Віват, селеро!

21.09.2005
Віват, селеро!

      «Учора офіціант приніс селеру із сиром, і я зрозумів, що літо закінчилося. Звісно, осені притаманні й інші ознаки: пожовкле листя, прохолода вранішнього повітря, туманні вечори, — але жоден iз них не є достатньо переконливим для мене. Прохолодою повівають червневі досвітки, в засуху листя з дерев облітає раніше зазначеного строку, проте літо закінчується лише з першою селерою».

«Слово про осінь», Алан Міллер.

      Як сумно і як красиво сказав незабутній «батько» улюбленого всіма Вінні-Пуха про якусь там селеру, звичайнісінький овоч. Але даремно хтось так зневажливо подумає про цей воістину дивовижний дар наших садиб. Якщо раніше наші мами вживали селеру лише у вигляді зелені і як приправу, то тепер ми (принаймні дехто з нас) вживаємо її як найкорисніший, найпоживніший овоч. Недаремно ж іще французькі королі споживали селеру і в салатах, і в супах, і як самостійну страву чи гарнір. Скажімо, Людовік ХVІ любив смажену селеру чи пюре. І мав рацію, адже медики стверджують, що в селері маса корисних речовин — вітамінів, мінералів. У Стародавньому Римі селеру взагалі вважали божественою рослиною — вона повертала молодість, очищувала кров, рятувала від багатьох хвороб.
      Селера унікальний овоч ще й у тому сенсі, що з неї можна приготувати практично будь-яку страву, крім, мабуть, десертів, і то я не впевнена — може, до кінця не вивчила цей чудо-овоч. Особливо смачні салатики із селери. Настільки смачні, що навіть англійська королівська сім'я із задоволенням поїдає традиційний англійський салат, який подають на дуже важливих прийомах у королівській резиденції.

Англійський салат із селери

      Відварене м'ясо курки, відварені шампіньйони, солоні огірки порізати шматочками. Селеру помити, почистити і нарізати тонкою соломкою. Усі продукти перемішати і заправити майонезом. Просто і надзвичайно смачно!

      Ну коли ми вже заговорили про англійську кухню, то варто також згадати ще про одну страву із селери.

Старовинний англійський суп із селери

      Курку добре промити у холодній воді, нарізати на невеликі шматки і покласти у каструлю з холодною водою. Туди ж покласти шинку, селеру, моркву, цибулю і прянощі. Довести до кипіння, зняти піну і варити далі на повільному вогні, доки не зваритьcя м'ясо. Вийняти м'ясо, пропустити його через м'ясорубку. Бульйон процідити, відділити зайвий жир і поставити на повільний вогонь, довести до кипіння, варити 5 хвилин, а потім покласти м'ясо.

      Збити жовтки з вершками, влити трошки гарячого бульйону, а потім вилити цю суміш у суп, постійно помішуючи. Варити кілька хвилин, не даючи закипіти. Зняти з вогню, приправити зеленню петрушки — і суп готовий.

      Останнім часом чимало галасу здійняла кремлівська диво-дієта. І тут не обійшлося без селери. Ну як, скажімо, зіркам естради обійтися без супчику із селери, який вони поїдають літрами в день, адже в ньому мало калорій, зате користі скільки. А готується він дуже просто.

Суп із селери

      400 г стебел селери, 6 цибулин, 500 г капусти, 3 помідора, 2 зелених солодких перці.

      Овочі помити, дрібно порізати, залити 3 літрами води, посолити, поперчити і кип'ятити 10 хвилин на великому вогні. Потім вогонь зменшити і варити далі, доки овочі не стануть м'якими.

      Дуже корисна, пікантна і водночас дієтична страва —

Пюре із селери

      Селеру помити, почистити, порізати на великі шматки і варити годину в киплячій воді з лимонами (цитрусові порізати на 4 частини).

      Злити воду, лимони викинути, влити у каструлю сметану, посолити, додати тертий мускатний горіх до смаку і поставити селеру тушкуватися на повільному вогні у цьому соусі, аж доки вона не просякне ним. Збити готову селеру міксером — пюре готове.

      Якщо ж ви не сильно притримуєтесь усіляких дієт, то спробуйте іншу страву із селери.

Селера смажена І

      Бланшувати порізану на пластинки селеру у солоній киплячій воді кілька хвилин до напівготовності, потім обсушити її на кухонному рушничку, вмочати у збиті жовтки, запанірувати у сухарях і смажити в олії до утворення рум'яної скоринки.

Селера смажена ІІ

      Злегка відварену селеру нарізати на шматочки товщиною з палець, викласти на деко, збризкати розтопленим маслом, посипати тертим твердим сиром і запікати у духовці.

Селера в пивному тісті

      Селеру, порізану на невеликі брусочки, відварити у солоній воді до півготовності. З борошна, жовтка, солі й пива замісити густе тісто, додати збиті білки. Брусочки селери вмочати у тісто і смажити в розігрітій олії.

      Але, як на мене, найсмачнішою селера буває тільки в салаті, коли можна відчути її справжній тонкий аромат, ніжний смак. Причому в салаті вона смачна як у свіжому, так і у відвареному вигляді.

Салат із квасолі з селерою

      200 г квасолі, корінь селери, 100 г томат-пасти, 100 г олії, 2 цибулини, лавровий листок, сіль, цукор, оцет, зелень.

      Замочену на ніч квасолю відварити, охолодити.

      Селеру відварити до напівготовності. Цибулю нарізати кільцями, спасерувати на олії, додати томат-пасту, сіль, цукор, лавровий листок, оцет і все це проварити, а потім дати охолонути.

      Селеру нарізати соломкою чи кубиками, вимішати з квасолею, залити готовим соусом. Перед подачею салат краще залишити в холодному місці, щоб настоявся.

Салат із селери з яблуками

      600 г кореня селери, лимонний сік, 4 ст. л. майонезу, 2 ст. л. сметани, 2 яблука, горіхи, сіль, цукор.

      Свіжу селеру добре вимити, очистити від шкірки, натерти на грубій тертушці, збризнути лимонним соком (щоб не темніла) і вимішати з майонезом і сметаною. Яблука помити, очистити від скоринки і також натерти, додати до селери, посолити, поцукрувати до смаку, вимішати, а зверху притрусити січеними горіхами.

      Вважаю, подана вище інформація не лише збагатить ваш записничок цікавими рецептами, а й урізноманітнить ваше меню завдяки справді королівському продукту.

Салат із черешкової селери

      200 г черешкової селери, 200 г кальмарів відварених, 200 г крабових паличок, 4 відварених яйця, 100 г цибулі-порею, пакетик майонезу.

      Кальмари обдати окропом, очистити від плівок і пластинок і відварити впродовж 3 хв., вистудити і порізати соломкою. Черешкову селеру, цибулю помити і нарізати кубиками. Усі інгредієнти з'єднати і заправити майонезом.

Салат із черешкової селери з крабами

      200 г черешкової селери, 200 г відвареної моркви, 200 г відвареної картоплі, 250 г консервованих крабів, зелень петрушки, кропу, майонез до смаку.

      Нарізати кубиками черешки селери, відварену картоплю і моркву, краби. Все з'єднати, заправити майонезом і дрібно посіченою зеленню.

Салат із черешкової селери, огірків, яєць та моркви

      200 г селери черешкової, 200 г свіжих огірків, одне яйце, 200 г відвареної моркви, сметана до смаку.

      Нарізати кубиками селеру, огірки, відварені на твердо яйця. Все вимішати і заправити сметаною або майонезом за смаком.

До речі

      Селера — одна з найкращих пряних рослин. Розкішний аромат і специфічний смак їй надають ефірні олії. Крім цілого букету корисних речовин і мінералів, селера містить противиразковий вітамін U, який є не в кожному овочі чи фрукті. Унікальність селери ще й у тому, що в їжу йдуть і коріння, і листя, і стебла. Вони смачні і придатні в їжу в будь-якому вигляді: сирі — в салаті, відварені — в супах, тушковані чи смажені — в гарнірах чи других стравах. Із селерою багато страв набувають гостроти і вишуканості. З неї отримують чудові соуси і приправи. Галузочка селери, яку додали як прянощі в домашню консервацію чи заготовки, надасть їм особливого смаку та аромату.

      Селера не тільки смачна, а й надзвичайно корисна: вона збуджує апетит, посилює виділення шлункового соку, зменшує скопичення газів у шлунку і кишечнику, запобігає гнилісним процесам у шлунково-кишковому тракті. Пожувавши листочок свіжої селери, ви позбавитеся поганого запаху з рота. Якщо ви включите цю рослину до свого щоденного раціону, то дуже швидко відчуєте, як підвищиться загальний тонус організму, збільшиться фізична і розумова працездатність. Селера благотворно впливає на нервову систему, тому її рекомендують при неврозах, астенії, порушенні сну. Відомо також, що речовини, що містяться в селері, зменшують відкладення солей і сприяють очищенню організму від шлаків, тому селеру здавна використовували в народній медицині при подагрі, ревматизмі та артритах, захворюваннях сечового міхура, нирок і печінки.

      Ця рослина також нормалізує обмін речовин, тому її рекомендують вживати при ожирінні, цукровому діабеті. Вважають, що особливо селера корисна для людей похилого віку.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>