«Зарплатні» плани

18.08.2005

      Головне соціальне відомство у державі — Міністерство праці та соціальної політики — днями підсумовувало результати своєї роботи за останнє півріччя. За словами міністра праці та соціальної політики В'ячеслава Кириленка, перед новим урядом від самого початку постала гостра необхідність диференціації пенсій і одночасно її підвищення. «Ми зробили це, внісши зміни до бюджету на 2005 рік, і тепер ситуація з пенсіями та їх диференціацією є більш-менш задовільною, — каже міністр. — Сьогодні 80 відсотків пенсіонерів отримують пенсію, вищу від прожиткового мінімуму, який становить 332 гривні». За словами керівника Мінпраці, в повному обсязі здійснюються й інші обіцяні виплати — одноразова допомога при народженні дитини. Наразі її вже отримало понад 50 тисяч молодих мам, і заборгованості з цих виплат зараз немає. «За цей час максимальний розмір допомоги на дітей, які перебувають під опікою та піклуванням, збільшився в 4-5 раз, а у 5,4 раза зросла сума допомоги на дітей одиноким матерям, — звітує міністр. — Виплати дітям-інвалідам підняли в півтора раза, а інваліди з дитинства отримують зараз допомогу, вищу більш як удвічі. З липня приблизно в 5 разів підвищили щорічну допомогу на оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

      Стосовно іншого принципового питання, на якому неодноразово наголошував Президент України, — створення нових робочих місць — то й тут, за словами В'ячеслава Кириленка, справи йдуть непогано. Так, за перше півріччя в Україні вже створено більш ніж 489 тисяч робочих місць і виконано, відтак, майже половину річного плану (нагадаємо, Віктор Ющенко дав завдання всім причетним відомствам до кінця року створити мільйон робочих місць).

      Далекоглядні плани в Мінпраці й стосовно заробітної плати. Вже з 1 вересня мінімальна зарплатня зрівняється з мінімальною пенсією (332 гривні). А протягом наступного року мінімальну заробітну плату планують збільшити до 400 гривень. І ще один важливий проект — запровадження єдиної тарифної сітки, за якою зарплата залежатиме від кваліфікації працівника. Мовляв, тепер прибиральниця не отримуватиме однаково з лікарем. «Єдина тарифна сітка — інструмент, який стимулюватиме гідну оплату праці кваліфікованих людей, який почне відновлювати справедливість — і за більш важку й відповідальну працю люди отримуватимуть значно вищу зарплату, — каже міністр. — Тарифна сітка забезпечить збільшення зарплати працівників вищих розрядів майже утричі в порівнянні з найменш кваліфікованими працівниками. Це перш за все стосується лікарів, учителів, працівників культури». На цей проект, до речі, передбачено 1 мільярд 400 мільйонів гривень.

      Додатковою соціальною гарантією має стати й встановлення мінімальної погодинної оплати, що особливо важливо для людей, які працюють неповний робочий день. За приблизними оцінками, з 1 січня 2006 року розмір такої оплати може складати суму від 1,88 до 2 гривень за годину.

      І ще один важливий соціальний проект. Міністерство розробило й подало на розгляд уряду законопроект про єдиний соціальний внесок. Якщо парламент його схвалить, то з 1 січня усі роботодавці сплачуватимуть кошти до всіх фондів соціального страхування у вигляді єдиного платежу, а отже, підприємці зекономлять чимало часу й сил. Крім того, знизяться адміністративні видатки трьох із чотирьох страхових фондів, оскільки збирати і розщеплювати єдиний соціальний внесок буде лише один фонд.