Готуєм приправи

21.09.2005
Готуєм приправи

      Ми вже ознайомилися з грузинською кухнею, а які ж кавказькі страви без гострої приправи. Скажімо, сацебелі чи ткемалі. Про сацебелі ми говорили ранiше, а зараз якраз сезон, коли достигли сливи, алича, тож можна приготувати на зиму ткемалі.

      Є два види цього соусу — червоний і жовтий (зелений). Червоний соус готують із ягід терну (або ж синіх слив), а жовтий — із аличі (ткемалі).

      Беремо продуктів із розрахунку на одну літрову банку.

      Сливи — 1 кг, сіль — 1 ст. л., 2-3 стручка пекучого перцю, 1 пучок свіжої кіндзи, пучок зеленого кропу, півголовки часнику, 5% оцту 50—70 г, сухі спеції — до смаку.

      Сливи помити, злити воду і залити їх окропом на кілька хвилин. Злити окріп і сливи перетерти через сито чи друшлак так, щоб відійшли кісточки і шкірочка (якщо берете сині сливи, то видаліть кісточки заздалегідь і розділіть ягоди навпіл, можна їх перекрутити через м'ясорубку).

      Часник почистити, подрібнити і вкинути у ступку. Перець очистити від плодоніжки і насінин, подрібнити і також вкинути у ступку, засипати сіллю і товкти до утворення однорідної маси.

      Зелень помити у холодній проточній воді, дати стекти, а потім дрібно посікти. (У принципі, всі ці інгредієнти можна подрібнити у блендері).

      Зелень, подрібнений часник і перець викласти в емальовану миску, залити оцтом і вимішати. Закип'ятити склянку води і залити нею суміш часнику, перцю і зелені, розмішати дерев'яною ложкою, накрити і дати постояти 10 хв. Зняти кришку, додати сливове пюре, розмішати і вилити у банку, герметично закрити кришкою.

      Якщо перець справді гострий, то ткемалі може простояти цілий рік. Правда, є ризик, що перець не такий гострий як треба, тому соус може й прокиснути. Краще його спожити впродавж 2—3 тижнів. Їдять ткемалі з лавашем, відвареною куркою, взагалі з будь-яким м'ясом.

      Якщо ж ви хочете заготувати ткемалі на зиму, скористайтеся наступним рецептом.

      На 1 кг слив (без кісточок) — 50 г цукру, 20 г солі, 6 г часнику, 2 г гіркого стручкового перцю, 50 г кіндзи, 50 г кропу, 0,5 ч. л. меленого коріандру.

      Сливи перекрутити через м'ясорубку, покласти сіль, цукор і кип'ятити 5 хв., додати дрібно порізану зелень, подрібнений часник — і соус готовий до вживання. Щоб закрити його про запас, після закипання додайте 0,5 ч. л. 70-відсоткового оцту, розлийте в банки і закатайте.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>