Як не Ліван, то Придністров'я

07.09.2005
Як не Ліван, то Придністров'я

Звідки поїдуть — куди приїдуть наші миротворці?

      Продовжується скандал навколо українського миротворчого контингенту в Лівані. Нагадаємо, що після того як знайшли підтвердження факти фінансових зловживань командирів нашого батальйону попередньої ротації, ООН виступила з ініціативою замінити українських бійців миротворцями іншої країни.

      Але в самій Україні, судячи з усього, все ще сподіваються залагодити скандал. Причому цим питанням переймаються не у військовому відомстві, що було б цілком логічним, а в Міністерстві закордонних справ. Що й казати, саме дипломати намагаються робити добру міну при поганій грі військових.

      Отже Україна хоче домогтися того, щоб ООН переглянула свою ініціативу замінити український миротворчий контингент у Лівані. Як зазначає керівник прес-служби МЗС Василь Філіпчук, для перегляду рішення ООН буде зроблено все можливе.

      Справа в тому, що пропозиція ООН вивести українських миротворців є лише початком процедури, а далі ця пропозиція повинна пройти узгодження на кількох рівнях. Саме тому в України є час. Адже зрозуміло, що випадок у Лівані може неабияк зашкодити українській миротворчій місії взагалі. Не дивно, що рішення про направлення українських миротворців у зону Голанських висот на ізраїльсько-сирійському кордоні останнім часом затягнулося. І хоча в МЗС i запевняють, що рішення перебуває на стадії розгляду й результату його можна очікувати найближчим часом, зрозуміло, що причини затягування «голанської експедиції» полягають в іншому.

      Дозволимо собі поставити під сумнів те, що «ліванський бруд» на формі наших миротворців таки вдасться відмити. Адже це вже не перший випадок, i на початку року світ дізнався про валютні махінації наших миротворців в Іраку, яких СБУ затримало в Миколаївському аеропорту з понад 300 тисячами доларів США в кишенях, коробках i пакунках.

      Натомість в Міноборони про корупційну складову українських миротворчих місій воліють не говорити, а навпаки, планують нові «походи». Позавчора міністр оборони Анатолій Гриценко під час зустрічі з представниками моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) пані Джозет Дюр'є та паном Андре Кваккестадом вкотре згадав про Придністров'я, повідомляє Управління прес-служби військового відомства.

      Звісно, можливість нашої миротворчої присутності в цьому неспокійному регіоні «по сусідству» не є ініціативою міністра. Про це вперше декілька місяців тому заявив Президент Віктор Ющенко, та й сама влада Придністров'я тільки «за». Тож не дивно, що після тривалого вивчення ситуації пані Джозет Дюр'є також вважає, що «сьогодні Україна є одним з найважливіших важелів впливу на ситуацію у Придністров'ї». I у відповідь почула від пана Гриценка: «Ми завжди готові брати активну участь у забезпеченні стабільності в Європі та спільними зусиллями підтримувати мир і безпеку». Про Близькій Схід, а тим більше «миротворчу» корупцію, звісно ж, ні слова.

      Але до Придністров'я український миротворець увійде лише після остаточного узгодження з усіма сторонами конфлікту та за умови прийняття схвального рішення Президентом та Верховною Радою.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>