«Липа» від Берези

16.09.2005

     Недарма деякі особливо песимістично настроєні експерти прогнозували, що після відставки «всіх-всіх-всіх» і, відповідно, напередодні виборів, в Україні розпочнеться жорстока війна компроматів. Після «розлучення» двох «Ю» минуло всього лише кілька днів, а війна ця, схоже, вже розгорілася не на жарт. І принаймні на початку той, хто розумніший (або той, хто таким чином звик діяти давно) воліє вести її чужими руками.

      Тому навряд чи прес-конференцію першого Президента України й за сумісництвом — довіреної особи Суркісів, Медведчуків і прочая об'єднаного «есдецтва» Леоніда Кравчука, який у середу став «ньюсмейкером дня», можна вважати несподіваною. І сказане Леонідом Макаровичем, щиро кажучи, теж не вразило. Можливо, через те, що після заяви в дусі «якби я знав, що до влади прийде Ющенко, то краще з'їв би Біловезьку угоду, ніж підписав її», будь-що сказане цією людиною сприймається як фарс.

      Отже, за даними Кравчука, отриманими з першоджерела, до фiнансування виборчої кампанії кандидата у президенти Віктора Ющенка доклався скандальний російський бізнесмен Борис Березовський, він же — пригрітий Британією біженець Платон Єленін. Побалакавши з БАБом по телефону, Л.М. нібито довідався, що фірми, які належать Березовському, перевели 15 мільйонів доларів на рахунки фірм, які фінансували кампанію Ющенка. І це, мовляв, «не всі гроші». Окрім того, «Березовський тривалий час вів телефонні переговори з Ющенком щодо фінансування перемоги демократії в Україні», а представники нинішнього Президента — Давид Жванія, Роман Безсмертний і Олександр Третьяков — відвідували Лондон (де, як відомо, зараз отаборився Березовський-Єленін) для розв'язання відповідних питань. Оскільки вся ця історія Леоніда Макаровича вразила й обурила, він звернувся до вищеназваних осіб із проханням надати з цього приводу пояснення і пригрозив, що в разі підтвердження інформації «Верховна Рада розпочне процедуру імпічменту Президенту», який, «як і дружина Цезаря, повинен бути поза підозрами».

      Названі сивочолим і чорнобровим соціал-демократом (о) особи, природно, від таких звинувачень одразу відхрестилися. В.о. міністра з надзвичайних ситуацій Давид Жванія уже вкотре змушений спростовувати закиди щодо своїх «панібратських» стосунків із Березовським. Цього разу спростування, щоправда, було в оригінальному стилі «сам дурень»: «Березовський давав гроші Тимошенко, і не треба впихувати сюди», — обурився Давид Важайович.

      Здивував виступ Кравчука й в.о. віце-прем'єра Романа Безсмертного, який зауважив, що останнім часом «дехто» став неабияким фантазером. А відсторонений перпом Президента Олександр Третьяков у коментарі телеканалу «1+1» запевнив: «Ну ніколи я не контактував з Березовським. Я не був в Англії. Я не розмовляв з ним. Я, знаєте, про мене кажуть такі байки. (...) Зараз уже кажуть, що я під впливом Березовського, раніше казали, що я там чуть лі не працюю в російській розвідці. Важко відповісти, хто може це замовляти. Я знаю, що це замовляють люди, які хочуть розвалу державного устрою в країні».

      Словом, представники «звинуваченої» сторони переконані, що БАБ, який чомусь знову виринув саме у передвиборчий час, — це ніщо інше, як «антипрезидентська спецоперація», і влаштував її той (та, ті), на кому насправді шапка й горить. Бо, мовляв, сценарій був таким: повна криза влади й розвал. А насправді — все йде тільки на краще. Найобережніший із висловлених вищими особами висновок звучав як «хтозна, чим там займалися люди з «оточення», яких навколо лідера «Нашої України» крутилося ледве не кілька сотень, але до чого тут сам Ющенко?».

      Вставив свої «5 копійок» у цю історію і зять екс-Президента Леоніда Кучми Віктор Пінчук, який заявив, що Борис Березовський справді виділив до 30 мільйонів доларів під час Помаранчевої революції, от тільки не Ющенкові, а... Юлії Тимошенко. Щоправда, тут, за словами українського мільйонера, знову замішаний Нікопольський завод феросплавів, а отже, неупередженими «дані» його власника Пінчука назвати складно. Натомість екс-радник екс-Прем'єра й зовсім не «екс» соратник леді Ю Михайло Бродський, який днями зустрічався з Березовським в Ізраїлі, запевняє, що Тимошенко тут узагалі ні до чого, а «оточення Ющенка» завжди перекладає на неї відповідальність, і «коли слід кричати «мама», починає кричати «Тимошенко». Між іншим, із розмови з БАБом Бродський виніс іще одну сенсацію: за його словами, у російського «біженця» нібито є докази, «що Жванія й Безсмертний, або просто Жванія, хотіли вбити Тимошенко — не зараз, а наприкінці Помаранчевої революції, для того щоб вона не стала Прем'єр-міністром».

      І, нарешті, сам Борис Березовський, до якого додзвонилася «Українська правда», заявив, що хоча й розмовляв із Леонідом Кравчуком, але нічого про фінансування кампанії Ющенка йому не казав. Як, утім, і не давав грошей Юлії Тимошенко. Хоча зустрічався з нею, як, до речі, й зі Жванією, Третьяковим і Безсмертним у Лондоні. З усіма вищезгаданими особами містер Платон Єленін «обговорював питання демократичних перетворень в Україні».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>