил Азербайджану позиції Президента Ющенка, Катеринчук висловив переконання, що це спільна позиція всіх демократичних сил в Україні, в тому числі і Президента.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>