Країна вічнозелених помідорів

12.10.2005
Країна вічнозелених помідорів

(Василя ГРИБА.)

      Так або принаймні так можна назвати Україну. Саме ця фраза спадає на думку, коли купуєш помідори на наших ринках. Чи то заготівельники перестраховуються і закуповують на півдні країни зелені помідори, аби вони в дорозі побуріли, а вже на місці почервоніли, а не зіпсувалися десь по дорозі. А може, наші фермери вивели новий сорт цих пасльонових, який-небудь чонкінський «Пукс», який і червоним ніколи не буває. Так чи інак, але не доводилося мені останнім часом скуштувати справжніх херсонських помідорів, та таких, щоб на зламі ніби крупинки цукру сяяли, а на смак — як мед солодких. Проте навіть червоно-буро-зелені помідори цілком придатні для споживання, принаймні для заготівлі на зиму. У радянські часи популярні журнали «Работница» і «Крестьянка» пропонували навіть варення із цих зелених овочів. Особисто я не дуже люблю таку екзотику, а от засолені чи консервовані помідори — це смачно. Спробуйте кілька нижче наведених рецептів, і ви самі в цьому переконаєтеся, адже овочево-заготівельний сезон ще не закінчився.

 

Помідори по-грузинськи

      Помідори помити, відібрати тверденькі зелені овочі, розрізати їх навпіл, вибрати серцевинку і наповнити начинкою.

      Для начинки взяти часник, гіркий перець, болгарський перець, зелень, все це змолоти. Начинені помідори скласти у банки, залити маринадом і стерилізувати 15 хв.

      Для маринаду взяти на 6 л води — 200 г солі, 500 г цукру, 100 г оцту.

Салат із зелених помідорів

      3 кг помідорів помити, нарізати кружальцями 3-4 мм. 1 кг цибулі почистити, помити і також нарізати кружальцями. Овочі вимішати разом, дати 200 г солі, 1 скл. цукру. Через кілька годин відцідити сік, додати до нього 200 г оцту, півсклянки олії і закип'ятити, залити ним овочі. Все разом кип'ятити 15 хв., потім розкласти у банки і відразу закатати металевими кришками.

      З помідорів можна приготувати й чудову вітамінну приправу на зиму. Вона дуже поширена у Болгарії. Для її приготування беруть червоні плоди солодкого болгарського перцю, а також червоний гіркий перець, стиглі помідори та зелень.

Лютениця

      800 г перцю солодкого, 200 г помідорів, 20 г гіркого перцю, 100 г олії, 10 г цукру, 15 г солі, часник, петрушка — до смаку.

      Перець помити, почистити від насіння, дрібно нарізати. Зелень помити, струсити зайву воду і дрібно посікти. Помідори помити, нарізати на невеликі часточки, гіркий перець подрібнити, вимішати з солодким перцем. Суміш уварити при постійному помішуванні протягом 20 хв., додати прожарену до білого диму олію, сіль, цукор. Часник і зелень кладуть за смаком. Усю суміш іще проварити 20 хв. І відразу у киплячому стані розлити у банки. Стерилізувати банки 0,5 л — 25 хв., 1 л — 30 хв. Закупорити, перевернути догори дном і дати охолонути.

      Якщо ж вам таки пощастило купити гарні червоні помідори (бажано «сливки», вони тугенькі і краще зберігають «форму»), можна їх засолити.

Солоні помідори з морквою

      На 10 кг помідорів беруть 1 кг моркви.

      Помідори миють, відривають плодоніжки. Моркву чистять від шкірочки, миють і труть на грубій тертушці. Підготовлені плоди складають у діжечку шарами, кожен із яких пересипають тертою морквою, подрібненим червоним стручковим перцем, лавровим листом, кропом і зубчиками часнику, потім заливають розсолом (500 г солі на 10 літрів води). Після заливання розсолом помідори витримують добу при кімнатній температурі, а потім переносять у холодне місце.

Солоні помідори з гірчицею

      Червоні стиглі помідори миють, видаляють плодоніжку. На дно банок кладуть зелень (листя смородини, вишні, хрону, кріп, петрушку), часник, потім викладають помідори, заливають їх розсолом. (На п'ять 3-літрових банок потрібно піввідра розсолу).

      На відро води взяти 1 скл. солі, 1 скл. цукру, 0,5 скл. сухої гірчиці.

      У кожну банку покласти по 2 таблетки аспірину.

 

ГАЗДИНI НА ЗАМIТКУ

      Засолювати помідори можна будь-якої стиглості — зелені, молочні, бурі, рожеві, червоні, але обов'язково окремо, тому що кожен ступінь зрілості потребує відповідної кількості солі. Так, скажімо, для зелених і бурих беруть 700-800 г солі на 10 л води, а для рожевих і червоних — 800-1000 г.

      Червоні помідори краще солити у невеликих діжечках або й у скляних банках. Зверху на помідори кладуть дерев'яний круг, а на нього — невеликий гніт. У теплому місці діжки з помідорами можна тримати не більше півтори доби для утворення молочнокислого бродіння, потім їх необхідно перенести у холодне сховище, де вони повільно доброджуватимуть при температурі -1 — 1 градус.

      При солінні помідорів у скляній тарі на дно банки кладуть зелень (кріп, зелень петрушки, селери, листя вишні, смородини, хрону), зубки часнику, червоний гіркий перець, викладають помідори і заливають їх 5-7 вiдсотковим розсолом. Банки накривають кришками і дають постояти 3-4 дні. Потім розсіл зливають, фільтрують і кип'ятять 1-2 хв. Помідори і зелень виймають із банки, промивають на друшляку гарячою водою, викладають знову у скляну тару і два-три рази заливають киплячим розсолом, витримуючи щоразу 5 хв. Заливши останній раз розсолом, банки відразу герметично закривають, перевертають догори дном і залишають до охолодження.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>